Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 529
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Да, дааа, всички тук работим за взаимното удоволствие и удовлетворение, без значение от финансовия резултат Blush
За вас не знам. Моите потребности от финансов характер са отдавна закрити в стандарти, които ме удовлетворяват напълно. За щастие, в голямата си част са доходи от дълготрайни материални активи по гореупоменатата схема.

Отделно в бг-мама пиша от около 19 години, когато забременях с дъщеря ми и през годините съм извършила безброй безвъзмездни про-боно дейности и консултации, правя го и до днес за хора в неравностойно положение, в което включвам и младежи, които не са имали късмета да се родят в семейства с такива параметри, но имат желание да се развиват и нямат кой да ги съветва. Плюс споделяне на огромно количество познания и опит, натрупан по емпиричен път, което е по-ценно, според мен.
Въпросния опит и познания, както казах, аз, лично отдавна съм капитализирала, а който желае може да се възползва, пиша достатъчно по темата.
Не ми се налага да си търся клиенти тук, ми е мисълта. Simple Smile

# 451

Не съм брокер.
Иначе пазара ври и кипи, само за сведение.

Кофти!

# 452
Отделно в бг-мама пиша от около 19 години, когато забременях с дъщеря ми и през годините съм извършила безброй безвъзмездни про-боно дейности и консултации, правя го и до днес за хора в неравностойно положение, в което включвам и младежи, които не са имали късмета да се родят в семейства с такива параметри, но имат желание да се развиват и нямат кой да ги съветва. Плюс споделяне на огромно количество познания и опит, натрупан по емпиричен път, което е по-ценно, според мен.
Наистина това е много ценно и достойно за уважение, и на мен ми е било полезно да чета за твоя опит, благодаря за което!
Обаче малко риалити чек също е полезен. Няма как да се твърди, че заплатите на младите хора ще растат с по 20-30% на всеки 2-3 години. Това е да речем 10% на година. Ако един човек на 23 започне с 1000 евро, то на 63 трябва да изкарва 1000*1.1^40=45,259 това не е реалистично, освен ако не станем Зимбабве, където всички са милионери (в местната валута).
На 7-8 служители има 1 тийм лийд. На 7-8 тийм лийда един мениджър. На 7-8 мениджъра един шеф на отдел.
Мениджъра и шефа могат вероятно (ако са разумни) да си купят жилище за 1 милион, но това просто няма как да важи за всички млади хора.
Да не говорим за десетките и стотици хиляди хора като учители, които ви учат децата; полицаи, които ви пазят; лелки в общината, които ви вадят документи; магазинери, които ви обслужват в Билата; и въобще всички хора, които също са част от града, но нямат подобни перспективи - нали и те трябва да имат жилища, и жилищата трябва да са достъпни и за тях?

# 453
Toва за 1200-1300 лв за двустайка в София е точно така, отдават се бързо и се изумих как старата ни вече квартира се отдаде за 1250 лв за една седмица... Преди около година подписахме договора за 900 лв наем и даже ми се струваше много, а сега пък съвсем. Аз не бих дала 1200 за наем, но знам ли, ако няма човек избор и бърза... Та то това на нас ни е вноската в момента горе-долу на месец за наше си, по-голямо жилище. И ако сравнявам на тая база направо луда бих била да ги давам тея пари на наемодател, това не са малко на година, ей така, потъващи някъде.
Имаме козметични неща да оправяме сега в нашето жилище, но научаваме много неща, понеже си правим всичко сами. И накрая като видиш резултата си заслужава, наистина! Удовлетворението е голямо, че си го направил сам, че си успял, получило се е много добре, а преди нищо не си знаел по въпроса.
И се радвам, че не купихме нещо ново и преди А16, че май наистина си е до късмет. Сега на едни познати им се спукала тръба в чисто новото жилище, а от седмица живеят там.
Пък на други се оказва, че е неясно кога ще вземе А16 и така си виси. Дано все пак да вземе... Също и че уж щяло да има някакви неща, то пък няма, а и със слагането на климатици имало проблем, инвеститорът не давал. Някакви такива неща, но не съм запозната достатъчно. Не разбирам и защо не би позволил да се слагат климатици.
Абе добре си ми е на мен най-големият проблем да ми е да си фугирам и лакирам паркетчето.

# 454
  • Бургас
Днес приятелката ми - сама жена с дете, която с малки изключения изцяло е живяла и работила в Стара Загора, по същата схема си купи, обзаведе и живее в разкошна къща, а днес изповядва сделка за чудесен апартамент в София за дъщеря си, пак по същата схема, като момичето завърши право, втора година е на работа и беше спестила около десетина хиляди евро, малко помощ от майка и и останалото ипотечен кредит.

