Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 293
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
Всеки е свободен да вярва в каквото иска...Христос, Мохамед,Буда,НСИ,НАП,АВ....

# 166
  • София, Bulgaria
И Деница е права.
 Имам тук едни пари, ама.., Имам акции, ама не му е времето да ги развързвам...Биткойни...Лихвата ми е по- изгодна сега, ако се промени ще погасявам
Само ние имаме 4 сделки тази година, при които купувачът вземе ипотечен кредит, ремонтира пренася се и тогава продаваме старото жилище. Парите веднага отиват за погасяване.
Склонна съм да вярвам, че сделките с ипотека поради нужда и липса на ресурс е  около 35% .
Средния срок за погасяване официално според БНБ е 12-13 г.

# 167
Ами в кеш са, защото хората продават в провинцията и купуват с парите в София. И аз така направих Simple Smile , та го казвам от първа ръка ✋✋✋

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 20:48 от rumka833

# 168
  • София
Добре, съгласих се! Ако мерките проработят и през Q4 броя на ипотеките не падне, имам да ви черпя. Ако ли не - обичам торта Grinning

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 20:48 от Exter

# 169
  • София, Bulgaria
Добре, съгласих се! Ако мерките проработят и през Q4 броя на ипотеките не падне, имам да ви черпя. Ако ли не - обичам торта Grinning

Оффф...това са стандартни условия. "Мерки" дрън, дрън...само Уникредит имаше 90-92 %, ако не бъркам и то при определени условия.
А за отношението дълг доход, точно тези купувачи дето са на ръба на доходи и задлъжнялост и гонят 50%,  вече 2 г. са пас.
85% от Пазарната оценка, Еми при този шарен пазар, като нищо да излезе 15% над продажбата цена.
Ако намалеят ипотеките, няма да е заради прословутите мерки.
Ние сме партньори на кредитен посредник и август месец отчетохме постигнато ниво, като обем на цялата 2023г.

# 170
И как точно хора, които имат мръсни пари имат доказан доход, за да получат ипотека? Ако имат доказан доход, тогава какво перат?

# 171
  • София, Bulgaria
И как точно хора, които имат мръсни пари имат доказан доход, за да получат ипотека? Ако имат доказан доход, тогава какво перат?
Доказан доход се гледа 6 месеца назад.
Може да имаш фирма и да си раздадеш дивидент, в някои банки се гледа печалбата на фирмата без дивидент.

# 172
Колега Гого,нека използваме една от дефинициите на термина счетоводство....
"Какво е счетоводство?
Счетоводство е верен сбор на неверни данни......"

# 173
Щом БНБ вече за н-ти път бият камбаната, че има проблеми с кредитирането и пазарът прегрява, това не ви ли говори нищо?! Чак не е за вярване. В цяла Европа и САЩ вдигнаха лихвите, само тук останаха ниски. Не ви ли светва някаква червена лампичка, че аджеба тук нещо не е наред? Не ви разбирам, наистина. Ще видим къде ще му излезе края.

# 174
  • София
Тези  мерки закъсняха, дори не съм сигурен дали ще проработят. Прекалено много интереси играят на високо ниво и това се отразява на пазара. Днес се очаква ЕЦБ да намали лихвите поне с 0,25, а на 18.09 същото се очаква и от ФЕД. Ние пак сме на обратно... Confused

# 175
Кои мерки? Винаги банките са давали кредити при съотношение 50% дълг/доход, по изключение над тях според кредитния профил. Сега също изключението го има, обвързано като % от рисковата експозиция и е планирано да се следи. Повечето банки отпускаха ипотечни кредити също към 80% от обезпечението, малко са тези, които отпускаха повече (май само за ПИБ и Уникредит се сещам с 90 и 100%). Нищо ново, трябваше да се затегне повече.

# 176
  • София, Bulgaria
Кои мерки? Винаги банките са давали кредити при съотношение 50% дълг/доход, по изключение над тях според кредитния профил. Сега също изключението го има, обвързано като % от рисковата експозиция и е планирано да се следи. Повечето банки отпускаха ипотечни кредити също към 80% от обезпечението, малко са тези, които отпускаха повече (май само за ПИБ и Уникредит се сещам с 90 и 100%). Нищо ново, трябваше да се затегне повече.

Точно така е. Това не са никакви мерки. По-притеснителното е, защо пускат "фалшиви" рестрикции.
И какво реално ще се случи. Аз очаквам по-скоро,  орязване на оценките на имоти. За това преди ПД задължително трябва да има одобрение на оценката от Банката.

# 177
Покачването на лихвите за бизнеса почна от миналата година.
Тази е последна с ниски лихви.

# 178
Ами в кеш са, защото хората продават в провинцията и купуват с парите в София. И аз така направих Simple Smile , та го казвам от първа ръка
Добре де, ама кой купува тогава в провинцията?
В България общо населението намалява, това добре се знае. В София обаче казвате растяло, защото прииждали хора от провинцията. Значи там трябва двойно да намалява - освен естествения негативен прираст, има и миграция извън провинцията?

Относно ипотеките, вярно и сега искат самоучастие, обаче ако го нямаш можеш да го финансираш с потребителски кредит. Кой беше давал наскоро пример тук, преди месец-два как от самата банка им предлагали.
Ето това не е редно. Като е нормативно определено 15%, трябва банката да иска да ти види кеша за 15-те% + разноските по прехвърлянето.
Ремонтът вече как ще си го финансираш (ако купуваш на Ш/З) е отделна работа - ако и за него теглиш кредит трябва да влиза в 50-те % общи месечни вноски по всички кредити спрямо месечен доход.
Иначе се създават рискове за финансовата система.

# 179
  • София, Bulgaria
chris78 и това не е безразборно и за всеки. Има си правила.
Ако си с доход  7-10 000 лева и стабилна позиция години наред, ако всички транзакции са минавали през кредитиращата банка, но по някаква причинена не ти достигат, тогава може и да стане и то в точно определен момент. Някой банки считат големи потребителски теглени в последните 3 месеца, че са самоучастието и отказват.

Цитат
Добре де, ама кой купува тогава в провинцията?

Потоците са от по-малките, към по-големите, от по-големите към София. Някой и от по-малките директно минават в София.
Пример: В Русе купуват Тутракан, Силистра, Бяла...и т.н. А Русенци купуват в София.

Общи условия

Активация на акаунт