Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 474
  • 780
  •   1
Отговори
# 30
Тук в този форум последните дни чета как се правели 30К евро от двустаен като се купи на зелено или как се "дава гаранция" че цените ще са по-високи с 200е/кв докато завърши сградата. Не знам това в коя фаза на имотния балон се пада ама трябва да е доста напреднала.

# 31
  • София
Neymar09, конкретна жена пита конкретно нещо. Според това, което тя дава като параметри всеки изказва някакво ЛИЧНО мнение...Ако имаш 60 000 лв свободно стоящи със сигурност можеш да ги завъртиш в малък имот и да имаш някакъв келепир след доста време, при конкретни не малко условия. В предната страница изрично съм написала, че не е за всеки това начинание. Бяхме доскоро и наемодатели, и все още сме наематели. Имам някаква малка представа, макар и субективна от която пиша. Виж, Тинтина е превъртяла имоти, дава под наем и в момента. Има голям опит. Чудесно е, че го споделя. ИНАК и на мен не ми харесват цените, не ми се искат да растат нагоре, в шок съм, че малка 25 квадратна панелена дупка струва 65 к евро... В шок съм, че едностайно нещо в Студ град е 700лв... Ама това е реалността. И това с балона го слушам 5 години, както и с покачващата се лихва. Съжалих 100 пъти, че не действахме по-рано, ами чакахме балона... Говоря за лично жилище. Отделно с лихвите- приятели взеха въз голям кредит на 2,2 процента преди няма и 2 месеца...
Всеки кредитен калкулатор ще ти каже, че хубав тристаен за 300к евро обзаведен за макс период идва почти 450к при най-ниска лихва, която може да се вдигне. Лихвата ти е 50% от цената. Това ти е почти колкото текущ наем за 30г. Наема може да се вдигне и лихвата може да се вдигне. Всеки с наем да кажем под 1000лв в момента печели от наемодателя си. А повярвяйте ми има много с наеми много под 1000лв.  Почти не плащат нито данъци, нито поддръжка и ремонт.
Гого, така е,за повечето хора са непосилни тези цени, но моя съвет е по-добре да си вземеш нещо малко и твое от колкото да си 30 години под наем. Причините са много и всякакви за този съвет, но основната е, че в крайна сметка незнаеш дали някой ще те държи толкова години на едно място. Дори и да ти увеличава наема. Едно семейство с 2 деца да се мести тук и там не е лесно начинание и не е за всеки...Имах привилегията да родя и двете си деца в тази квартира и да не тичам с кошчета, гърнета, книжки и бумаги тук и там. Но не всички мои познати я имаха....Същевременно имаме приятели с по 3 деца, отгледаха ги в панели с кухня, хол и спалня... Нормални, щастливи хора, живеещи нормален живот- нито с много, нито с малко. Та според мен второто е за предпочитане Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 23:13 от chriss

# 32
Към конкретния въпрос, колкото сме тук в темата, толкова и различни гледни точки ще има. Отговора никой от нас няма как да знае.
Лично моето мнение, ако се касае за основно жилище бих била склонна да изтегля кредит, дори на тези цени, при условие че нямам друго. Но за инвестиция в имот сега, никога. Цените са абсолютно нагоре, прекалено бързо растат, буквално за дни. Всеки втори, говори за имоти и за инвестиции. Не може да имаш 10к € в банката, и да мислиш за инвестиция в имот, за да не ти изгорят парите. После да разчиташ на наем като допълнителен доход, с който да погасяваш ипотека. Тук става въпрос за дългосрочен заем, не за днес и сега. Имам усещането, че всеки мисли само за настоящия момент. Много хора успяха да се качат на влака, да спечелят, но са уцелили подходящият момент. За мен лично, сега не е момента за апартамента😆 Но в крайна сметка “сЕки сам си прЕценя”.

# 33
Крис споменава "25 кв. панел".

Освен ако не е някакво рядкосрещано експериментално строителство на боксониери преди 10.11., няма  25 квадрата панел в комплексното жилищно строителство при социализма. Гарсониерите са мин.   37 кв.м., стигат до 43 кв.м.
Къде има панел 25 кв.м.  ?

# 34
Крис споменава "25 кв. панел".

Освен ако не е някакво рядкосрещано експериментално строителство на боксониери преди 10.11., няма  25 квадрата панел в комплексното жилищно строителство при социализма. Гарсониерите са мин.   37 кв.м., стигат до 43 кв.м.
Къде има панел 25 кв.м.  ?
Образно казано, но в интерес на истината ми излязоха 2 апартамента в търсачката 25кв. панел.

# 35
  • В небето
Разбира се, че трябват сериозни сметки, но какво бих направила аз:
Щом имам самоучастие, бих се включила в проект на зелено. Строители - бол, сгради - бол, включително и такива, които сега се започват. Изисква време и обикаляне. Но можете да си изберете апартамент. При нормален строител ще платите най-голямата сума по сделката на акт 16, т.е. след три години. Дотогава може да сте събрали остатъка, може и кредит да теглите.  През това време първоначалната вноска сте я дали, парите са защитени от инфлация и давам гаранция, че на акт 16 цената ще е минимум с 200 евро отгоре на квадрат за същата тази сграда. Ако не е, ще се обеся тука публично Simple Smile

Апартамент изберете най-добре маломерен двустаен, т.е. да има дневна с кухненски бокс и една спалня. Може и едностаен. Тези жилища се продават много бързо и са най-търсените за под наем. Разходите за ремонт ще са по-малко при малко жилище, при това ново. Разликата в наемите - малка на двустаен и тристаен. Колкото по-малка инвестиция, толкова по-добре.

