Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 548
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
Истината е, че има много позиции, които са обвързани с индексиране. В моя договор изрично е посочено, че заплатата се актуализира всяка година с темпа на инфлация, а извън това имам % за развитие според длъжността, отговорностите, свършената работа. В последните години нямам под 10%, а за 2022-2023 беше с по 20% всяка година. Това задържа читавите служители, при нас рядко има текучество, а нови хора не идват на нашите заплати, както обичайно се процедира в сектора. Не казвам, че е масова практика, но ето - за едни 1000 човека това е факт, всички в София, повечето със заплати над средното.
Че има има. Има и такива с доход по над милион български лева на месец.Най-високоплатеният "наемник" в България е получавал средно по 3.2 млн. лв. на месец през 2022 г. През 2023 г. най-високата заплата е била малко по-ниска - 2.3 млн. лв. на месец. Важно е какъв процент от хората живеещи в София са това и за какво ще похарчат парите си.

Средната заплата в столицата е достигнала почти 2800лв. Наслението е милион и триста хиляди. Значително увеличение има при децата. Тези до 9-годишна възраст, вече представляват 10% от столичното население. Ще ги чакаме първите след 11-12 години, когато вече ще са умни, красиви и със спестени вече пари да купуват имоти за по два милиона лева или еквивалента им в евро при условие че сме влезнали до тогава в еврозоната.
Повече информация за БВП в София и разпределение на заплати по сектори и др. на : https://www.vesti.bg/pari/srednata-zaplata-v-sofiia-e-pochti-2800-lv-6208870

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 14:56 от Mama2024

# 496
Странно че Крис с фирма 1000+ човека във фин.сектор не е чувал за тази практика Wink
В моята фирма (тя не е моя де - просто работя там) не ги вдигат с инфлацията, а с колкото може.
Някои години е с повече от инфлацията, а някои години инфлацията може и да е висока, но ако фирмата не прави достатъчно пари с какво да ги вдигне?
А има и един феномен 'стагфлация' се нарича - образован човек изглеждаш, сигурно си го чувала, но може да не си го изживяла, защото последно е бил 1980те години, дано не дойде скоро пак. Това е когато хем има инфлация, хем няма ръст на БВП (рецесия). Когато дойде, не си отива лесно и за 1-2 години, а трае дълго.

Средната заплата в столицата е достигнала почти 2800лв. Наслението е милион и триста хиляди. Значително увеличение има при децата. Тези до 9-годишна възраст, вече представляват 10% от столичното население.
Къде ги видяха, не знам - може би не от НСИ? Защото от НСИ ето какви са данните за ражданията в София:

Не виждам да растат, а падат. Може би възрастните умират по-бързо, отколкото се раждат деца, та относителният дял на децата се качва?

# 497
chris78 оборот и печалба са две много различни неща. Дори оборота да пада може добро управление да направи печалба. Има механизми.
според мен dax индексите могат да се вземат за пример. В Германия затварят всякакви индустрии , масово, ключови и всякакви ... но индекса постоянно е на зелено.
Така че бг то да вземе да се учи как стават тези.
И как няма да умират възрастните по-бързо и как няма да има смъртност. Вече няколко години е тенденцията и се говори за тоз ефект.

# 498
chris78 оборот и печалба са две много различни неща. Дори оборота да пада може добро управление да направи печалба. Има механизми.
Има да - един от тях е като оборотът ти падне да съкратиш хора или да им намалиш заплатите, за да запазиш печалбата Simple Smile
В икономиката като цяло разходът за един е оборот за друг и няма как да се вдигат печалбите и заплатите на всички, ако оборотът и БВП не расте.
Кажи ми коя фирма ще оцелее, ако оборотът й не се качва, а трябва да вдига заплатите с 10% на година?

Но за да не спорим за икономика, тъй като темата е безкрайна, да се върна на имотите:
И как няма да умират възрастните по-бързо и как няма да има смъртност. Вече няколко години е тенденцията и се говори за тоз ефект.
Когато умират повече възрастни хора, отколкото се раждат деца, какво става с жилищата на умрелите - бутат ги може би? Защото аз в София виждам да бутат едно жилище само когато на негово място ще построят 20 нови.

