Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 221
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
В левски г дори за инвестиция не бих купила.
По какви причини?

- Мръсен въздух(почти винаги е в топ замърсените квартали, често гледам данни като се появят “фините прахови частици” дето ги виждаш с просто око)
- Полу-жилищно, полу-складово и ми създава впечатление за истинска покрайнина
- лоша слава за засилена престъпност и наркогрупи
- бивш изцяло бачкаторски квартал
- шумен булевард в близост на конкр.сграда
- недобри училища в близост
- липса на парк в прилична близост ( тоя на герена не бих го нарекла парк)
- един от кварталите в които въпреки метрото не виждам огромна перспектива
-миналата седмица ходих до декатлон там и понеже в момента е затворена отбивката за него, се набутах в частта под булеварда, с цел обходен маршрут, детето ме помоли да му обещая никога да не минаваме повече през там😂

Купих 2 панелки в Левски Г преди 5-6 години. Давам ги под наем и се отдават на секундата. Търсенето е огромно.

# 151
месечните вноски по обслужването на заема за покупка на имот не трябва да надхвърлят 50% от доходите на кредитополучателя.
Много е това. В другите държави е 28-35%, като в това се включват и съпътстващите разходи като застраховки, такси и т.н. А тук сигурно е само плащането по самата ипотека.
Имат и още едни лимити, 40-45, макс 50% от дохода за всички кредити. Включва освен ипотеката и вноски по потребителски кредити, лизинг на кола и т.н. Тука уж го имат това във въпросниците като кандитастваш за ипотека, ама дали го гледат не знам.

# 152
  • София, Bulgaria
50% е от чистия доход и включва пълната вноска по кредита и всички други потребителски кредити, лизинги, стоки на изплащане, кредитни карти и т.н.
Т.е всичко събрано не трябва да е повече от 50% . Иначе е добре да е 30% .

# 153
50% е от чистия доход и включва пълната вноска по кредита и всички други потребителски кредити, лизинги, стоки на изплащане, кредитни карти и т.н.

Да кажем, че са двама в семейството и вземат по чисто 1500 = 3000 лева.
И да им отпуснат 50% от дохода на семейството, това са 1500 лева за вноска, пак стига да изплащаш нещо.

Сега остава въпроса, дали като са двама в семейството, гледат и на двамата дохода при заем или само на тоя който тегли и на него му отпускат 50% от дохода или казано 750 лева за вноска или двамата участват и получават 1500 лева вноска? Тука не знам защото не съм теглил?

# 154
50% за всички кредити и задължителни месечни плащания (като застраховки и др. подобни) вече звучи по-нормално.

И да им отпуснат 50% от дохода на семейството, това са 1500 лева за вноска, пак стига да изплащаш нещо.
Абе то да изплащат нещо може да стига, обаче остават няколко въпроси:
- Как с такъв доход ще спестят за първоначална вноска + разходи по сделката
- Как с оставащите им пари ще плащат парно, ток, вода, храна и въобще всички месечни разходи, които КНСБ мисля оценява на над 1000 лева за възрастен член от домакинство

Това едва ли са хора, които могат да си позволят жилище. Ако имат пък и деца, абсурд.
Хубавото е, че повечето такива хора имат вече жилище от родители или баби, живеят си там, но може да не е в града, в който биха искали.

# 155
  • София, Bulgaria

Сега остава въпроса, дали като са двама в семейството, гледат и на двамата дохода при заем или само на тоя който тегли и на него му отпускат 50% от дохода или казано 750 лева за вноска или двамата участват и получават 1500 лева вноска? Тука не знам защото не съм теглил?
С брак се гледат и двамата. Без брак се гледат пак двамата, но може и на сама единия. Кредитополучател е купувача, а може и още някой да влезе, като съдлъжник.  Тогава обаче,  срокът на кредита е много вероятно да го съобразят с по-възрастния човек: Баща, майка...то няма кой друг да стане съдлъжник.

# 156
Звучи като three red lines policy в Китай, което спука техния балон. Разбира се техните мерки са доста по-сурови и насочени към строителите.

Иначе за 250к при тези условия ще трябват над 50к спестени + пари за ремонт и обзавеждане, примерно 20-30к мин. Едва ли има много хора да извадят току така 80к евра.

# 157
Jedinait, и какъв е наема ако не е тайна?

# 158
  • София, Bulgaria
Звучи като three red lines policy в Китай, което спука техния балон. Разбира се техните мерки са доста по-сурови и насочени към строителите.

Иначе за 250к при тези условия ще трябват над 50к спестени + пари за ремонт и обзавеждане, примерно 20-30к мин. Едва ли има много хора да извадят току така 80к евра.

Що да няма, има. Я продал друг имот, я яки бонуси събирали. Това са 2 ма човека с по 40К евро, след поне 10г. трудова кариера. Иначе има не за 250К , а за 160К, както вече давах примери.

# 159
Повече от 50 % от имотите в София се купуват без никакъв кредит.... Останалите да си правят сметката....

# 160
Повече от 50 % от имотите в София се купуват без никакъв кредит.... Останалите да си правят сметката....
Кой го каза това?

# 161
Средно за страната,в столицата е положение туше....

# 162
  • София
Моите сметки са малко по-различни:

*За тази година са в червено, защото още не е изтекла цялата Blush

# 163
Една немалка част от "ипотеките" в София са всъщност пране на пари....После си имаш за "вноски" и накрая предсрочно погасяване.... Нищо лично.... Просто информация...

# 164
  • София
Вярвам на данните от АВ, нищо лично Blush

Общи условия

Активация на акаунт