Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 474
  • 780
  •   1
Отговори
# 15
Според вас, има ли печалба в подобна покупка?
Много просто: ако продължат да се покачват цените с този темп, ще има. Ако не - няма да има.
Това е въпросът за един милион долара, на който никой не може да ти отговори, тъй като касае прогнози за бъдещето. Бъдещето досега никой не го е познал с постоянство, дори най-големите икономисти като "гадаят" какви ще са цени, лихви, БВП и други показатели, рецесии кога ще има и т.н. - веднъж познаят, повечето пъти не Simple Smile
Иначе от самото отдаване под наем едва ли ще има голяма печалба - това и наум можеш да го сметнеш, без елка дори.

# 16
Печалба на това дали ще си осигуря с наема изплащането на ипотеката + отгоре в продължение на някакви години. Simple Smile

# 17
  • Бургас
Ще осигуриш.
Само не се впускай в твърде скъпо обзавеждане и ремонти, ако ще отдаваш под наем.
Точно днес се размислих, че когато отдавах за първи път апартамент през 2004, наемът му беше 170 лв. Simple Smile

Наем на едностаен в изброените райони - 700-900 лв.
Наем на двустаен - 800-1000 лв.
Задължително купи и паркомясто.

Скрит текст:
От практиците съм.
Сега ще се появят теоретиците, които ще ме оборят.
Пожелавам ти успех!

# 18
Това е въпрос без отговор.
Зависи колко е ипотеката и колко е наема.
Не мисля, че някой може да ви отговори, без да дадете данни колко ще е цената на жилището с всички разходи за придобиване, ремонт, и оборудване за отдаване; какъв % от тази цена ще е ипотека и с какъв лихвен %; и колко е наемът на подобно жилище.
Но вие ако имате тези данни, и сама може да си отговорите.
Аз не съм видял жилище на пазара в София напоследък, за което като вкарам тези данни в Ексел сметката да показва задоволителна доходност от наем. Така че явно съм от теоретиците.

# 19
Предвид изявите на дамата в паралелната тема за наемите и това, че не брои икейското оборудване за нищо, не знам дали ще й се вържат нещата..
Иначе за пръв път съм изцяло съгласна с Крис, това е начина да прецените евентуалната печалба, разбира се в някакви абсолютни граници, без да се смятат форсмажори, незаетост и разни други непредвидени фактори

# 20
  • София
Тези дни се наложи да гледам едностайни - потресващи цени- 3 к евро за панел... Sweat Smile Вземете калкулатора и си изчислете нещата- ако да кажем купите нещо приемливо до 70 к евро и можете да имате самоучастие от 60 хиляди лева, остават за изплащене 100 000- за 15 години това са 700лв на месец. Тинтина казва наем 700- 900лв за едностаен Hushed Ако е така ще го изплатите спокойно за 15 години и после ще има и за вас, плюс изплатения имот, който стига да не е панел или нещо много старо би трябвало да е порастнал в цената си. Но разбира се, тука има много условности и специфики на това да си наемодател- да попаднеш на читави хора, да имаш нюх и подход към хората като цяло, наистина да не преинвестираш и най-вече да знаеш, че във всеки един момент може да извадиш тези 700лв докато се намерят следващите наематели Simple Smile Като цяло не е лошо начинание, но не е за всеки Simple Smile И моя личен съвет е само ново строителство или сравнително ново... Дългосрочно панелите и старото ще намалява себестойноста си в някой квартали. Аз разбира се не съм велик прогностик Simple Smile Но отчитам фактори, за които е писано много- много празни жилища, намаляваща нация и също така доходи, които не са чак толкова огромни. Слагам една статия от тези дни. Ясно е, че много пари минават под масата, но и също така мисля, че много хора, особено от пишещите тук си нямат идея, колко хора имат малки доходи... Дори няма да говоря за тези в чужбина, които я се върнат, я не. Това цялото обясние е, защо смятам, че старото не е топ инвестиция в дългосрочен план(като уточняваме, че и квартала има значение). Може и да греша разбира се Simple Smile Но новите сгради ще бъдат обект на желание винаги Wink
https://www.mediapool.bg/nai-visokata-zaplata-v-bulgaria-e-32-ml … s-news362738.html

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 18:14 от chriss

# 21
 Около 70 к евро почти не виждам до метро, честно казано...на мен ми трябва и да не е за основен ремонт, защото там при нас отидоха доста пари и отне мн време преди да можем да дадем апт под наем. Давам си сметка, че посочените цени подлежат на смъкване, но приемливи едностайни/двустайни (то това със стаите е разтегливо понятие) с ок местоположение виждам за около 85 хил. да кажем...Но аз държа ако е старо строителство, да е ЕПК, а не панел.

Не съм писала, че Икея за нищо ги нямам, писала съм, че са все пак евтини мебели, подходящи за наематели. Писала съм и, че съм против да инвестирам в скъпи мебели за наематели...

