Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 32 217
  • 780
  •   1
Отговори
# 285
Повечето работници в тези заводи взимат минимална заплата или малко над минималната.
Масово работят хора от околните села. Работят колкото да вържат месеца. Сериозно ли мислите, че на преден план им е пазарът на имоти? Основните купувачи на имоти в провинцията са гастарбайтерите, много от които са роми - ходят, работят, събират пари, върнат се в малките населени места, купят къщи и ги направят на палати.
Наистина ли ще се правим, че не знаем как живеят хората извън големите градове и тези, работещи на ниски заплати. Даже си имаме термин за това - "работещи бедни".
Аз не твърдя, че няма да пострадат бизнеси. Наистина е жалко за работниците. Няма какво да спорим по въпроса.
Но не виждам какво общо има с пазара на имоти, защото това не са хора, които могат да си позволят изобщо да мислят за това.
Аз съм родом от подобно малко населено място, имам и много роднини, живеещи на такива места все още. Не мисля, че представите ми са далеч от реалността. Даже съм писала по въпроса, когато някой тук почне да обяснява колко хубаво било да се живее на село и за какво се бутали хората в тая София.

# 286
+1 за горното.
Проблемът според мен е в неоправданата социалност и неразумният ръст на заплатите без съответен икономически ръст, с което Кокор най-вече се опитва да купи избиратели.
А зелената политика се знае отдавна, ама никой нищо не направи. Както винаги - снишаване и чакане докато ножът опре до кокала.

+ понижената производителност на фона на останалите страни. Много сме си мързеливи с големи амбиции на божественост и незаменимост. Затова се изнасят към Молдова, не само заради по - ниските заплати, ами съм свидетел как най-ниските работници по заводи, си взимат немалки заплати и пак не искат да работят, защото за тия пари "това няма да го правя".  Стои колкото да се чекне да тече работното време и толкова - скатаване до последно.

Mystic, не си напълно права за хората от заводите. Да, те не участват пряко в пазарът на имоти, особено софийските, но пък участват за повишаване на богатството на собствениците на бизнеси от всички категории като потребители. Ако намалеят тези дребните потребители, намалява и успехът на т.нар. "бизнесмени" инвестиращи свободните си средства в имоти

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 20:49 от Seiko7075

# 287
За това съм съгласна. Аз имах предвид, че именно пряко не участват.
Относно програмистите, коментирани по-рано - ами имаше си нужда от отрезвяване в сектора! Това, което се случва, е нещо напълно нормално. Не може човек, който се затруднява да разбере разликата между boolean и integer да има претенции за 3000+ лв заплата. В компанията, в която работи приятелят ми наеха някакъв програмист, който да се занимава със специфични неща за екипа им - то приятелят ми е писал повече код, отколкото него и е правил цяла програма, а това не му е професията.
Имаше много рязък скок на заплатите в този сектор и не беше здравословно, та е хубаво сега да се нормализират малко нещата. Кадърните прогмамисти, с опит, ще останат търсени на пазара на труда. Такива хора могат много лесно да работят и изцяло дистанционно за компании в други държави - познавам такива примери. За джуниърите ще бъде тегаво. Секторът няма вече да бъде толкова привлекателен за хората, които се насочват към него само заради високите възнаграждения.

# 288
Заплатите не е добре, че се качват така стремглаво. За трудещия се човек е вероятно добре, но в генерален аспект не мисля.
 Ето, ние сме типичен пример за дребен бизнес. От нашите служители този,  с най-високата заплата, ни даде предизвестие. Обичайно, на негово място бихме потърсили заместник, но - не и този път. Взехме човек на половин работен ден и на една идея по-ниска заплата, а останалите хора ще си преразпределят останалите задачи така, че пак да се върши работата, защото техните заплати ще бъдат актуализирани. Горе долу се стремим да запазим разхода за заплати същия, защото в момента не е подходящо да увеличаваме цените на нашите продукти и услуги. И като удариш чертата ... Не знам дали е по-добре, понеже този дето даде предизвестие сега ще иде на борсата да си помързелува и да си получава обезщетението една годинка, или колкото там му се полага.

Когато служител сам си подаде молбата за напускане, има право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда, което е в размер на 18 лева на работен ден. По вероятно си е намерил друга работа и едва ли мързелува Simple Smile

# 289
Скрит текст:
Затова се изнасят към Молдова, не само заради по - ниските заплати, ами съм свидетел как най-ниските работници по заводи, си взимат немалки заплати и пак не искат да работят, защото за тия пари "това няма да го правя". 
Seiko,  колко пари са тези "немалки заплати"?

# 290
Скрит текст:
Затова се изнасят към Молдова, не само заради по - ниските заплати, ами съм свидетел как най-ниските работници по заводи, си взимат немалки заплати и пак не искат да работят, защото за тия пари "това няма да го правя".  
Seiko,  колко пари са тези "немалки заплати"?
Тази мантра, че понеже заплатите са много ниски, масово работниците не работят се говори от бай Тошово време.
Затова и чистачките не чистят ,а замазват,  работника не работи, продавачката седи с фаса пред магазина по 2-3 часа на ден, че и с кафето и т.н., неща които се срещат масово у нас.
В повечето случаи, тези мързеливи хора няма да работят повече и на двойни заплати или ще е първия месец.
А след като са им малко парите, защо не ходят на две работи или не учат нещо, че да взимат повече?
Отговора е ясен.

