Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 507
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
Живееш на квартира като повечето ми приятели, въпреки че са софиянци и това е. Как се събират 50 000 лв първоначална вноска със заплата 2000 лв на 23 години, ако плащаш квартира 800 лв и караш кола, напримее😄 В най-хубавите си години, когато си независим от деца и тн, ще си като скот с цел да спестиш за панелката на баба ти Пена в Зона Б-5.

Всеки сам си знае, но от 18 до 26 има осем години. Ако си живееш с родителите и не харчиш прекалено (хайде да не е живот като скот) може да се пести. 800 лева наем са близо 10 000 на година. За осем години само от спестения наем се спестяват 80 000, нали?  И колата не е задължителна, а има и служебни коли. Освен това и ако се инвестира може и до 100 000 да се докарат. Ми ако и двамата във връзката са така?
Аз и половинката сме живели с родителите си до сватбата. Лични коли не сме имали. И смея да кажа, че не сме живели като скотове.

# 511
Живееш на квартира като повечето ми приятели, въпреки че са софиянци и това е. Как се събират 50 000 лв първоначална вноска със заплата 2000 лв на 23 години, ако плащаш квартира 800 лв и караш кола, напримее😄 В най-хубавите си години, когато си независим от деца и тн, ще си като скот с цел да спестиш за панелката на баба ти Пена в Зона Б-5.

Всеки сам си знае, но от 18 до 26 има осем години. Ако си живееш с родителите и не харчиш прекалено (хайде да не е живот като скот) може да се пести. 800 лева наем са близо 10 000 на година. За осем години само от спестения наем се спестяват 80 000, нали?  И колата не е задължителна, а има и служебни коли. Освен това и ако се инвестира може и до 100 000 да се докарат. Ми ако и двамата във връзката са така?
Аз и половинката сме живели с родителите си до сватбата. Лични коли не сме имали. И смея да кажа, че не сме живели като скотове.

А ако беше инвестирала в биткойн, а? То така със задна дата и баба знае.

# 512

А ако беше инвестирала в биткойн, а? То така със задна дата и баба знае.

Да, ако бях инвестирала в биткойн или в акции на Инвидия сега щяха да съм мултимилионерка. Но това е със задна дата, а което писах не.

# 513
  • София

Да, именно.
Аз бих предложила споделен апартамент с приятелки. В тристайните апартаменти живеят по три, всяка има стая и кухнята е обща. Обикновено им излиза между 400-500 лв наем плюс сметки, ако са три.

# 514

Да, така е. Ако има къде да живееш или ако ти и родителите ти сте от София. Ако си от Плевен и си завършил преди 2 месеца и нямаш общежитие, отиваш на квартира. В двустаен апартамент живеехме майка ми, баща ми, аз и двамата ми братя. Нито аз имах стая, нито те. Благодарна съм за всичко, което родителите ми са направили за мен. Нямаше да успея да постигна и 1/3 от това, което имам на този етап, ако не беше тяхната подкрепа и уроците, които ми плащаха, за да влезна в елитно училище след 7-ми клас. И все пак аз сама взех решението да си тръгна от апартамента ни, защото се чувствах ограничена от това, че нямам стая и дори и една приятелка не можех да си поканя в нас да спи, защото бяхме 5 човека и куче на 60 квадрата. Изнесох се още 2017 след училище, като започнах работа в голям кол център в София. Взимах 1100 лв заплата тогава и 300 лв ми беше стаята от квартирата. С другите си плащах сметките и спестих за първата си бригада. Не казвам, че не е възможно, но казвам, че вече стана много трудно, ако нямаш една готова финансова инжекция. Ако ситуацията през 2020 беше същата като сегашната, аз нямаше да успея да си взема апартамента, защото за мен 120 000 евро за двустаен е безумие.

