Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 226
  • 780
  •   1
Отговори
# 135
За да ме разберете по-лесно, ще го обясня с пример.

Аз съм производител на нещо си.
Плащам услуга "доставка и разпределение на електроенергия"
Плащам транспортни услуги, когато поръчвам материали и когато доставям произведената стока на клиентите си
Плащам застрахователни и финансови услуги
Плащам счетоводни и юридически услуги
Плащам проектантски услуги, когато ще строя нов цех и инженерингови услуги, когато инсталирам машини в него
Плащам ИТ услуги, когато си инсталирам компютри или софтуер и ги поддържам
Плащам услуги за почистване на обекта си, за зареждане на кафе и вода
Плащам хотелски услуги и пътувания, когато хората ми ходят по командировки и тиймбилдинги
Плащам и десетки други услуги.

Всичко това се отчита в БВП в сектор услуги, но те се движат от моето производство. Сега, ако производството ми намалява, повече услуги ли ще консумирам и плащам, или по-малко?
Ако мислите, че тези 65% от БВП, които са сектор услуги, са фризьорки и маникюристки, много се лъжете.

# 136
Елементарно казано - приходите на един човек/фирна са разходи на друг човек/фирма. Когато работата в производството намалее, ще намалеят приходите там и това ще се отрази на приходите в други сектори. Това което казваш, че крайните получатели не са в БГ, а са западни фирми е още по-красноречиво, стига да го разбереш. Западне Европа доказано е в рецесия и имотите там падат. Как мислиш, дали ще увеличават потреблението на услуги от БГ или ще ги намалят? Какво ще се сучи с виладжийте и техните работни места или доход? Затова има приказка, че когато запада кихне, българина хваща настинка. Сега очаквам някой да попита "какво общо имат цените на имотите от западна европа с България".

# 137
Не в цяла Западна Европа падат, на доста места си се вдигат...

# 138
Да, българския БВП го крепят услугите с потребител извън страната и сектор строителство, който расте, докато сектор промишлено производство пада.
Докога клиенти от чужбина ще купуват от нас услуги в същия или нарастващ обем, не мога да кажа. Един от най-големите ни търговски партньори е Германия - там БВП го крепят... държавните разходи. Преди няколко седмици бях постнал, ето го пак:

# 139
Не знам, всичко е силно индивидуално. Брат ми е програмист. Почна втора работа сега, и горе-долу си удвои прихода. Така че не всичките ИТ затъват.

# 140
да се върнем на темата Simple Smile

реално се случва следното - хората заети в сектора на услугите имат високи доходи и са склонни да инвестират точно в недвижимо имот, защото естеството на работата не им позволява да следят цената на памука, никела, какаото, американските облигации и акциите на Епъл.

И доходите им растат последните няколко години.

# 141
реално се случва следното - хората заети в сектора на услугите имат високи доходи и са склонни да инвестират точно в недвижимо имот, защото естеството на работата не им позволява да следят цената на памука, никела, какаото, американските облигации и акциите на Епъл.
Точно така си е - някои инвестират и купуват по 3 (или 5), а хората със средни доходи не могат да сколасат и един да си позволят. И какво става, когато жилищата се превърнат в предмет на инвестиции и спекулации, вместо в стока - продукт за задоволяване на жилищните потребности?
Става каквото сега наблюдаваме - цените им растат и растат. Но както хамериканците казват - дърветата не растат до небето. Докъде ще пораснат ще видим.

# 142
Не знам, всичко е силно индивидуално. Брат ми е програмист. Почна втора работа сега, и горе-долу си удвои прихода. Така че не всичките ИТ затъват.

Мой познат го уволниха дисциплинарно поради тази причина в същата сфера е. Така че да внимава.
По принцип сферата на услугите е много уязвима при рецесии, защото доста често такива бизнеси предлагат услуги от второстепенна необходимост, да не кажа, в графа "искам", а не графа "нуждая се". В добри времена изкарват добри пари, в лоши времена силно се свива потреблението им. Освен в България може би, където добрите времена никога не спират, а винаги имаме чувството, че сме в криза, но реално сме остров на стабилност Simple Smile

# 143
И храната е продукт за задоволяване на жизненоважни потребности, ама от както се помня е предмет на спекулации. Даже ми е по-важна от цената на жилището, ама никой, като че ли толкова не роптае.