Скрит текст:
Регистрирах се в бг-мама през 2008 г.  В подфорума на самотните майки. Там срещнах много себеподобни, много професионално доказали се жени. Учехме се взаимно на финансова дисциплина, подкрепяхме се в смелите планове и умерените рискове. Днес, почти 20 години по-късно продължавам да пазя приятелства от онова време. Животът на повечето от нас се е развил точно по този начин - всички имаме жилища и не само едно, спестявания, инвестиции и др. Няма по-добра мотивация от самотното родителство...

Нещо по повод намаляващото население: "За първи път от 38 години насам демографската криза изглежда преодоляна, а населението е спряло да намалява". Ако прочетете статията ще разберете и защо цените на имотите в Бургас и Варна стигнаха софийските. Има си логично обяснение.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18984083

# 455
Ами той пазарът си се саморегулира. Но моментът, в който важни части от обществото трудно намират къде живеят, води до това да изчезнат тези съсловия. В Барселона това стана проблем и спряха да издават разрешителни за airbnb и старите лицензи няма да ги подновяват. Но София е далеч от това, защото жилища има (било то скъпи или не), на много места въобще няма на пазара.

# 456
Не става точно така. Замогването е процес и обичайно се развива в семеен формат в рамките на определен брой години. Затова е хубаво да се разглеждат семейните формати.
То и строителните бригади изкарват по 5-8к месечно на човек, но нямат финансовата култура да инвестират правилно и да създадат финансов фундамент, спестявайки и влагайки в правилните формати.
За София, хората около 45-55 години с висше образование на високи позиции или собствен бизнес в средния сегмент имат доходи около 20к семейно, в които се включват доходи от наеми на поне два имота /основно двата "ергенски" апартамента и един купен семейно като вложение, или резултат от добра спекулативна сделка, примерно, дивиденти от бизнес, дивиденти от акции, обикновено в консервативни или смесени портфейли и заплати в диапазона 5-8к. месечно. И отново периодично влагат, когато спестяванията им достигнат размер на 40-50% от цената на нова потенциална инвестиция в имот, който се отдава на свой ред под наем и си изплаща ипотеката, ако се ползва кредитен ресурс.

Тези от строителството, шофьори на каминони и прочие, на които им скочиха много доходите последните години, всъщност инвестират, ама не в акции, бизнес и прочие, а именно в апартаменти, щото само щяли да растат и наемче да капе. Същата работа и с поне 90% от въпросните висшисти с високи позиции и прочие с 20К и подобни доходи. Българския фондов пазар е твърде слабо развит, всички си знаят - имоти и евентуално злато.
Това ако не е дефиницията за балон не знам кое е.

# 457
Стандартната индексация е точно 10%, т.е. на 3-тата година дохода е с 1/3 повече и това е без развитие.

Младите хора имат много добра финансова дисциплина.
Правят си сметката изключително добре, от каквото могат спестяват. И всички, без изключение, на 20+ имат спестени пари в банката и трупат като пчелички. И работят много, ама много. И учат. За аху-иху не им остава време.
Говоря за нормални млади мъже и жени, коли резачки, устни, ц+ци и т.н. няма.

Не съм брокер, не търся клиенти.
Участвам на този пазар, включих се в темата от любопитство - излезна ми като предложение като се логвах във форума.

# 458
...Отделно в бг-мама пиша от около 19 години, когато забременях с дъщеря ми и през годините съм извършила безброй безвъзмездни про-боно дейности и консултации, правя го и до днес за хора в неравностойно положение, в което включвам и младежи, които не са имали късмета да се родят в семейства с такива параметри, но имат желание да се развиват и нямат кой да ги съветва. Плюс споделяне на огромно количество познания и опит, натрупан по емпиричен път, което е по-ценно, според мен.
Въпросния опит и познания, както казах, аз, лично отдавна съм капитализирала, а който желае може да се възползва, пиша достатъчно по темата.
Не ми се налага да си търся клиенти тук, ми е мисълта. Simple Smile
Това е страхотно. Браво. Само че в контекста на настоящето според мен е много подвеждащо. Вече някой ти даде пример с едновремешните бригади в чужбина и разликата в стойностите сега и преди. Но аз ще кажа мой личен опит от немалък трудов стаж - в момента наблюдавам новите които сега започват. Виждам пред какво са изправени, в какви кризи , при какви цени и условия са. Ами честно да си кажа радвам се че при мен нещата които направих ги направих в моето време. Сега ако ми се налагаше щеше да не ми е много весело. Също така мога да кажа , че при една като прокламираната от теб инвестиция с кредит за 1 милион ... успеха зависи много не само от размера на настоящата заплата, а от социалния и житейски статус на потребителя. Ако той има стабилно и непоклатимо раб. място с компенсиращ инфлацията развиващ се доход и без тежестта на малки деца - знаем какво значи да ги отгледаш, изучиш и да работиш паралелно ... ами да, той може да ти го изплати и предсрочно.
Не знам дали обясних, но според мен хора в началото на семейния и житейски път или хора на кръстопът и без подкрепа могат да пресметнат доходите като достатъчни, но да се сринат под отговорността и теестта.