ЕПК=едропанелен кофраж. Т.е. същият панел, ама като във вица каква била разликата между мишката и хамстера - добрият PR Simple Smile
И тези блокове често са високи, неугледни, с мърляви общи части и двеста апартамента в сградата, т.е. цяло село. Не бих купила.

Ако обичате, не пишете неща, за които дори не сте прочела елементарна информация. С абревиатурата "ЕПК" се обозначава "едроплощен кофраж". Това е технология за строителство, която няма общо с панелното строителство.
П.П. За огромните блокове, строени по технологията ЕПК съм съгласен - много маймуни на едно място, трудно управление на етажната собственост. Но и за подобни апартаменти има клиенти.

# 36
ЕПК е едроплощен кофраж! Едропанален не съществува, такъв Бисер не бях чувала. Иначе ЕПК е много здраво и надеждно строителство, но обикновено има много етажи 14- 15 до 22 примерно с много апартаменти в 1 вход и по-трудна за менажиране етажна собственост и общи части, но няма нищо общо с панелното строителство. ЕПК отдавна вече не се строи в България и най новите блокове са от 1989 г. т. е. 30+ годишни.
И да допълня : ключово предимство на ЕПК е чистата жилищна площ на фона на новото строителство например, зависи кой какво търси. При ЕПК в площта по нот. акт не влиза цялата площ на терасите а само 20% от нея най-често, и имате по-нисък процент общи части.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 07:12 от НаБабаДетето

# 37
  • Бургас
Точно така, едроплощен кофраж от монолитен стоманобетон.
При панелните жилища има стандартни стоманобетонни елементи, предварително произведени.
Материалът и на ЕПК, и на панелното строителство е един и същ - стоманобетон.

# 38
Дами,да не ви разочаровам,но по света ВСИЧКИ високи сгради са стоманобетонни с повече или по-малко метални или стъклени елементи....
Тухлен небостъргач или от итонг...? Ще е революционна "технология"😉...

# 39
  • София
Deborana,има боксониери под 30 квадрата, панел. Дали са 25, 28, 33 зависи, дали имат тераса или не. Не говорим за гарсониера- това си е двустайно вече. Потърси в имот бг ако имаш желание само едностайни панел и макар и няколко в момента ще ги намериш. Някой са свалени, предполагам са продадени. Имаше едно много приятно за 50 к евро, 28 квадрата, но в момента нямахме възможност за покупка. Взе се бързо. Но каквото и да си говорим цените са нагоре само от преди 1 година... Писала съм и преди, ние продадохме малка гарсониера за 80 к евро преди година,  в доста приличен квартал и място. Сега гледам около това място има и за 120 к... средно 95- 100- 105...За една година...Не ми харесва изобщо, нито съм фен на покачването на цените. Но това е.

# 40
Според мен в момента ако се купува, няма как да се покрива вноската с наем. Освен ако няма гигантско самоучастие.

# 41
Аз също не виждам как може да работи като вкараш данъци  и амортизация. Да не говорим ,че лихвите са едни от най-ниските в цял свят и няма как да са така следващите 15-25 години.

# 42
Здравейте,

някой има ли мнение за https://nidoresidence.bg/ и съответно за района

# 43
  • София
Някъде май го обсъждахме това. Ето тук:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1661090.msg48189506#msg48189506

# 44
През това време първоначалната вноска сте я дали, парите са защитени от инфлация и давам гаранция, че на акт 16 цената ще е минимум с 200 евро отгоре на квадрат за същата тази сграда. Ако не е, ще се обеся тука публично Simple Smile
Е защо да се бесиш, недей така.
Просто вместо да даваш безплатни съвети, вземи го купи ти, докато не са те изпреварили. Не искаш ли да направиш от 2000 евро 2200, само за 3 години чакане, без риск?
Също така, много пъти съм питал, ако гарантирано поскъпва при Акт 16, защо строителят бърза да продава, ами не финансира строежа с кредит и да продава после говотото по-скъпо? Нали в банките има 80 милиарда и се чудят на кого да ги дадат с лихва 2.2% (мнението по-долу).
Причината, разбира се, не е само една.
Скрит текст:
- Не се знае кога ще вземе Акт 16 (или въобще)
- Лихвата е ниска за готови сгради, а не за проекти в строеж
- Гаранцията за покачаване на цената след Акт 16 е само устно уверение

Отделно с лихвите- приятели взеха въз голям кредит на 2,2 процента преди няма и 2 месеца...
Ами аз няколко страници по-назад давах резултатите от последния аукцион на ДЦК (Август 2024). Държавата взема назаем пари при 4-5% лихва. Държавата - дето не може да фалира, не може да остане безработна, не може да забегне в чужбина, и контролира БНБ, която контролира валутата!
Но ако физическо лице мисли, че може да вземе дългосрочен кредит на 2.2% и 20-30 години да плаща все такава лихва.... успех.

Общи условия

Активация на акаунт