Давам друг пример с моя приятел, който е на 32 години. Завършил е Техническия университет  в София със специалност програмист на машини и се е прибрал в родния си град. Там взима 2100 лв чиста заплата за град с 50 000 човека население, което е ок. Сега иска да се премести в София, за да не трябва да пътуваме постоянно. Е аджеба, пуснали сме сигурно в 30 компании и знаете ли какви заплати дават? 1500 лв - 2000 лв за неговата позиция. Та той взима повече в малкото градче. Въпреки че знае английски, има образование, на него тази работа си му харесва и го влече. Казва, че не може да си се представи да си седи вкъщи като мен и не иска да си сменя амплоато. Та пак се връщам на същата тема за средната заплата в София. Масово хората в производството и малките фирми взимат по 1500 до 2000 лв с ваучери и бонуси. Майка ми преди да си отиде, работеше в детска градина и взимаше 1000 лв. Не знам кой ги пише и смята тия статистики, но изобщо не знае как седят нещата явно. Не всичко в София е айти, финансови и дата анализатори.

# 515

Всеки сам си знае, но от 18 до 26 има осем години. Ако си живееш с родителите и не харчиш прекалено (хайде да не е живот като скот) може да се пести. 800 лева наем са близо 10 000 на година. За осем години само от спестения наем се спестяват 80 000, нали?  И колата не е задължителна, а има и служебни коли. Освен това и ако се инвестира може и до 100 000 да се докарат. Ми ако и двамата във връзката са така?

Да, така е. Ако има къде да живееш или ако ти и родителите ти сте от София. Ако си от Плевен и си завършил преди 2 месеца и нямаш общежитие, отиваш на квартира. В двустаен апартамент живеехме майка ми, баща ми, аз и двамата ми братя. Нито аз имах стая, нито те. Благодарна съм за всичко, което родителите ми са направили за мен. Нямаше да успея да постигна и 1/3 от това, което имам на този етап, ако не беше тяхната подкрепа и уроците, които ми плащаха, за да влезна в елитно училище след 7-ми клас. И все пак аз сама взех решението да си тръгна от апартамента ни, защото се чувствах ограничена от това, че нямам стая и дори и една приятелка не можех да си поканя в нас да спи, защото бяхме 5 човека и куче на 60 квадрата. Изнесох се още 2017 след училище, като започнах работа в голям кол център в София. Взимах 1100 лв заплата тогава и 300 лв ми беше стаята от квартирата. С другите си плащах сметките и спестих за първата си бригада. Не казвам, че не е възможно, но казвам, че вече стана много трудно, ако нямаш една готова финансова инжекция. Ако ситуацията през 2020 беше същата като сегашната, аз нямаше да успея да си взема апартамента, защото за мен 120 000 евро за двустаен е безумие.

Давам друг пример с моя приятел, който е на 32 години. Завършил е Техническия университет  в София със специалност програмист на машини и се е прибрал в родния си град. Там взима 2100 лв чиста заплата за град с 50 000 човека население, което е ок. Сега иска да се премести в София, за да не трябва да пътуваме постоянно. Е аджеба, пуснали сме сигурно в 30 компании и знаете ли какви заплати дават? 1500 лв - 2000 лв за неговата позиция. Та той взима повече в малкото градче. Въпреки че знае английски, има образование, на него тази работа си му харесва и го влече. Казва, че не може да си се представи да си седи вкъщи като мен и не иска да си сменя амплоато. Та пак се връщам на същата тема за средната заплата в София. Масово хората в производството и малките фирми взимат по 1500 до 2000 лв с ваучери и бонуси. Майка ми преди да си отиде, работеше в детска градина и взимаше 1000 лв. Не знам кой ги пише и смята тия статистики, но изобщо не знае как седят нещата явно. Не всичко в София е айти, финансови и дата анализатори.

Да, но си реагирала бързо, адекватно и навреме. Вероятно и да не беше, и сега щеше да намериш начин, като например купиш нещо скромно и в не толкова "престижен' квартал. Не за половин или един милион. Иска се и малко смелост и зрялост, и аз можех на 25-30 да купя на кредит, имах и финансова инжекция, малка помощ отстрани, но ме достраша. Никой не ми е виновен. Партньорът ми тогава също беше против кредитите, а без кредит просто не става.
За заплатите е точно така, а тъжното е, че годините минават много бързо и много хора на 40 не са на по-различно дередже, щото дори и да изкарват повече, животът ги е завъртял в разходи, ангажименти и семейни обвързаности. И моите наблюдения са, че в София не се избиват да дават големи заплати, но то зависи и кой какво ти споделя и дали казва истината, реално не знаеш, неудобно в да се пита за заплати по принцип.