# 144
Оф, ай стига. за всеки влак си има пътници. Ама тия пътници дето все не могат и не могат да се качат на влака - може да са си виновни сами, че са прекалено претенциозни. Като не можеш да си позволиш международния експрес влак-стрела, ще се метнеш на пътническия влак и ПАК ще стигнеш до гарата си. Ама те всичките само влака-стрела гледат и реват, че не им стигат парите за билет.
Аз извадих една сума, и купих. С минуси, с плюсове - купих. Това е. Като нямаш за повече, се съгласяваш с това, за което можеш. И го имаш. Иначе нямаш нищо и все недоволстваш.
Това е истината. Трябва малко повече прагматичност, и по-малко претенции - и всеки ще си купи жилище. Докато не ги усвои тези житейски уроци ще живее с родителите си или бабата и дядото, или под наем, или споделена квартира.

# 145
И какво става, когато жилищата се превърнат в предмет на инвестиции и спекулации, вместо в стока - продукт за задоволяване на жилищните потребности?
Става каквото сега наблюдаваме - цените им растат и растат. Но както хамериканците казват - дърветата не растат до небето. Докъде ще пораснат ще видим.
Китай бяха в тази ситуация, хората спестяваха/инвестираха/спекулираха в имоти, докато управниците им не решиха, че "Houses are built to be inhabited, not for speculation".. и година след година вече цените спадат и на никой не му идват идеи за нови спекулации в тази сфера. Тук в европата бюрократите са заети основно да политиканстват и икономиката е оставена на самотек, така че очаквам спекулациите да продължат на макс докато им резнат кранчето, т.е. изпаднат в рецесия. А бг-то е друга Вселена, тук може да случи всичко, черното е бяло и нормален човек се чувства като Алиса в страната на чудесата Simple Smile И като написах горното се сетих за Айнщайн - "Две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост. За Вселената не съм сигурен."

# 146
Една статия  в Дневник публикувана преди малко относно жилищното кредитиране:

БНБ постави условия на банките за жилищното кредитиране
След като не успява да укроти бумтящото жилищно кредитиране БНБ определи изисквания към отпусканите от банките жилищни заеми. Управителният съвет е решил, че покупката на жилища може да се кредитира с до 85% от стойността му. Освен това месечните вноски по обслужването на заема за покупка на имот не трябва да надхвърлят 50% от доходите на кредитополучателя. Максималният срок по договора не може да е по-дълъг от 30 години, посочва институцията. Този срок се изчислява по утвърден от БНБ минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на кредити.
Тези изискваният влизат в сила от 1 октомври.

# 147
50% e прекалено много... изобщо не кореспондира с препоръките, които бяха заложени към банките. Какво ли се е случило Simple Smile

# 148
И пак е доста добре. В така наречения Запад, пак нещата си остават по-сложни. Приятелка търсеше да купува, та искат 20 % самоучастие, данък покупка е 10 %, комисионна 3,6 %. Или иначе казано, ако жилището струва 200 000 хиляди, човек трябва да има събрани около 70 000 евро. Хубавото на тази ситуация е, че тъй като в малките градове е далеч по-евтино, млади хора живеят и в малките градове и там има и живот, и условия, и т.н. Строи се по-малко, но пък цените си се вдигат. Та ситуации всякакви.

# 149
То и тук не е кой знае колко по-приятно. Отново се иска такова самоучастие (в повечето случаи), местен данък 3% и още няколко под формата на нотариални и други такси, по мое мнение с местния данък отиват общо към 5%. Също в голямата си част сделките минават през брокер с комисиона над 3.6%, та предвид заплатите хич не е розово положението.

Общи условия

Активация на акаунт