Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 615
  • 780
  •   1
Отговори
# 360
Килограм пшеница е 0.40 лв.Килограм брашно 1,20 лв, олиото е 2,40 лв,изварата е 5,50 лв., а една баничка е 2,7-3,00 лв.
Някой корифей на икономиката да се произнесе?....А и държавата (т.е.ние) доплащаме
 на бизнеса ел.ток ако е над 180
лв....
Преди 1-2 години си спомям, че олиото беше 5 лв, а миналата година яйцата гониха левче и бг бизнесмени твърдяха, че въпрос на месеци било да минат границата от лев Simple Smile Сега някои от цените на храните са на половина. Ако не искат да свалят цените си купувам украински яица, полски ябълки и това, което ми е изгодно. Те като цяло производители ги свалиха, скоро ще им се наложи и в сферата на услугите и да не споменавам в коя още сфера .. Не знам кой ги купува тези банички и пици на парче по 3 лв, вероятно по навик. Закуски има в много хипермаркети на по-изгодни цени и съхранявани при по-хигиенични условия. Увеличиха цените в заведенията, еми много родители си купуваме бира от магазина и си я пием в парка (за ужас на някой от пишещите тук Simple Smile НО, всяко несъответствие рано или късно си намира равновесна точка.

# 361
Рязко и леко нездравословно се вдигнаха заплатите (не на всички, но на доста), т.е цената на труда. Това и желанието да се понатрупат пачки докато може.

# 362

Килограм пшеница е 0.40 лв.Килограм брашно 1,20 лв, олиото е 2,40 лв,изварата е 5,50 лв., а една баничка е 2,7-3,00 лв.
Някой корифей на икономиката да се произнесе?....А и държавата (т.е.ние) доплащаме
 на бизнеса ел.ток ако е над 180
лв....

Лично моята инфлация от 2005 год, е не-повече от 20-25%

Снимка от 24 часа от 2007 год - яйца 31 ст. - сега са пак толкова...

Не мога да намеря броя от 2001 и 2008 год- олиото беше 2,40 - 2,50 лв.

Брашно купувам от над 10 год. за хлебопекарната ми преди беше 0,59 ст. сега е 0,79 ст. Само маята е малко поскъпнала оттогава, хлябът общо ми излиза около 1 - 1,20 за кг.

Ток по данни (в ePay) от 15 години плащам , с промяна на семейното положение, като ерген плащах повече (със стари уреди, крушки, отоплителни тела, без изолация) . Сега плащам същата сума ток (но при нови уреди, крушки че дори и термопомпена сушилня) , при повишена цена на kw/h .

Само водата е повишена с повече оттогава.

Почивки - 2008 год. си спомням дадох за сам човек в някакъв хотел мизерен ( а и в околните бяха подобни цените), без изхранване, а уж в Албена някаква сума. В момента за много по - добро качество и звезди и изхранване намирам оферти по - евтини че и за повече дни.

Пропан-бутана е на същата цена от 2008 год., подобна беше и цената на бензина, както и сега.

На мен най - големият разход и повишения са ми данъците и таксите смет за имотите (купувани, наследени), т.к. ги повишиха многократно през годините.
Пък вие го разбирайте както искате.

И то при заплати 100-200 лв. минимална (и 300-400 средна)

Та затова баничката е поскъпнала - заради безконтролното повишаване на заплатите, а не от повишените цени на суровините и енергията.

ПП не съм иконом. корифей, просто си имам 20 годишни таблици на разходите и си изчислявам личната инфлация.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 11:40 от Seiko7075

# 363
Месо и млечни ядеш ли или си веган Simple Smile
Иначе съм съгласен с анализа ти - Кирчо и Кокорчо да се сезират за резките вдигания на МРЗ и пенсии.
Иначе фед никога не оповестява начало на рецесия, по-скоро винаги оповестява края на рецесията. Може да се каже, че когато започнат да свалят лихвите, вече сащ е влязла в рецесия. Те просто гледат индикатори, които са с огромно забавяне. Умишлено или не, само те си знаят. Връзка между войни и рецесии има доста често. Сащ например използват войната като средство да излязат от рецесия. Текущия момент си е доста показателен. Ако не беше войната и военно промишления комплекс, БВП на сащ, щеше да е доста по-зле. Додобно и за Европа и в частност България. Нашите военни заводи пращят последните години.