# 499
Песимистът е добре информиран оптимист.

# 500
Именно заради увеличените разходи за труд има цели производства с по 1000 служители, които се изнесоха или се изнасят от България към Румъния, Молдова и подобни страни. Имаше статия в последните дни  как международни компании от Европа и САЩ релокират част от дейността си основно в Индия.

# 501
Вече с 3000 лв се живее доста скромно. Особено младите, които силно се влияят от социалните мрежи и харчат за глупости, не виждам как биха спестили пари.

# 502
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи. Един млад лекар започва на 1000 лв., нали съм им виждала договорите. Колко от тях ще се издигнат и докажат за пет години и на каква цена? Ако говорим за жени, кога тези жени ще вместят в цялата тази гонитба и майчинство, деца.. то затова много и остават без. Едно хубаво образование ти коства 5-6 години след завършването на средно, тоест започваш стажант на 25. И някъде те чакат с големите пари ..Айде да не споделям детайли, че иска да остана анонимна, на колко почва един стажант юрист да речем и какви шансове (реални) за израстване финансово има, ако чичо му не е владика. С обяви от джобса нали, дето се съревновава с още сто като него.
Говорите за някакви космически заплати от по 4-5 х., които били норма в София. Е, не са. Истината е някъде по средата, даже бих казала, че за квалифициран труд най не им се бърка в джоба на работодателите или пък ако дадат такава заплата и теглиш кредит, си имаш двама робовладелци за цял живот - шефа и банката. И няма мърдане, това е ужасно. Нямаш право на бърн аут, на почивка, на пауза от пазара на труда, на промени, щото са рисковани и кой ще плаща вноската (и другите разходи на семейството). Семействата купуват непосилни за техния стандарт имоти, но колко от тях ще издържат във времето.
За мен хората сега, нищо че демонстрират по-висок стандарт, са де факто бедни, защото живеят напред, на заем. Е, изключвам прослойката, дето се ояде от проекти, комисионни и рушвети с лесни пари. А може би пък тя е нараснала процентно, не знам.
Иначе да, оправдания много - на който му е важно и преди, и сега, ще намери начин да си купи жилище. Но кой каквото и да обяснява и да се смята брой заплати за изплащане, положението в момента е лудост и силно с надявам пазарът да се саморегулира в посока поне застой, та да може да няма гладни и бездомни след някоя и друга година.

Абсолютно съм съгласна с това мнения. Аз съм на 26 години и получавам нетна заплата 3300 лв, като знам перфектен френски, английски и имам висше образование. А допреди 3 месеца взимах 2400 лв. Какви са тия заплати по 4000-5000 лв. в София? Половината айтита при нас ги съкратиха, масово приятелите ми взимат по 2000 лв в кол центровете с немски/английски. Имам само един познат, който е със заплата 7000 лв и е на 36 години. Единствен от компания от 15 човека. Всичките други, които сме между 22-36 години се въртим около 2000-3000, та даже имам и позната със заплата в София, която е 1400 лв. в кол център. Не знам от къде ги вадите тези статистики, но изобщо не са верни. Кандидатствала съм на различни позиции, в различни компании и от 10 оферти например, 8 са по-малко от това, което искам като възнаграждение, а аз не искам космическа заплата от 20 000 лв месечно например. Това за закупуването на имоти нали със спестени пари на 23-4 години, трябва да си голям късметлия и да ти се дадат парите наготово, или да работиш в чужбина като мен. 2018, 2019 година бях на бригада в Америка и върнах 40 000 лв за двете години. 2019 ноември започнах работа в кол център със заплата 2000 лв и след 6 месеца изтеглих кредит за двустаен апартамент в Илинден, който тогава струваше 52 000 евро. Ако не бях заминала на бригада, как щях да ги спестя тези пари? Майка нямам, на баща ми аз му помагам, имаме един апартамент в Западен парк, където сме 4ма наследници. Айде ходи и го раздели, та да вземеш пари от него. Да не говорим, че 2020 година със заплата 2000 лв и с кредит, живеех по-добре отколкото 2024 с кредит и заплата 3300. Всичко стана ужасно скъпо вече и едвам смогваме. Ако нямаш родителите да продадат нива някоя, или стар апартамент, за да ти помогнат, си тотално скъсан. Живееш на квартира като повечето ми приятели, въпреки че са софиянци и това е. Как се събират 50 000 лв първоначална вноска със заплата 2000 лв на 23 години, ако плащаш квартира 800 лв и караш кола, напримее😄 В най-хубавите си години, когато си независим от деца и тн, ще си като скот с цел да спестиш за панелката на баба ти Пена в Зона Б-5.