# 291
Скрит текст:
Seiko,  колко пари са тези "немалки заплати"?

Ами осигурен транспорт (колко от вас ходят безплатно на работа), осигурени ваучери за храна, и например 1300-1400 лв. (чисто), имат една дейност да зареждат заготовки в машината и все си намират повод да скатават. уж машината нещо не е наред уж нещо друго. И " за тия пари, нема да ви работя". Не са много парите, да, но за седене и за еднотипна роботска работа, при условие че нищо друго не могат да правят ... ами да идат да "седят и нищоправят" на по - платено ако могат тия незаменими топ специалисти. И така са всички вече. Като се сетя как съм работил почти половин година само на аванс под минималната заплата половин година (преди 25 години почти), само да ме държат на работа, щото наистина нямаше къде и какво и на "портала чакат още 10 на моето място". Просто поколението ми (Х) беше 140 000 бр./год. (неизбягали и нямащи къде да ходят), докато Z са 1/3 от нас и могат да се пазарят и имат по -голям избор. Драмата за мен ще настъпи когато Х поколението се пенсионира след 10-15 години, работещи основно за идеята и по - малко за парите. Така сме били научени, так работехме (и аз продължавам така, почти десетилетие си бях на една и съща заплата и дума не съм обелвал за повишение) и така са всички около мен на тази възраст. Без отпуска, без болничен (почти 20 години, не че не съм болен на тия години). . Без нито едно закъснение. Сега това което идва ... не знам. Гледате ли какви са работниците по строежите? А по по - непривлекателните длъжности? След 10 години ако няма механизирано производство ще е страшно.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 10:14 от Seiko7075

# 292
Това е вечна драма. Служителите винаги реват, че заплатите са им ниски, работодателите винаги реват, че заплатите са им високи и го мързи. Кнсб винаги реве, че работника е ощетен. Истината е че заплатите се определят от икономиката и банките/политиците. Ако нанякой играч не му отърва, прави промени. Като например автоматизация или релокация. Но цикъла и борбата са вечни откакто съществува капитализма. Ако дойде лош момент за бизнеса, то ще дойде и лош момент за работника. И който не си е направил сметката, ще е на минус. Но да се тупаме по гърдите, че сме остров на стабилност и нас никой не може да ни събори е чиста проба его и високомерие. Онзи ден като бнб направи промени, отново излязоха хора по тв да предупреждават. Дадоха Германия за пример, но Ганьо се потупа по гърдите и отсече, че него това не може даго събори и е смешно. Парадокса е че Гаьно после реве много по-силно и иска помощ от държавата. Такъв ни е манталитета, на тарикати, които изиграват системата. Същото е и за работниците, които скатават, но имат претенции. Е успяваха последните години, но музиката е до време.

# 293
  • София, Bulgaria
Хората са различни, някои живеят ден за ден, други са амбициозни и мислят напред, градят бъдеще, трети прекарват живота си в страх да не паднат. Шарен свят, шарени хора. Някои са щастливи с малко, други и многото не им стига.
Всеки има право. Правото да изживее живота си според неговите разбирания с всички последици. 
Не ме кефят хората, които много обичат да съдят и сочат с пръст другите...ще кажеш, че те са на върха на човечеството, но пък са си правото, както и аз, да избера да не са в обкръжението ми. И толкоз. Няма драма.

# 294
Като прочета Ганьо, Ганя и ми става неприятно.

Сутринта си говорихме, че преди петнайсет години двустаен в квартала беше колкото нов Туарег. Нелогично съотношение.
И тогава имах познати които твърдяха, че е балон и няма как да се запазят тези цени.

# 295
Автомобилния сектор го налази еко политиката, затова и ще даде малко фира. Жилищният все още не е налазен.

# 296
Ето и една скорошна публикация относно достъпноста на имотите в София, Варна и Пловдив на база средата заплата у нас за първото тримесечие.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/kolko-godini-triabva-da-rab … e-v-sofiia-250609

# 297
Статията е бая скалъпена. Във Варна не може да се намери читав двустаен на нормална локация под 280 000 - 300 000 лв. Говоря за център и широк център. И отделно двустаен ли е еталонът? Не трябва ли да гледаме за читав тристаен, т.е. За живеене, не за инвестиция. Там под 400 000 к лева за хубава локация и то тотал щета, няма. И то тези цени без брокерски комисионни и нотариални такси. Толкова за достъпността в България. За тристаен апартамент направо вървим към 20 годишни средни заплати. Къде 5-6 😀

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 00:10 от MaryPop

# 298
За тристаен трябва да гледаш общ доход на семейство. Плюс това среден апартамент е е център/широк център.

# 299
  • София, Bulgaria
Цифри, статистика, които касаят продажна цена на имоти в държава, къде се изповядва на ДО или под реалната цена, където все още има необявени доходи, колко могат да са достоверни?
Единствено според мен е ориентира % българи със собствено жилище.
Цитат
18% от българите живеят в жилища, построени преди 1961 г.

През 2022 г. в собствено жилище живеят 92,5% от домакинствата, а 4,4% ползват жилище, без да плащат наем. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Оказва се, че второ жилище притежават 8,9% от домакинствата у нас.

Общи условия

Активация на акаунт