Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 560
  • 780
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
Ами няма имоти за под наем на нормална цена. Какво се чудите. Люлин - Не Люлин, има метро, има инфраструктура, има комуникации.

# 391
Бихте ли дали дефиниция на "нормална цена"?
Защото за мен,примерно стая или студио на морето в която нищо не е пипнато и за две години е 2,5 пъти по-скъпа е по- ненормално отколкото 400 евро за ремонтиран 2 ст.в столицата.... Където поне се изкарват пари.

# 392
  • Бургас
За мен нормална цена е тази, на която се наема бързо и има изобилие от желаещи. Ако се застоява, значи не е нормална.
За морето - ако е краткосрочен наем - нормално е цената да скочи, защото в него се включват ток, вода, тв, интернет, почистване, които за посочения период също са се увеличи.
Ако е дългосрочен наем - отново въпрос на търсене.

# 393
Когато има "изобилие" от желаещи значи цената е по-скоро ниска(промоционална)....
Нещо като промоциите на Black Friday....В една сделка,независимо за какво -трябва и двете страни да са еднакво недоволни ... Тогава има относителен баланс....
Иначе когато само единият се чувства спечелил, значи другият със сигурност е в една или друга степен прецакан...

# 394
  • Бургас
В момента в София има изобилие от желаещи за двустайни, които са 1000-1200 лв. и се отдават много бързо. Лично на мен това ми се вижда много висока цена, макар че съм наемодател. За много хора това не е нормална цена, но пазарът е факт. А ако е 900 лв. направо ще се избият.
По тази логика, евтино е и трябва да се вдигне още, щом има толкова много желаещи. А дали?

# 395
Щом има кандидати, значи  цената не е висока, защото иначе кандидати просто нямаше да има....п.с.
Апропо,никой не ви спира да отдавате на половин цена, както и Гого и Крис да си продадат имотите на ниска "небалонирана" цена...Ще зарадвате хората....

# 396
В момента в София има изобилие от желаещи за двустайни, които са 1000-1200 лв. и се отдават много бързо. Лично на мен това ми се вижда много висока цена, макар че съм наемодател. За много хора това не е нормална цена, но пазарът е факт.
Е защо да не нормална - когато се вдигнаха цените, аз все пишех, че не може апартамент дето струва 180к евро да се отдава за 300 евро. Това е нищожна възвръщаемост. За да се балансират нещата, трябва или цените да паднат, или наемите да се вдигнат - иначе никой няма да си прави труда да отдава.
Аз имам немалко познати, които си държат заключени 2-ри/3-ти апартамент и не ги дават под наем.
Единия вика - аз съм направил ремонт за 50 бона, как да го дам да ми го съсипят, не съм опрял до един месечен наем.
Друг си е направил втория апартамент като свърталище да ходим да играем там карти и да се скрие от жена си понякога.
Трети вика - да си седи на Ш/З, трябва да дам една торба пари за ремонт и мебели и докато ги избия с наем той пак ще стане за ремонт.
Колко блокове в новите квартали така стоят с половината прозорци тъмни... за мен е непродуктивно като общество да затваряме толкова ресурс в продукт, който не се ползва, ама кой съм аз та да им кажа. Всеки прави каквото реши. Докато се вдигат жилищата просто както си стоят - ще си влагат и строят нови. Когато спрат да се вдигат - ще вземат пък да се чудят на кого да ги продадат или да пуснат под наем и нещата ще се балансират.

Успех с финансиране, ако вярваш на всички розови обещания дето ти ги говори кредитния в Банката. Ама, като отпаднат половината от обещанията ще дига рамене и ще вика: Ами, не тя БАНКАТА така, БАНКАТА онака
А ти вече си в сделка и без пари.
Това ако се случва редовно, значи много хора се напъват да вземат по-голям кредит, отколкото са им възможносите.
Проблемът ако е в имота - има тежести, други собственици или необявени проблеми, които не позволяват да се ипотекира то по предварителен договор капарото се дължи обратно в двоен размер.
А ако проблемът е в кредитоискателя, значи се надскача и е рецепта за още проблеми в бъдеще.