# 22
Тези дни се наложи да гледам едностайни - потресващи цени- 3 к евро за панел... Sweat Smile Вземете калкулатора и си изчислете нещата- ако да кажем купите нещо приемливо до 70 к евро и можете да имате самоучастие от 60 хиляди лева, остават за изплащене 100 000- за 15 години това са 700лв на месец. Тинтина казва наем 700- 900лв за едностаен Hushed Ако е така ще го изплатите спокойно за 15 години и после ще има и за вас, плюс изплатения имот, който стига да не е панел или нещо много старо би трябвало да е порастнал в цената си.
То добре, ама за 70к евро в София само в Ботунец май има оферти - доколкото това се води София Simple Smile
Гледам фонд "ремонти" в горната сметка не предвиждате - ако вземе нещо старо и окаяно за 70к и 15 години не го ремонтира, а само го експлоатира, то в какво състояние ще е на края на периода?
Ако е ново, ще има добра остатъчна стойност, ама там пък трябва да вложиш няколко десетки хиляди като го вземеш на Ш/З докато стане годно за даване под наем.

# 23
chris78, точно...това са и моите мисли Simple Smile))

# 24
  • София
Има ново строителство за по 50- 60 к, сега кога ще стане незнам, но да кажем ако е на АКТ14. Отделно те са едни стайчета по 18 квадрата плюс 4 квадрата баня и тоалетна... Е, колко да е този ремонт Smile Но да, за тези пари толкоз. Незнам и дали едно такова малко помещение дори и на топ локация би се отдало за 700лв.Но ако може ще излезе сметката. Но за 500 със сигурност, което пак не е супер малко.  Инак ако вече е по-голямо със сигурност и по-голямо перо за ремонт. Но пък и по-голям наем. Но вече тука парите са повече във всяко едно отношение и според мен трябва по-голямо самоучастие и би излезнала сметката. Въпроса е дали го имате Smirk
Инак да знам какво има в имота, че гледах за една роднина, сама жена, нещо до 50к и то пак е на ръба- еми само във Ботунец, което май не е добър квартал. Особено за сама жена...Но така или иначе в момента не е на дневен ред, че дори и за панелна боксониера трябва да се случат 100 неща...Еми да, има и такива хора. Закъсали в този живот, във всяко едно отношение... Но те не са играчи нито на пазара за имотите, нито за наемите и не са чак толкова много,слава Богу Relaxed

# 25
В Студентски град миналата година подобен едностаен, какъвто описваш, беше точно 700лв.
Сега сигурно е повече.
И то от сградите на Barocco, които не са никак качествени и вътре всичко се чува.

# 26
те са едни стайчета по 18 квадрата плюс 4 квадрата баня и тоалетна... Е, колко да е този ремонт Smile Но да, за тези пари толкоз. Незнам и дали едно такова малко помещение дори и на топ локация би се отдало за 700лв.Но ако може ще излезе сметката.
Ще излезе сметката в какъв смисъл?
Ако е в такъв, че даваш сега самоучастието + разходите по сделката + ремонта накуп и не виждаш нищо от тях през следващите 15 години, през които с наема изплащаш ипотеката (без да знаеш колко ще е лихвата по нея през тези 15 години), и чак тогава вече почваш да печелиш - ако не е станало пак за ремонт и ако все още се търси тогава на такава локация за наемане - мерси аз на такова нещо.
Но това съм аз, в моята житейска ситуация - пък за някой друг, ако има желание да се захваща, успех му желая.

# 27
Всеки кредитен калкулатор ще ти каже, че хубав тристаен за 300к евро обзаведен за макс период идва почти 450к при най-ниска лихва, която може да се вдигне. Лихвата ти е 50% от цената. Това ти е почти колкото текущ наем за 30г. Наема може да се вдигне и лихвата може да се вдигне. Всеки с наем да кажем под 1000лв в момента печели от наемодателя си. А повярвяйте ми има много с наеми много под 1000лв.  Почти не плащат нито данъци, нито поддръжка и ремонт.

# 28
Голям майтап като чета тук съветите дето се раздават, "сложи по-голямо съучастие и сметката ти излиза", сякаш това самоучастие не са пари от джоба, парите за ремонт и обзавеждане масово се игнорират, естествено се смята с пълна заетост като не се допуска че апартамента ще е свободен даже и ден.

# 29
  • Бургас
Разбира се, че трябват сериозни сметки, но какво бих направила аз:
Щом имам самоучастие, бих се включила в проект на зелено. Строители - бол, сгради - бол, включително и такива, които сега се започват. Изисква време и обикаляне. Но можете да си изберете апартамент. При нормален строител ще платите най-голямата сума по сделката на акт 16, т.е. след три години. Дотогава може да сте събрали остатъка, може и кредит да теглите.  През това време първоначалната вноска сте я дали, парите са защитени от инфлация и давам гаранция, че на акт 16 цената ще е минимум с 200 евро отгоре на квадрат за същата тази сграда. Ако не е, ще се обеся тука публично Simple Smile

Апартамент изберете най-добре маломерен двустаен, т.е. да има дневна с кухненски бокс и една спалня. Може и едностаен. Тези жилища се продават много бързо и са най-търсените за под наем. Разходите за ремонт ще са по-малко при малко жилище, при това ново. Разликата в наемите - малка на двустаен и тристаен. Колкото по-малка инвестиция, толкова по-добре.

ЕПК=едропанелен кофраж. Т.е. същият панел, ама като във вица каква била разликата между мишката и хамстера - добрият PR Simple Smile
И тези блокове често са високи, неугледни, с мърляви общи части и двеста апартамента в сградата, т.е. цяло село. Не бих купила.

Общи условия

Активация на акаунт