Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 535
  • 780
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Много, много по-трудно беше да си купиш жилище преди 20 години. Както и да теглиш кредит. Само една банка даваше жилищни, чакала съм на опашка от 7 сутринта, за да се доредя до консултация с обикновен техен служител, а не някакъв върхов експерт. Изискванията огромни, а процентът варираше от 7-9% при доказан доход и 12-13% без доказване на доход.
Цена на жилището - 22 000 евро. Двустаен апартамент около 55-60 кв. в сравнително нормален бургаски квартал. Средна заплата - 308,80 лв. За да го купиш това жилище, ти трябват 150 заплати.
Днес - цена на същото жилище - 85 000 евро. Средна заплата - 2296 лв. За да го купиш, ти трябват 77 заплати.

# 466
То по принцип не считам за нормално да се теглят 1 млн. кредит и да разчиташ на едната заплата за изплащане - колкото и да е тя.

# 467
Много, много по-трудно беше да си купиш жилище преди 20 години. Както и да теглиш кредит. Само една банка даваше жилищни, чакала съм на опашка от 7 сутринта, за да се доредя до консултация с обикновен техен служител, а не някакъв върхов експерт. Изискванията огромни, а процентът варираше от 7-9% при доказан доход и 12-13% без доказване на доход.
Цена на жилището - 22 000 евро. Двустаен апартамент около 55-60 кв. в сравнително нормален бургаски квартал. Средна заплата - 308,80 лв. За да го купиш това жилище, ти трябват 150 заплати.
Днес - цена на същото жилище - 85 000 евро. Средна заплата - 2296 лв. За да го купиш, ти трябват 77 заплати.
Моята теза е че ти е по-лесно на теб сега и при сегашното ти социално, семейно и материално положение . На твоите деца ще помогнеш, нали и им помагаш както си писала. Не ги оставяш е една чантичка с дрехи да застанат пред един офис , да вземат предложеното място и да идат да изтегля големия заем.
Или бъркам.
Аз си мисля , че не може да съдим когато сме осигурени за живота на хора, които не са.
Azzy сори и теб не съм доразбрала тогава.
Но честно да си кажа и сега не ми се хвърля на обекти от по 1 милион. Най-малкото защото съм от голямо семейство с какви ли не неща, които до 1 апартамент с 1 човек вътре всички стоят. Защото просто хората се местят. Затова има недвижими и движими неща. За мен човека се движи и е свободен когато е в състояние да го направи.
Но нямам против хора създаващи големи семейства и имоти на едно място с дълбоки корени там . Ако имаш корени поне да са дълбоки и широки.

# 468
  • Бургас
bella-ciao, данните говорят, че е по-лесно сега. Това дали на мен ми е лесно, или на теб и кой колко помагал на децата си, е субективно.
Споделила съм факти - колко е струвало жилището тогава, колко струва сега, колко са били заплатите тогава и колко са сега.
Днес повече банки дават кредити, при по-изгодни и по-гъвкави условия. Има по-голям избор на жилища и почти нулева безработица, което пък дава шанс за допълнителна работа, по-добро заплащане и още по-високи доходи.

# 469
Tintina по-трудно е . Лично наблюдавам млади нови колеги с малки деца и заеми за жилища.

# 470
Стандартната индексация е точно 10%, т.е. на 3-тата година дохода е с 1/3 повече и това е без развитие.
Освен и на теб да кажа - отвори Ексел и вкарай 1.1^40 и виж какво ще се получи.
Такива ръстове няма как да са устойчиви дългосрочно, иначе всички по-възрастни хора щяха да вземат вече по 20-30 бона заплата, а до края на трудовия стаж 45.
Някоя година се качва с 10%, някоя с 3%, някоя пада, а някоя даже ставаш безработен и изкарваш нула, тоест доходът ти пада със 100%.

Може и тъй да е било, но времето на тия главоломни ръстове отмина.
Заплатата от 308 (не мисля, че е била чак толкова ниска, но да приемем, че си проверила в НСИ) сега на 2296 прави ръст 7.5 пъти.
Да не би да мислиш, че следващите години заплатите ще се качат още 7.5 пъти?
Със заплата 300 лева (150 евро) сме били в категорията на Бангладеш и другите развиващи се държави. ООН вече ни брои към развитите. Ако се качат доходите още 7.5 пъти то и Швейцария ще изпреварим.