# 397
Aз не съм чула кредитен консултант да дава напразни обещания. Не виждам как е и в негов интерес. Thinking
Консултирах се с моя кредитен консултант още преди да намерим апартамент, за да видя как стоим на пазара - разпита ни на каква възраст сме, деца имаме ли, какви са ни доходите, имаме ли самоучастие и ако да - какво, на постоянен трудов договор ли сме... Всичко това е от значение за пред банката и ми е разказвала как някои хора си мислят, че е без значение, че не били на постоянен договор и после изкачат едни неща и става мазало... 
Затова е хубаво ако човек си няма понятие още в началото да се консултира.
Ако можех да дам тея 3% комисионна на кредитния консултант, вместо на брокера - щях. Много добра работа свърши.
За съжаление нямам думата.

# 398
  • София, Bulgaria
Това ако се случва редовно, значи много хора се напъват да вземат по-голям кредит, отколкото са им възможносите.
Проблемът ако е в имота - има тежести, други собственици или необявени проблеми, които не позволяват да се ипотекира то по предварителен договор капарото се дължи обратно в двоен размер.
А ако проблемът е в кредитоискателя, значи се надскача и е рецепта за още проблеми в бъдеще.
[/quote]

Ами, не е задължително те да се напъват, може и да са подведени, че може да вземат. Хората не знаят, отиват питат, обещават им!
И това е най-рядко срещаната причина. По-често е промяна в последствие на структурата на самия кредит, много, много са нещата.

# 399
  • София
Да не задълбаваме - ако направим анкета колко хора са излъгани от брокер и колко от банка, няма да е в полза на първите Blush

Още няколко дни чакаме да излязат данните за третото тримесечие. Да видим накъде ще е традиционно слабия откъм сделки летен сезон Blush

# 400
Сега и ЕБВР отбелязва, че промишленото производство и аутсорсинг услугите намаляват. Все още БВП не пада, а расте номинално предимно заради строителството, което е в бум, и държавните разходи (финансирани с нови дългове).

# 401
Цените в София все още са по-ниски от другите европейски столици.
Центъра на Бургас и Варна също е супер за живеене.

Сметките не изглеждат толкова стряскащи, хора на около трийсет години с добри доходи и поне 35 години работа пред тях биха могли да си вземат ипотечен кредит 1 млн. лв

# 402
Сметките не изглеждат толкова стряскащи, хора на около трийсет години с добри доходи и поне 35 години работа пред тях биха могли да си вземат ипотечен кредит 1 млн. лв
Хубаво им пожелаваш - цял живот да работят, за да изплатят едно жилище, и да треперят дали няма да им се вдигне лихвата през тези 35 години, или да дойде рецесия и да си изгубят хубавите доходи, макар и временно.
И ако средните софиянци могат да си позволят 1 милион лева, то средните германци, французи, холандци трябва да могат по 2-3 да си позволят, понеже там доходите са 2-3 пъти по-високи? Там апартаментите да не са по 2-3 милиона?

# 403
От онзи ден за средните холандци 😉
https://business.dir.bg/imoti/tsenite-na-zhilishtata-v-niderland … taviha-nov-rekord

Извадка :
1. Жилищните имоти в Нидерландия са се продавали средно за над 466 000 евро миналия месец, поставяйки нов рекорд

2. Почти 129 000 жилища са продадени през 2024 година, което е увеличение от над 11 процента

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 17:02 от second

# 404
Виж са, ти си против човек да си купи жилище и имаш 101 причини защо не трябва.
Но има хора които искат и го правят.
Правят си сметките хората, че ще работят още 35 години.
Всички около мен работят.

Общи условия

Активация на акаунт