Да, младите хора може да имат спестявания и да трупат, но те не са развили живота си и планирали разходите на бъдещите си планове. Т.е. вързани към кредит за 1 милион може да пропуснат години развитие. Женен за кредита си ? Единствен интерес кредита ?

Когато карам колата слушам радио. Веднъж в едно предаване питаха за мечтите.Темата беше друга, но в разговора водещия задаваше въпроса.  Една жена се свърза и на въпроса отговори - мечтата ми беше да пътувам, да пътувам на всякъде. Сега имаме хубава къща и аз имам градината . И понякога ваканция. Но не можах да пътувам както исках.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 04:44 от bella-ciao

# 459
1200 - 1300лв от наем на двустаен в София може и да звучи добре като сума на месец, но сметките за инвестиция според мен нещо не излизат.
Да ти стъпи 300хил лв с всички таски и ремонти, че да става за отдавне под наем, то тогава ще чакам над 20години, че да ги видя тези 300хил. лв.
Ако е взет и с ипотека и сложим всички разходи по ремонти през годините, включим данъка и др. то лично на мен ми се вижда безмислена подобна инвестиция.

# 460
Аз на 25-26 г имах подобна спестена сума, изцяло сама съм си събирала парите. Но имам негативни спомени как го бях споделила в една тема и там разискваха как било невъзможно, как мама и тати изиграли роля, щото съм живяла при тях до заветна възраст (което не беше така, но се допускаше веднага) и затова ме е страх да говоря сега по темата. Satisfied
Както и да е, работя отрано, спестявам доста, лишавала съм се от немалко неща, за да мога преди 30 г възраст да имам възможността да имам жилище. Не съжалявам. Не съм живяла на хляб и вода, пътувала съм, просто по-ограничено.
Ама за сметка на това сега ми е спокойно, имаме жилище и даже обмисляме по-сериозно пътуване, живот и здраве. Като целта е постигната е по-леко и спокойно човек да планира други неща и да сбъдва мечти.

# 461
Mystiс коментират се суми от 1 милион в България. Разбира се че ти си направила правилно, но не може да се коментират подбни заеми като нормалност за млади хора , служители и на заплата. Нека не се лъжем.
Да не цитирам ми се мерна за Софийската заплата от мин. 2000 лева. Какво е тоа? Стига ли след плащането на заема  да избършеш носа на децата си с носни кърпички или трябва да ходиш да им миеш носовете в езерото в парка?

# 462
Аз съм съгласна и снощи коментирах неведнъж въпросната сума от един милион заем.
Може да се види какво ми е мнението.
Не съм писала, че подкрепям подобни решения.
Тъй че не мисля, че лъжа някого, нито пък себе си.

# 463
  • София
Наистина това е много ценно и достойно за уважение, и на мен ми е било полезно да чета за твоя опит, благодаря за което!
Обаче малко риалити чек също е полезен. Няма как да се твърди, че заплатите на младите хора ще растат с по 20-30% на всеки 2-3 години. Това е да речем 10% на година. Ако един човек на 23 започне с 1000 евро, то на 63 трябва да изкарва 1000*1.1^40=45,259 това не е реалистично, освен ако не станем Зимбабве, където всички са милионери (в местната валута).
На 7-8 служители има 1 тийм лийд. На 7-8 тийм лийда един мениджър. На 7-8 мениджъра един шеф на отдел.
Мениджъра и шефа могат вероятно (ако са разумни) да си купят жилище за 1 милион, но това просто няма как да важи за всички млади хора.
Да не говорим за десетките и стотици хиляди хора като учители, които ви учат децата; полицаи, които ви пазят; лелки в общината, които ви вадят документи; магазинери, които ви обслужват в Билата; и въобще всички хора, които също са част от града, но нямат подобни перспективи - нали и те трябва да имат жилища, и жилищата трябва да са достъпни и за тях?
Крис, много ти благодаря, аз също много те харесвам и те чета с удоволствие.