# 516
...Давам друг пример с моя приятел, който е на 32 години. Завършил е Техническия университет  в София със специалност програмист на машини и се е прибрал в родния си град. Там взима 2100 лв чиста заплата за град с 50 000 човека население, което е ок. Сега иска да се премести в София, за да не трябва да пътуваме постоянно. Е аджеба, пуснали сме сигурно в 30 компании и знаете ли какви заплати дават? 1500 лв - 2000 лв за неговата позиция. Та той взима повече в малкото градче. Въпреки че знае английски, има образование, на него тази работа си му харесва и го влече. Казва, че не може да си се представи да си седи вкъщи като мен и не иска да си сменя амплоато. Та пак се връщам на същата тема за средната заплата в София. Масово хората в производството и малките фирми взимат по 1500 до 2000 лв с ваучери и бонуси. Майка ми преди да си отиде, работеше в детска градина и взимаше 1000 лв. Не знам кой ги пише и смята тия статистики, но изобщо не знае как седят нещата явно. Не всичко в София е айти, финансови и дата анализатори.

Защото в града има повече избор на раб. ръка. Нормален пазар. Могат да подбият цената.
Затова е хубаво да има добри и сигурни раб. места и иазвън големите градове.

# 517
Ами, ако ти работиш онлайн, се премести при него Simple Smile Дай си апартамента под наем на софийски разчет, и си харчи парите, като евентуално плащаш нисък наем в провинцията, и ще си ОК.

# 518
Вчера колежка, работеща от вкъщи разказа, че когато си в столицата минусът е, че не можеш да се оттървеш от съжителство с децата, докато те не чукнат 30така. Защото, всичко живо бяга, където е работата. А в столицата, живееш с родителите си, за да пестиш, петилетки че и повече. Става въпрос за западна държава, не България.

Машинизацията, роботизацията, глобализацията и подобни - ции, направиха така, че само заетите основно във финансовия и имотен сектор да са най-големите печеливши от прехода от пазарна икономика, към пазарно общество, където вместо пазарната икономика да служи като организиращо средство за производство, се превръща в морален принцип, където всичко е за продан, включая основни необходимости като образование, здравеопазване и достъп до сигурна среда за живот и развитие. Т.е. печеливши основно са тези, както каза Ази, които имат финансовия “инструментариум”, с който е по-лесно и да си намериш “адекватен партньор, с който да продължиш”. ☺😊

Близка съученичка на дъщеря ми, която всички наричат на галено “гений”,то нормално, майка й и баща й са с докторати от Оксбридж, иска да става “estate agent”. До там сме докарали - дори най-умните деца от началното училище вече не искат да са лекари, но и може ли някой да ги вини?

# 519
  • София
Адекватен партньор си търсиш с друг инструментариум, не с финансов, ама карай да върви Simple Smile

Ами какво да кажа, не знам, освен да си вървите в Плевен или откъдето сте там и да си живеете щастливо, не знам какво друго да кажа.
Не обичам бедността и мизерията. Бих направила всичко, за да се оттърва от нея, ако съм родена така.
Родителите са ти дали образование, до колкото са могли.
Ти си намерила начин да купиш първия си апартамент.
Продължи нататък, просто, развивай се, учи се още, научи се да се обличаш, да се държиш добре, на обноски, смени си средата, обогати я с нови хора, намери си втора работа, научи още един език, спортувай, мечтай и живей собствения си живот. Дай си апартамента под наем, а ти си намери апартамент с приятелки.
С втората работа /примерно уроци по език- не разбрах френски ли знаеш?/ и разликата от наема ще спестяваш и ще си погасиш кредита предсрочно, после ще се появят още възможности.

Това момче ми се струва, че ще си остане в дълбоката провинция. Ще работи в някой цех и това ще е.
Не ми се струва амбициозен.

# 520
....Това момче ми се струва, че ще си остане в дълбоката провинция. Ще работи в някой цех и това ще е.
Което не значи че няма да е щастлив.

...  До там сме докарали - дори най-умните деца от началното училище вече не искат да са лекари, но и може ли някой да ги вини?
И моите наблюдения са такива. Има причини разбира се.

