Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 32 226
  • 780
  •   1
Отговори
# 270
Какво общо имат тези градове с България?

# 271
Повече отколкото Китай,Канзас, златото и ДЦК....

# 272
ДА сравнявате Цюрих, Женева с София, мале мале, нещо да кажете и за минималното заплащане или то няма значение  Grinning Grinning Grinning

# 273
Като сте тръгнали да се сранявате със Швейцария е добре да се спомене че там един от седем възрастни е милионер (15.5% от възрастното население). Мисля че това е страната с най- висок дял на милионери в света.

# 274
Изобщо не ми става приятно като, чета подобни неща и ми се струва, че взеха да зачестяват Pensive

Хиляда българи остават без работа. Японски завод за кабели затваря врати Един от най-големите работодатели в Северозападна България затваря завода си в Мездра, в който работят 950 души.

https://www.mediapool.bg/hilyada-balgari-ostavat-bez-rabota-yapo … i-news363011.html

# 275
Аз направо си потресох от тази новина.Много години ( поне от 10) работихме с този завод и по нещата , които сме правили за тях , не даваха вид  да затварят. Като гледам това решение е взето последната година, при всички случаи , за размерите на град Мездра , това е голяма загуба.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 18:34 от red_violet

# 276
  • Бургас
Ама като търсиха хората квалифицирани кадри под дърво и камък в същата тази Мездра и наоколо, нищо не казахте.
В Северозапада се живее с пенсиите на бабите, телефонни измами и сезонна работа.
Никой не ще в завода, дето ще седи по 8 часа на поточната линия.
Ще затворят, ами.

# 277
Ама като търсиха хората квалифицирани кадри под дърво и камък в същата тази Мездра и наоколо, нищо не казахте.
В Северозапада се живее с пенсиите на бабите, телефонни измами и сезонна работа.
Никой не ще в завода, дето ще седи по 8 часа на поточната линия.
Ще затворят, ами.

Много грубо и незаслужено изказване за живеещите в Северозапада!

Интересно по какъв начин завода е работил без квалифицирани кадри от 2008, когато е отворил.

Причината за затварянето е изместването на производството в Молдова, където производствените разходи са по-ниски в сравнение с България. Като добавим и политическата нестабилност от последните няколко години, решението започва да изглежда много логично.

Всичко това няма нищо общо с “мързела” и липсата на квалифицирани кадри, за което говорят някои.

# 278
И съвсем наскоро подобен плевенски завод затваря до края на годината.
https://www.capital.bg/biznes/promishlenost/2024/07/18/4652552_o … even_zatvaria_do/
В Пловдив затвори миналата година друг голям
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Amerikanci-zatvaryat-zav … svobodeni-1895274
Много други редуцираха на половина заводите си.
Това е пътя за жалост за напред.

Станахме много скъпи, много висока инфлация и всеки иска увеличение всяка година и то не малко и на фона на много малкото хора и още по-малко квалифицирани за заводи, вече никой не идва да прави каквото и да е, а старите си заминават един по един.
Най-често ни сменят с Молдова, Турция, Украйна, Грузия и т.н.
Ето за завода в Мездра.
https://www.economic.bg/bg/a/view/japonskata-se-bordnetce-zatvar … qNy1oz4pubRQ9SRww

Причината за оттеглянето от България са високите производствени разходи и резкия скок на заплатите у нас. Компанията мести производството си в Молдова и Румъния.

Беше неизбежно, само не се знаеше кога ще стане. В последните 1-2 години се започна изтеглянето, кол центрове, заводи и т.н.

За мен е странно, как някои / даже болшинството си мислят, как тук всичко ще е само напред и нагоре и имотите също.
Фактите сочат обаче нещо съвсем друго. До 1-2 години и останалите заводи, особено тези свързани с авто индустрията ще изчезнат, а те бяха от  най-основните.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 11:16 от Alexslav

# 279
Много високи станаха разходите за труд в България. Много.

# 280
Ей в тази фирма за кабели в Мездра работеше един роднина. Още от миналата година се говореше, че ще затварят и той се махна. Ама това са все фирми, произвеждащи компоненти за автомобили или кабели.
В момента в цяла Европа е много зле в автомобилната индустрия - заради Китай.
В Германия също положението е толкова зле, че два завода на Фолксваген ще затварят. И това никога не се е случвало откакто съществува Фолксваген.
Всичко това е, защото Китай могат и предлагат много по-ниски цени.
Приятелят ми тези дни точно за това ми разказваше и обясняваше колко се радва, че не се е забил в автомобилната индустрия, а в такава, в която Китай са сравнително слаби и даже копират неща от тях.
Иначе няма как да искаме европейски заплати и да се оплакваме как хората извън големите градове мизерстват, а същевременно да желаем да останем рай за евтина работна ръка.
Моят роднина в този завод взимаше минималната заплата.

# 281
Заплатите не е добре, че се качват така стремглаво. За трудещия се човек е вероятно добре, но в генерален аспект не мисля.
 Ето, ние сме типичен пример за дребен бизнес. От нашите служители този,  с най-високата заплата, ни даде предизвестие. Обичайно, на негово място бихме потърсили заместник, но - не и този път. Взехме човек на половин работен ден и на една идея по-ниска заплата, а останалите хора ще си преразпределят останалите задачи така, че пак да се върши работата, защото техните заплати ще бъдат актуализирани. Горе долу се стремим да запазим разхода за заплати същия, защото в момента не е подходящо да увеличаваме цените на нашите продукти и услуги. И като удариш чертата ... Не знам дали е по-добре, понеже този дето даде предизвестие сега ще иде на борсата да си помързелува и да си получава обезщетението една годинка, или колкото там му се полага.

# 282

Не мисля, че хората, работещи там участват активно в пазара на имоти...

И кои участват на тоя пазар и така не разбрах, и която професия да се даде тук все не е в играта, тия не участват уния не участват.

Хайде да кажем от тия 1000 останали без работа, са едни най малко 500 семейства да не кажа 800 семейства. Колко от тях ще си намерят работа в града, колко от тях ще се махнат в чужбина.
По малко харчене в магазина, по малко при автомонтьора, при зъболекаря, при фризьора и така по веригата на долу да не изброявам и кво става колко много засегнати от това, че едни 1000 човека остават без работа. Pensive

Само да допълня.
Тия 1000 човека ако са харчили по едни 1000 лева на месец в тоя малък град, математиката я оставям на вас.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 17:33 от sweet13

# 283
Без много неща може, но не и без храна, вода и медицинска помощ. Като говорим за сектори, бих заложила на тези Simple Smile)) И за голямо съжаление на Европа, от моя скромен опит съм по-доволна от китайски марки продукти.

# 284
Не са само производствените предприятия, които затварят. В момента в ай ти сферата също има свиване. О да, същите ай ти та, за които тук нон-стоп се спрягат, че са купувачите на имоти. В момента никой не иска джуниър ай ти, докато преди 5-6 години наемаха всичко живо, завършило някаква "академия"... Във т.н. Biotech сектор също има голяма свиване (да то е отчасти естествен процес, защото по време на ковида имаше рязка експанзия). Ще започнат да се усещат тези неща, няма как само заплатите да растат и растат и всичко да е по мед и масло. Отдавна говоря, че инфлацията изпреварва ръста на доходи, но тук не вярвате.

Общи условия

Активация на акаунт