Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 543
  • 780
  •   1
Отговори
# 480
  • София, Bulgaria
"Нямаш право на бърн аут, на почивка, на пауза от пазара на труда".

Такава привилегия в живота няма, за който и да е. Представям си някой бизнесмен да си зарежи бизнеса, щото се бил бърн аутнал или ей така няколко месеца да си починел. 

Аз цял живот съм работила за себе си. Имало е моменти, в които съм си казвала: " ех..как не съм на заплата, ейй..така от 8 до 18ч. и после айде чао. На почивка никога не съм ходила без лаптоп. Не знам какво е това работно време.

# 481
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи.

Ами не знам, ама според статистиките аз съм едва ли не супер богаташка. А като река да отида на почивка или на кръчма и като се огледам се чувствам като много ниска средна класа... Пък ти ми кажи откъде са се взели тези хора!

Точно! И ние така. Уж имоти имаме, ама не разполагаме съвсем или се неособено ликвидни, в момента не сме и на наем, не сме уж бедни, сигурно се водим и осигурени в някаква степен (статистически), но отида ли на заведение се чувствам хмм.. да не кажа бедна, но не и средна класа. Няколко пъти да се поотпуснем в супер маркета и после тихо. Сигурно е имало и други такива времена в миналото, ще се извърти и това.

Tomeva, разбирам те, аз бях така десет години, само че си докарах основно репродуктивни проблеми, докато не теглих една на всичко. Лошото е, че други хора забогатяха за това време, а аз ходех на почивки (с лаптопа) и харчех за туй онуй, нали много работя да ми е комфортно. Дано си била сред по-мъдрите и си успяла да работиш за себе си.
Много е страшно да не можеш да си позволиш да се оттеглиш от пазара на труда дори за месец два, затова човек трябва разумно да си прави изборите, в т.ч. какви са му реалните възможности и бюджет за покупка и следва ли това да се случва задължително в София. Този избор не бива да е повлиян от готовността на банката да дава пари на заем Simple Smile Подпалих още от коментара на един потребител по-горе за нормалните жилища и кредити за по 1млн. за 30-годишни, които вече имат по два ергенски апартамента зад гърба си Grinning Това със сигурност не е норма и не е за всеки.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 12:48 от Миглена Атанасова 754511

# 482
  • София
Да, дааа, всички тук работим за взаимното удоволствие и удовлетворение, без значение от финансовия резултат Blush

ПП. Що затри основните си принципи на работата? Grinning
Защото не са за бг мама.
Но, ако настояваш, ще ги дискутираме, няма да си първия. Simple Smile

Tintina по-трудно е . Лично наблюдавам млади нови колеги с малки деца и заеми за жилища.
Не може да бъде! Тук се цитираше стартова заплата на специалисти на 23г. от 3000лв. и +1/3 до 25г., с 2 ергенски апартамента... Сигурен съм, че го прочетох някъде по-назад Confused
Не. 2000 лв. Има и за 3000. Говоря хора с магистърска степен и поне един език, които работят квалифициран труд.

Нещо не си насно, по-скоро ми се струва, че се заяждаш за нивата на заплатите в София.
Касиер в Кауфланд и Билла взима над 2000. Без квалификация.

# 483
Аз също не мисля че всички млади специалисти висшисти започват с 3000 лв в София - няма такъв филм. Да не говорим, че влезеш ли в едни 40+ г. с вече натрупан опит 15+ г. не е задължително да има растеж на заплатата и дори индексация. Не във всички сектори положението е еднакво не го забравяйте. И не всички компании индексират и вдигат заплати както е писано по-горе. Че е трудно - трудно е да купиш имот със собствени сили и средства, коства много лишения и работа. Това за първия имот - за всеки следващ наистина става по-лесно, но пак е при условие че водиш разумен живот и планираш всеки разход.

# 484
  • София
...Защото не са за бг мама.
Не, мерси. Загуби ме като читател Blush

Не. 2000 лв. Има и за 3000. Говоря хора с магистърска степен и поне един език, които работят квалифициран труд.
... В София доходите на млад специалист с висше образование и някакъв език стартира от 3000.
Това е на около 23 години. 

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 13:07 от Exter

# 485
Аз също не мисля че всички млади специалисти висшисти започват с 3000 лв в София - няма такъв филм. Да не говорим, че влезеш ли в едни 40+ г. с вече натрупан опит 15+ г. не е задължително да има растеж на заплатата и дори индексация. Не във всички сектори положението е еднакво не го забравяйте. И не всички компании индексират и вдигат заплати както е писано по-горе. Че е трудно - трудно е да купиш имот със собствени сили и средства, коства много лишения и работа. Това за първия имот - за всеки следващ наистина става по-лесно, но пак е при условие че водиш разумен живот и планираш всеки разход.
Разбира се че след 40 имаш нужда от индексиране, след като вече се грижиш за нивото на пенсията.