Tintina по-трудно е . Лично наблюдавам млади нови колеги с малки деца и заеми за жилища.
И аз мисля, че е по-трудно. По числата на Тинтина, един апартамент 22к евро можеш да си купиш ако отидеш 1-2 години да работиш в чужбина, или в България в добра западна фирма, където заплатите и тогава не бяха 300 лева. Така съм направил аз, така и много други хора, и сега се радват, че са хванали момента, защото сегашният момент не е такъв.

# 471
В София доходите на млад специалист с висше образование и някакъв език стартира от 3000.
Това е на около 23 години. След около две години и заплатата е по-висока с около 20-30% и спестяванията и логично вместо под наем се решават на покупка.
Така беше. Само дето от тази година имаме стотици ИТ млади специалисти, чакащи някой да им се обади за малкото свободни позиции. Не знам как е в другите сфери, call центровете ощи ли наемат? Наскоро фалираха няколко заведения в които понякога се отпбивах, Дон Домат до ЦУМ и други, може би е съвпадение, но и в офиса някои колеги почнахме да си носим храна от къщи, че предпочитам да събера пари от няколко обяда и да си купя smart watch например Simple Smile

мога дам примери за имоти- не един и два, а десетки, буквално, закупени преди Ковид и войната в Украйна, чиято стойност е повишена в пъти, над 300%.
Вероятно повечето имоти са се повишили 2-3 пъти, а повечето заплати дали са се повишили 2-3 пъти? И колко трябвата да се повишат заплатите за да отговорят на бъдещето повишение (според повечето мнения тук) на безценните имоти Simple Smile Вземам пуканки и да гледам шоу следващата година, кой прав и кой не толкоз  Simple Smile

след още няколко години започват да надграждат- продават единия или двата ергенски, добавят и купуват по-ликвиден, в по-хубав район и така на около 45 вече са доста състоятелни откъм имоти
т.е. по логиката 2 апартамента са имали преди и са ги надградили до един.

Да, преди 20 години ситуацията беше различна и лихвите по кредитите бяха 15-18% и пак след подписването на договора за приемане в Евросъюза се знаеше, че ще се върви в тази посока.
В коя посока се е вървяло? И в коя ще се върви? Интересно ми е и за това питам, не за да се заяждам. Аз не съм сигурен дали и онея в брюксел знаят утре какво ще им наредят, но на вас от преди 20 години ви е ясно, така че ако споделите посоката за следващите 2 години ще е полезно за тези на които не ни е ясно..

Разбира се, всичко това по-горе касае хора с много добър фундамент от познания, обичайно са образовани, дисциплинирани, финансово грамотни, изключително добре информирани
Хареса ми и искам да си таг-на мнението, защото когато всичко върви по твоя план светът е прекрасен и логичен. Но ако се обърне палачинката ще е забавен един нов прочит на коментарите на повечето експерти от форума.

# 472
  • София
Не може да бъде! Тук се цитираше стартова заплата на специалисти на 23г. от 3000лв. и +1/3 до 25г., с 2 ергенски апартамента... Сигурен съм, че го прочетох някъде по-назад Confused

# 473
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи. Един млад лекар започва на 1000 лв., нали съм им виждала договорите. Колко от тях ще се издигнат и докажат за пет години и на каква цена? Ако говорим за жени, кога тези жени ще вместят в цялата тази гонитба и майчинство, деца.. то затова много и остават без. Едно хубаво образование ти коства 5-6 години след завършването на средно, тоест започваш стажант на 25. И някъде те чакат с големите пари ..Айде да не споделям детайли, че иска да остана анонимна, на колко почва един стажант юрист да речем и какви шансове (реални) за израстване финансово има, ако чичо му не е владика. С обяви от джобса нали, дето се съревновава с още сто като него.
Говорите за някакви космически заплати от по 4-5 х., които били норма в София. Е, не са. Истината е някъде по средата, даже бих казала, че за квалифициран труд най не им се бърка в джоба на работодателите или пък ако дадат такава заплата и теглиш кредит, си имаш двама робовладелци за цял живот - шефа и банката. И няма мърдане, това е ужасно. Нямаш право на бърн аут, на почивка, на пауза от пазара на труда, на промени, щото са рисковани и кой ще плаща вноската (и другите разходи на семейството). Семействата купуват непосилни за техния стандарт имоти, но колко от тях ще издържат във времето.
За мен хората сега, нищо че демонстрират по-висок стандарт, са де факто бедни, защото живеят напред, на заем. Е, изключвам прослойката, дето се ояде от проекти, комисионни и рушвети с лесни пари. А може би пък тя е нараснала процентно, не знам.
Иначе да, оправдания много - на който му е важно и преди, и сега, ще намери начин да си купи жилище. Но кой каквото и да обяснява и да се смята брой заплати за изплащане, положението в момента е лудост и силно с надявам пазарът да се саморегулира в посока поне застой, та да може да няма гладни и бездомни след някоя и друга година.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 12:33 от Миглена Атанасова 754511

# 474
Като сте тръгнали да се сравнявате с Холандия да споделя една интересна статистика: в Холандия 8% от възрастните са милионери което е почти на едно ниво със САЩ. България я нямаше в листата, но за сравнение в Румъния % милионери от възрастнито население е 0.5. Холандия също така е доста желана дестинация за европейска централа на големите корпорации.