За растежа на заплатата на младите хора имам предвид не в геометрична прогресия /всяка година увеличение с 20-30%/, а увеличението, което неминуемо настъпва, когато един млад човек от студентската скамейка /теория/ влиза в реалния работен процес /практика/ и му отнема между 6 месеца и 2 години, за да си разгърне капацитета и да достигне до по-сериозен обем опит и стане относително пълноценен в работата си и релевантно заплащането от стартираща заплата се увеличава на заплата в пълен обем, така да се каже. После независимо дали ще се развие в тийм лидер или мениджър, ако има подходящите качества, или просто се развива като специалист в съответната област, но отново влага познания, опит и финансова дисциплина, култура, познаване на банковите и кредитни инструменти, има ясно поставени дългосрочни цели за инвестициите си в личен и семеен план, отново ще се стигне до построяване на добър финансов фундамент и замогване във формат на дълготрайни материални активи, които носят съответните дивиденти и допълват доходите от заплата. Демек създаване на лично богатство.

Виж поста на Тинтина, отделно първото ми образование е магистърска степен НУП /начална педагогика/- имам доста познати в сферата на началните учители /включително и споменатата ми приятелка от Стара Загора- самотна майка, имам и съученичка, която работи 30 години в жандармерията, отново самотна майка, те, освен, че имат префенциални условия за кредитиране, но и да нямаха, при условията по-горе, ако човек следва въпросната схема, неминуемо стига до материална сигурност и добър материален фундамент, без никакво значение дали идва от Сусурлево с една бохча или е учителка в детска градина. Просто това е житейска математика и ако се следва този алгоритъм, неминуемо се стига до този резултат.
И обратното.

Сега, да си призная, в сравнение с преди, направо ми е смешно като ми се каже колко било трудно в момента, ами колко да е трудно с 2500 заплата и достъп до кредитен ресурс на нива 2,4%, след 6 месеца на трудов договор? И наем на апартамент в София, относително приличен 900-1000 лв? Казах вече, там се купува с бюджет 120к-150к.

Тези с милионите вече са на съвсем друг етап. Там вече са онези с натрупания фундамент, гореописан от мен и просто няма как от нула до сто да се мине за пет секунди. Не говорим за стартиращи младежи на стартираща заплата сами.

.... Също така мога да кажа , че при една като прокламираната от теб инвестиция с кредит за 1 милион ... успеха зависи много не само от размера на настоящата заплата, а от социалния и житейски статус на потребителя. Ако той има стабилно и непоклатимо раб. място с компенсиращ инфлацията развиващ се доход и без тежестта на малки деца - знаем какво значи да ги отгледаш, изучиш и да работиш паралелно ... ами да, той може да ти го изплати и предсрочно.
Не знам дали обясних, но според мен хора в началото на семейния и житейски път или хора на кръстопът и без подкрепа могат да пресметнат доходите като достатъчни, но да се сринат под отговорността и теестта.

Да, младите хора може да имат спестявания и да трупат, но те не са развили живота си и планирали разходите на бъдещите си планове. Т.е. вързани към кредит за 1 милион може да пропуснат години развитие. Женен за кредита си ? Единствен интерес кредита ?
Има грешка.
Никъде не съм прокламирала млади хора да взимат кредит за милион.
Точно обратното обяснявам.
Тук има достатъчно примери, аз съм едн от тях, че коментирам ТОЧНО обратното- постъпателни движения в дългосрочен план, стъпаловидно изграждане на финансов фундамент, като от опит казвам, че първата крачка е най-трудна и болезнена. Демек- първия имот, понеже сме в темата с имоти.
Двайсет години по-късно, когато вече имате пет имота за по половин милион /един апартамент в Сф за ремонт в добър квартал вече е толкова в лева/, отделно имате кариера с относително добро заплащане- двамата работите за по 7000 лв общо и живеете в собствено жилище, можете да мислите за инвестиции в подобен размер- милион и нагоре.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 11:42 от Azzy

# 464
Аз съм съгласна и снощи коментирах неведнъж въпросната сума от един милион заем.
Може да се види какво ми е мнението.
Не съм писала, че подкрепям подобни решения.
Тъй че не мисля, че лъжа някого, нито пък себе си.

Ясно. сори. Много коментари . Иначе супер при теб. Успех

Общи условия

Активация на акаунт