# 364
Яйцата при мен в кварталното Фантастико са 4.20 за 6 броя. Ако ми се кара до Кауфланд може и по 50 ст. да са. По 30 бяха преди ковид, а 2007 честно казано не помня колко са били.
Хотела, в който ходя беше преди 150 лв. сега 300.
Една малка бира в Хепи беше 2.20, сега 4.50
Апартаментите дето бяха по 100к, сега над 200.
Това за 3-4 години.
Нормално, след като паричната маса се увеличи толкова много, порастнаха и цените - инфлация.
Сега след като и Фед и ЕЦБ свалят лихвите защото викат, че били преборили инфлацията, ще продължават ли да растат цените?

# 365
Не знам, но официалната статистика според НСИ последно инфлацията е 2.1%. Петрола пада главоломно до $70. Вижда се и по бензиностанциите вече бензина е 2.50, даже на една бензиностанция за бедни видях 2.35. Според мен се очаква още спад на инфлацията и лека дефлация. Говорим по статистика, за имотите не очаквам ръст, но в близко бъдеще и спад не очаквам.

# 366
Яйцата при мен в кварталното Фантастико са 4.20 за 6 броя. Ако ми се кара до Кауфланд може и по 50 ст. да са. По
От брошурата от тая седмица

Аз говоря за лична инфлация, месото и млечните наистина са поскъпнали, но зависи откъде се намират, от моите места, са с не-повече от 50% поскъпнали спрямо 2010 например. Но спрямо 2010 и сега, една лед крушка, енергоспестяваща струва 3-4 лв. и не изгаря с години. Един телевизор 32-40 инчов сега струва 300-400 лв., тогава бяха по 2-3000 лв. Други уреди също по - скъпи и по енергийно неефективни. За съогбщения, телефони да не говоря. Една проста Нокия с копчета - 300 400 лв. 2003 год. 2-3 лв. на мин. Сега ... знаете какво е смартфони, с план 20-30 лв. интернет, минути неограничени.  Компютър, лаптоп сега за 1000 - 2000 лв. ще изстреля совалка в сравнение с компютър от 2005 год. 5 пъти по - скъп. И това при заплати 100-200 лв. Та нещата се компенсират.

от 2004 год.

Кауфланд сега

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 12:15 от Seiko7075

# 367
Сейко7075, твоята инфлация още по политкоректна от cpi на американците, които премахват от уравнението цените на жилищата и третират повишената цена на хладилниците като дефлация, щото той станал по-скъп, но вече има блутут и следователно е по-евтин.
Все пак, добре е че успяваш да изкараш месеца само с 25% повече пари сравнено с 2005. Ние с жената не можем се похвалим с такова постижение, изключение е ако паднем под 5к месечно, даже май не се е случвало последната година. Което с твоя инфлационен индекс се равнява на 4к през 2005. Познаваше ли двучленно семейство което му отива такава сума през 2005 при тая средна заплата от 400 която споменаваш?

# 368
Сейко7075, твоята инфлация още по политкоректна от cpi на американците, които премахват от уравнението цените на жилищата и третират повишената цена на хладилниците като дефлация, щото той станал по-скъп, но вече има блутут и следователно е по-евтин.
Все пак, добре е че успяваш да изкараш месеца само с 25% повече пари сравнено с 2005. Ние с жената не можем се похвалим с такова постижение, изключение е ако паднем под 5к месечно, даже май не се е случвало последната година. Което с твоя инфлационен индекс се равнява на 4к през 2005. Познаваше ли двучленно семейство което му отива такава сума през 2005 при тая средна заплата от 400 която споменаваш?

Неслучайно казвам ЛИЧНА инфлация, зареден съм с имоти до гушата, чак се чудя как да ги подарявам. Изобщо не мисля за техните цени, а само за непрестанно повишаващите им се данъци и такси смет, поддръжка и т.н.

Честно казано не разбрах точно въпросът ти за двучленното семейство бях още млад ... ех.