Хм, в България един приличен имот е поне половин милион. И ако масово се наливат пари в тухли (по няколко апартамента), тогава и у нас милионерите не са малко. Като добавим и тези с акции, земя и други инвестиции.

# 475
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи. Един млад лекар започва на 1000 лв., нали съм им виждала договорите. Колко от тях ще се издигнат и докажат за пет години и на каква цена? Ако говорим за жени, кога тези жени ще вместят в цялата тази гонитба и майчинство, деца.. то затова много и остават без. Едно хубаво образование ти коства 5-6 години след завършването на средно, тоест започваш стажант на 25. И някъде те чакат с големите пари ..
 Говорите за някакви космически заплати от по 4-5 х., които били норма в София. Е, не са. Истината е някъде по средата, даже бих казала, че за квалифициран труд най не им се бърка в джоба на работодателите или пък ако дадат такава заплата и теглиш кредит, си имаш двама робовладелци за цял живот - шефа и банката. И няма мърдане, това е ужасно. Нямаш право на бърн аут, на почивка, на пауза от пазара на труда, на промени, щото са рисковани и кой ще плаща вноската (и другите разходи на семейството). Семействата купуват непосилни за техния стандарт имоти, но колко от тях ще издържат във времето.
За мен хората сега, нищо че демонстрират по-висок стандарт, са де факто бедни, защото живеят напред, на заем. Е, изключвам прослойката, дето се ояде от проекти, комисионни и рушвети с лесни пари. А може би пък тя е нараснала процентно, не знам.
Иначе да, оправдания много - на който му е важно и преди, и сега, ще намери начин да си купи жилище. Но кой каквото и да обяснява и да се смята брой заплати за изплащане, положението в момента е лудост и силно с надявам пазарът да се саморегулира в посока поне застой, та да може да няма гладни и бездомни след някоя и друга година.

Не и трябват на България лекари, учители и работници. Достатъчни са тийм лидерите и мениджърите на мениджърите.

# 476
Аз продължавам да недоумявам къде ги видяхте тези хора с големите доходи.

Ами не знам, ама според статистиките аз съм едва ли не супер богаташка. А като река да отида на почивка или на кръчма и като се огледам се чувствам като много ниска средна класа... Пък ти ми кажи откъде са се взели тези хора!

# 477
... И аз мисля, че е по-трудно. По числата на Тинтина, един апартамент 22к евро можеш да си купиш ако отидеш 1-2 години да работиш в чужбина, или в България в добра западна фирма, където заплатите и тогава не бяха 300 лева. Така съм направил аз, така и много други хора, и сега се радват, че са хванали момента, защото сегашният момент не е такъв.
Живота в чужбина вече също не е същия.

# 478
Вярно е, че ръст в доходите последните 20 години има, и то значителен. Защото бяхме бедна държава, сега сме (средно) богата.
Има ли обаче такъв ръст във вече богатите? Ето например за Германия средната заплата каква е:

Преди 20 години 40к евро на година, сега колосалните ... 46к! Като извадиш инфлацията, то назад вървят направо.
Та при нас ако продължават така да растат от 150 евро на месец до 1000 (7 пъти), то в средносрочен план като се качат още 7 пъти и станат по 7к евро, 12*7 прави 84к на година и ето че сме станали по-богати от германците!
Някой вярва ли го това нещо?

# 479
Нещо фантазиите и мехурите в които живеят някои се надуха много.
Брокери, виждалите  ведомости и др ни убеждават как стартова под 2к лева няма в София и без да се променя длъжността има растеж 10% на година!
С две думи ако всичко е добре за 4-5 год си х2, на 30 години си поне х3 ит кумова срама, ама това на най-простите, за умните и работливи сигурно цифрите са още х2.

Семейства взимали 20к доход, че дори в най-западна Европа е рядкост!
Пак се обобщава за всички, но се визират 10% от хората

Общи условия

Активация на акаунт