# 503
Това е защото не познаваш Ази. Запознайте се и магически ще си с 2 ергенски апартамента и спестени пари.

# 504
Като сте тръгнали да се сравнявате с Холандия да споделя една интересна статистика: в Холандия 8% от възрастните са милионери което е почти на едно ниво със САЩ. България я нямаше в листата, но за сравнение в Румъния % милионери от възрастнито население е 0.5. Холандия също така е доста желана дестинация за европейска централа на големите корпорации.

Хм, в България един приличен имот е поне половин милион. И ако масово се наливат пари в тухли (по няколко апартамента), тогава и у нас милионерите не са малко. Като добавим и тези с акции, земя и други инвестиции.

Сори забравих да поясня че става въпрос за милионери в долари. Аз цитирах по памет стара класация. Явно Румънците са изпаднали от класацията за 2024. Интересно е че Холандците са изпреварили щатите в новата класация. Мисля че формулата която ползват е активи минус пасиви, тоест ако имаш апартамент със заем трябва да приспаднеш ипотеката.

# 505
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи. Един млад лекар започва на 1000 лв., нали съм им виждала договорите. Колко от тях ще се издигнат и докажат за пет години и на каква цена? Ако говорим за жени, кога тези жени ще вместят в цялата тази гонитба и майчинство, деца.. то затова много и остават без. Едно хубаво образование ти коства 5-6 години след завършването на средно, тоест започваш стажант на 25. И някъде те чакат с големите пари ..Айде да не споделям детайли, че иска да остана анонимна, на колко почва един стажант юрист да речем и какви шансове (реални) за израстване финансово има, ако чичо му не е владика. С обяви от джобса нали, дето се съревновава с още сто като него.
Говорите за някакви космически заплати от по 4-5 х., които били норма в София. Е, не са. Истината е някъде по средата, даже бих казала, че за квалифициран труд най не им се бърка в джоба на работодателите или пък ако дадат такава заплата и теглиш кредит, си имаш двама робовладелци за цял живот - шефа и банката. И няма мърдане, това е ужасно. Нямаш право на бърн аут, на почивка, на пауза от пазара на труда, на промени, щото са рисковани и кой ще плаща вноската (и другите разходи на семейството). Семействата купуват непосилни за техния стандарт имоти, но колко от тях ще издържат във времето.
За мен хората сега, нищо че демонстрират по-висок стандарт, са де факто бедни, защото живеят напред, на заем. Е, изключвам прослойката, дето се ояде от проекти, комисионни и рушвети с лесни пари. А може би пък тя е нараснала процентно, не знам.
Иначе да, оправдания много - на който му е важно и преди, и сега, ще намери начин да си купи жилище. Но кой каквото и да обяснява и да се смята брой заплати за изплащане, положението в момента е лудост и силно с надявам пазарът да се саморегулира в посока поне застой, та да може да няма гладни и бездомни след някоя и друга година.