# 521
Адекватен партньор си търсиш с друг инструментариум, не с финансов, ама карай да върви Simple Smile

Ами какво да кажа, не знам, освен да си вървите в Плевен или откъдето сте там и да си живеете щастливо, не знам какво друго да кажа.
Не обичам бедността и мизерията. Бих направила всичко, за да се оттърва от нея, ако съм родена така.
Родителите са ти дали образование, до колкото са могли.
Ти си намерила начин да купиш първия си апартамент.
Продължи нататък, просто, развивай се, учи се още, научи се да се обличаш, да се държиш добре, на обноски, смени си средата, обогати я с нови хора, намери си втора работа, научи още един език, спортувай, мечтай и живей собствения си живот. Дай си апартамента под наем, а ти си намери апартамент с приятелки.
С втората работа /примерно уроци по език- не разбрах френски ли знаеш?/ и разликата от наема ще спестяваш и ще си погасиш кредита предсрочно, после ще се появят още възможности.

Това момче ми се струва, че ще си остане в дълбоката провинция. Ще работи в някой цех и това ще е.

Беше малко грубо;)
Някои хора си намират партньори и по любов, или е вече твърде старомодно?
Никой не обича бедността и мизерията,ама познавам хора (жени), дето толкова много не ги обичат тез неща, че стигат до крайности, абе изродяват се - всичко се пречупва през интереса. Е, после свършват на антидепресанти, ама пък са имали богат финансов инструментариум и са инвестирали много във визия и среда, всичко, което е могло да ги вкара сред по-състоятелни мъжки индивиди.
Сори за спама, ама не се сдържах, нещо в този дух ми прозвуча написаното.

# 522
  • София

Беше малко грубо;)
Никой не обича бедността и мизерията,ама познавам хора (жени), дето толкова много не ги обичат тез неща, че стигат до крайности, абе изродяват се - всичко се пречупва през интереса. Е, после свършват на антидепресанти, ама пък са имали богат финансов инструментариум и са инвестирали много във визия и среда, всичко, което е могло да ги вкара сред по-състоятелни мъжки индивиди.
Не, не , имам предвид реално развитие и надраждане, а не бедна провинциална старлетка, инвестирала в уста и гърди, която си търси състоятелен мъж.
Иначе вярвам, че една жена трябва да е самодостатъчна, едно на ръка, второ не вярвам в любовта, в която има фундаментални различия между двамата за основните житейски въпроси, мечти, цели и визия за бъдещето.

# 523

Беше малко грубо;)
Не, не , имам предвид реално развитие и надраждане, а не бедна провинциална старлетка с уста и гърди, която си търси състоятелен мъж.
Иначе вярвам, че една жена трябва да е самодостатъчна, едно на ръка, второ не вярвам в любовта, в която има фундаментални различия между двамата за основните житейски въпроси.

Плевен беше просто пример за хората, които идват от провинцията и трябва да са на квартира. Аз съм си от София така или иначе, а и кредитът е почти изплатен вече. Не разбирам по кое точно определяте амбицията в един човек? Това, че не иска да работи в офис ли или? Защото дори хората в цехове взимат по 10 000 лв на месец. Просто констатирах, че в други градове дават по-високи заплати за дадени позиции, отколкото на този етап дават в София, която е станала изключително скъпа. Не се лишаваме от почивки, не се лишаваме от ресторанти, кафета, от това да имаме кола и тн. Просто коментирах, че средната заплата не отговаря на това, което масово хората взимат.

# 524
Не, не , имам предвид реално развитие и надраждане, а не бедна провинциална старлетка, инвестирала в уста и гърди, която си търси състоятелен мъж.
Иначе вярвам, че една жена трябва да е самодостатъчна, едно на ръка, второ не вярвам в любовта, в която има фундаментални различия между двамата за основните житейски въпроси, мечти, цели и визия за бъдещето.
Azzy  товвае вече второ мнениес една много генерална, според моите разбирания, грешка вътре . Старталетките не са само от женски пол. Също както
 Не помня от кого беше другото , но ставаше дума за фижнати мадами търсещи мъжки портфейли.  Тук беше пропуснато, че фикснатите мадами не са само от женски пол и портфейлите не винаги мъжки. И нямам в предвид миналите под дъгата.

Общи условия

Активация на акаунт