Иначе - въпрос на сметка с изкарването на месецът. Както казват старите хора - "Дупе знае 2 и 200". Човек се чувства беден, когато всички около него са богати и се сравнява. 5000 лв. изобщо не са малко пари за двама човека. Ние може да харчим и повече, но пък защото можем да си го позволим, и със сигурност не се оплаквам че е "едвам", а и има просто повече възможности за харчене, както предполагам се случва и при теб. Някога не само нямаше възможности, но и нямаше кой знае къде да се ходи, още не бяхме влезли в ЕС и т.н.

ПП не съм казал че харча само 25% повече в сравнение с тогава, а просто моите стоки са поскъпнали, които съм купувал тогава и сега. Харчим много повече естествено по причините, които изтъкнах по - нагоре, повече възможности стоки и услуги, които ги нямаше тогава, и реално не мога да ги сравня. Но бих казал че мога да си живея и без тези неща в повече от преди 20 год., така че ако ползвах същите неща тогава и сега ще е горе долу толкова личната инфлация. Да не говоря, че тогава бях сам, а сега сме трима Simple Smile.

Жилищата си е съвсем нормално да поскъпват, но бих казал само новите, защото се влагат съвършено нови материали, съвършено нови разпределения и удобства, немислени преди 50-60 години. (Подземни гаражи, удобни широки общи части, балкони, асансьор на кота терен и т.н.). Плащайки сега по - висока цена, ще плащаш после много по-  ниски сметки за по - добър комфорт.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 12:37 от Seiko7075

# 369
... Нормално, след като паричната маса се увеличи толкова много, порастнаха и цените - инфлация.
Сега след като и Фед и ЕЦБ свалят лихвите защото викат, че били преборили инфлацията, ще продължават ли да растат цените?
Този въпрос вече не е основния в Европа, а като чета темата за изборите в САЩ, и в САЩ.
Сега основен въпрос е ще има ли продукция изобщо , не на какви цени , и то не за да се потребява тази продукция . По-скоро за да имат работа хората или да ги мобилизират направо ... Нещата са минали на съвсем друго ниво според мен вече.

# 370
  • София
Сравнявате най-високите цени през 2007, тези които са попаднали в заглавията поради необичайно големия си размер, с най-големите намаления във веригите, където цените не са високи принципно, а и си позволяват да продават евтино някои неща с цел реклама.
Сравнете например добрите сухи мезета или най-скъпите млечни продукти. Дори руската салата от 4+ лева стана на 7+, а грамажът падна от 500 на 370 за последните две години.

# 371
Сравнявате най-високите цени през 2007, тези които са попаднали в заглавията поради необичайно големия си размер, с най-големите намаления във веригите, където цените не са високи принципно, а и си позволяват да продават евтино някои неща с цел реклама.
Сравнете например добрите сухи мезета или най-скъпите млечни продукти. Дори руската салата от 4+ лева стана на 7+, а грамажът падна от 500 на 370 за последните две години.

Еми щом е имало 2007 год. "Най високи цени", а после са паднали, няма ли логика, сегашните също да паднат?

# 372
В САЩ освен такива фокуси правят и откровени мошеничества, например с цената на здравните застраховки:

Никой, който плаща здравна застраховка в САЩ не му е спаднала, напротив - качват си се както се качваха и до 2022. През 2023 и 2024 обаче изведнъж по държавната статистика спаднали, защото променили методологията.
А там това перо има доста голяма тежест в потребителската кошница.
Като говорим за кошница, Сейковата може и да не се е качила много, ако консумира предимно телевизори, ГСМ-и и яйца. Но затова се ползва стандартна, която е репрезентативна средно за населението какви стоки и услуги консумира.

# 373
  • София
Само в твърдо планираната и абсолютно контролирана икономика няма най-висока цена и това ако не гледаме спекулата. Сигурно е възможно да се изкара месеца с 25% увеличен спрямо 2007 г. бюджет, но това ще е за сметка на качеството на храната. Освен това не е само храната - ще се наложи да се закупят дрехи и обувки, да се заплаща транспорт от/до работата /помните ли колко струваше билетчето за ГТ през 2007?/.
Цените могат да паднат, разбира се, но това е обикновено след някакво рязко повишаване и често не се връщат до началното ниво.

# 374

Общи условия

Активация на акаунт