# 486
Истината е, че има много позиции, които са обвързани с индексиране. В моя договор изрично е посочено, че заплатата се актуализира всяка година с темпа на инфлация, а извън това имам % за развитие според длъжността, отговорностите, свършената работа. В последните години нямам под 10%, а за 2022-2023 беше с по 20% всяка година. Това задържа читавите служители, при нас рядко има текучество, а нови хора не идват на нашите заплати, както обичайно се процедира в сектора. Не казвам, че е масова практика, но ето - за едни 1000 човека това е факт, всички в София, повечето със заплати над средното.

# 487
  • София
...Защото не са за бг мама.
Не, мерси. Загуби ме като читател Blush
И читатели не си търся. Simple Smile

Изобщо, признавам, че нямам за цел да убеждавам никого в нищо и ми е все едно кой как живее и как си организира финансите, важното е моите финанси и инвестиции да са добре структурирани и подредени.
Всякакви заплати има, в моето обкръжение няма нито един млад човек с висше образование и езици, придобито по света и у нас да приема подобно заплащане, което не е за стажантска позиция. Дори и да се стартира на по-ниска, индексацията е фиксирана в договора.

# 488
Дай боже всекиму такъв договор, амин! И да се спазва преди всичко, да не си остане само договор.

# 489
  • София
То не е до "дай Боже".
Ако има съответстващото образование и квалификация, езици и способности, мотив, работоспособност, разбира се, че ще получат съответстващото възнаграждение за висококвалифицирания си труд.
Това не случайно се казва "пазар на труда"- в крайна сметка ако се цениш достатъчно си добавил достатъчно стойност в себе си, твоя работа е да си търсиш адекватно заплащане за труда.

Същата работа и в браковете.
Ако си красива, елегантна, образована, възпитана и самодостатъчна, защо ти е да се жениш за кравар, като можеш да се омъжиш за красив, перспективен, образован и състоятелен мъж.
Пазарна икономика, какво да правиш.

# 490
  • Бургас
Azzy, знайш какви пари вадят краварите, тоз образован и красив млад мъж колко години да го чакаме да се изкатери от стажантската позиция Simple Smile Той ако е състоятелен, няма да е млад Simple Smile

# 491
Без квалификация старта в София не е нисък
1800-2000 лв е нето във веригите. Имат индексация.
Студентка работи на 4 часа, по съгласуван график, 1200 нето получава.

2500 нето старт без опит в сферата на онлайн услуги, международна компания, английски език  цял ден, на 6-тия месец премия една заплата.

Стажант, международна компания 2400 нето старт.

Та София не е точно 1000 лв старт.

А 1 млн лв. не е някакво чудо невиждано,  че то хубавите големи двустайни на хубави места са близо половин милион.

Амброзия не бяла лястовица, много фирми индексират заплатите на служителите си.

# 492
Истината е, че има много позиции, които са обвързани с индексиране. В моя договор изрично е посочено, че заплатата се актуализира всяка година с темпа на инфлация, а извън това имам % за развитие според длъжността, отговорностите, свършената работа. В последните години нямам под 10%, а за 2022-2023 беше с по 20% всяка година.
Това е много добре, но за да може работодателят ти да ти вдига заплатата с 10% или 20% на година, той трябва и да вдига оборота с толкова, иначе ще фалира.
Какво става в годините, когато оборотът не се вдига? Ето например 2024 в повечето сектори (освен строителство и държавни харчове) обротът даже пада - с колко ще им вдигнат там заплатите през тези години?
Ето пускам пак каквото пусках наскоро:

# 493
То това е парадоксът, че без квалификация можеш да започнеш на по-висока заплата в сравнение с лекар, например. Но и при лекарите заплатата не е 1000 лв.
Крис, друго е при мен, няма общо с производство, просто нямам желание да навлизам в подробности. Разбирам, че всеки случай е различен, единствено го дадох за пример.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 14:32 от Ambrosia

# 494
Амброзия, в произв.предприятия също има индексация за покриване на инфлацията. Плюс индексация за развитие и опит на човека.

Странно че Крис с фирма 1000+ човека във фин.сектор не е чувал за тази практика Wink

Общи условия

Активация на акаунт