Абсолютно съм съгласна с това мнения. Аз съм на 26 години и получавам нетна заплата 3300 лв, като знам перфектен френски, английски и имам висше образование. А допреди 3 месеца взимах 2400 лв. Какви са тия заплати по 4000-5000 лв. в София? Половината айтита при нас ги съкратиха, масово приятелите ми взимат по 2000 лв в кол центровете с немски/английски. Имам само един познат, който е със заплата 7000 лв и е на 36 години. Единствен от компания от 15 човека. Всичките други, които сме между 22-36 години се въртим около 2000-3000, та даже имам и позната със заплата в София, която е 1400 лв. в кол център. Не знам от къде ги вадите тези статистики, но изобщо не са верни. Кандидатствала съм на различни позиции, в различни компании и от 10 оферти например, 8 са по-малко от това, което искам като възнаграждение, а аз не искам космическа заплата от 20 000 лв месечно например. Това за закупуването на имоти нали със спестени пари на 23-4 години, трябва да си голям късметлия и да ти се дадат парите наготово, или да работиш в чужбина като мен. 2018, 2019 година бях на бригада в Америка и върнах 40 000 лв за двете години. 2019 ноември започнах работа в кол център със заплата 2000 лв и след 6 месеца изтеглих кредит за двустаен апартамент в Илинден, който тогава струваше 52 000 евро. Ако не бях заминала на бригада, как щях да ги спестя тези пари? Майка нямам, на баща ми аз му помагам, имаме един апартамент в Западен парк, където сме 4ма наследници. Айде ходи и го раздели, та да вземеш пари от него. Да не говорим, че 2020 година със заплата 2000 лв и с кредит, живеех по-добре отколкото 2024 с кредит и заплата 3300. Всичко стана ужасно скъпо вече и едвам смогваме. Ако нямаш родителите да продадат нива някоя, или стар апартамент, за да ти помогнат, си тотално скъсан. Живееш на квартира като повечето ми приятели, въпреки че са софиянци и това е. Как се събират 50 000 лв първоначална вноска със заплата 2000 лв на 23 години, ако плащаш квартира 800 лв и караш кола, напримее😄 В най-хубавите си години, когато си независим от деца и тн, ще си като скот с цел да спестиш за панелката на баба ти Пена в Зона Б-5.

Да! Дай Боже и моите деца да имат Вашето мислене на 26 г.
И също така, много добре сте се справила, за възрастта си сте много напред. И да, 2024 ние също имаме доход поне 50 процента нагоре от 2020 и не живеем по-добре.
Между другото, ако продължавате с тези темпове и си намерите половинка със сходни ценности, може след някоя и друга година да сте тъкмо в примера, който провокира дискусията - всеки с по един ергенски зад гърба си и после общ семеен апартамент Simple Smile).
Успех!

# 506
  • София
Това е защото не познаваш Ази. Запознайте се и магически ще си с 2 ергенски апартамента и спестени пари.
Не е никак магически.

Браво на момичето. Няма майка, няма баща, няма наследство и пак успява. Е, мрънка малко, но кой не мрънка, докато гледа татковите момиченца с тоалетите и хубавите коли, подарък от тати, които си разхождат тоалетите от Милано с малките си декоративни кученца и обсъждат последната колекция на Шанел.

Животът не е справедлив, ето точно това имах предвид като механизъм и както стана ясно, точно това е диапазона на заплатите, какъвто посочих, включително и ергенския апартамент.

Браво, мило момиче, още веднъж, не се притеснявай, всичко ще е наред, ако си умна, все така работлива и си избереш адекватен партньор, с който да продължите заедно, пожелавам ти успех от сърце и не се отчайвай, това са само моменти, после има подем нагоре, резултатът ще се види в по-дългосрочен план.

И аз си пожелавам дъщеря ми да е на същия етап на 26. И едно малко уточнение- най-хубавите години предстоят.

# 507
Ето и една интересна илюстрация на която попаднах.

# 508
При нас последната част от картинката няма как да стане. Ние сме остров на стабилност.
Иначе ето ви работа в Нидерландия. Който иска 13 е/ч бруто. После се връщате и купувате ергенски.
https://www.zaplata.bg/otto-uark-fors-balgariia/

# 509
Ето и една интересна илюстрация на която попаднах.

Не бях виждал толкова тъпа "карикатура". Еманация на комплексите за величие на някой руснак.

Общи условия

Активация на акаунт