Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 487
  • 780
  •   1
Отговори
# 525
Все си мислех, че сме в тема за пазара на имоти в България, а не в такава за търсене на партньори. Не е редно всички и всичко да се слага под общ знаменател. И цялото високомерие на едни от постовете тук са прекалени, мярка и умереност като че ли малко липсват. Щастието е различно за всеки - за един в трупане на имоти, за друг в децата му без да притежава нито един имот, познавам всякакви хора, светът е шарен.
И да допълня, че на двата метра под земята никой нищо не е отнесъл. Понякога животът не е само амбиции, пари, пак пари и имоти, понякога пътят те води през болници и гробища, където виждаш как свършва същият този живот, губиш най-близките си хора въпреки че си се Борил да ги спасиш и средства не са пожалени, но битката е загубена. И това те сломява, отрезвява преди всичко от препускането след амбиции, пари, имоти.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 06:52 от НаБабаДетето

# 526
Айде сега. И извън Спфия има живот и перспектива. Момичето и момчето разсъждават практично към момента. Аз пък се радвам на хора, взели се по любов, пък ако ще и в бедност (не че са бедни). Щото любовта по сметка е измислена преди капитализма и в днешно време не можеш да кажеш със сигурност. Като бях ерген винаги се правех на беден на първи срещи, за да видя как ще реагира момичето. Жена ми ни плати сметката и я взех. От тогава не е лишавана от нищо.

# 527
  • София
Плевен беше просто пример за хората, които идват от провинцията и трябва да са на квартира. Аз съм си от София така или иначе, а и кредитът е почти изплатен вече. ......
Браво.
Казах вече, продължавайте все така.
Както и казах, някъде по-назад, когато разговорът беше смислен, механизмът за замогване, надграждане и изграждане на собствен финансов фундамент житейски е именно такъв, описах го вече, ще се повторя.

Уви, констатациите са верни, има такъв термин- нарича се 'достъпност" на жилищата и се изчислява на база среден доход/цена на кв.м. и жилищата ще стават все по-недостъпни. В развивтите икономики вече го има, тук също ще се случи и собствеността ще се окрупнява все по-осезаемо и все повече ще се живее под наем.
Тоест, все по-голям процент от жилищата ще са собственост на по-малък процент хора, фондове и т.н.
Жилището ще се превърне в лукс и няма да има за всички и това ще се превърне в норма.

Семейството се засяга, защото независимо от новите тенденции за самодостатъчност/ тоест, все по-малко двойки и все повече хора сами/, обединяването на доходи, усилия и вложения в СИО именно води до замогване, много по-лесно, отколкото за сам човек. Повишава се процента на достъпност и все в този дух.

За съжаление, другата тревожна тенденция, която се отбеляза е отказът на новите семейства да изграждат СИО. Тоест- отново всеки е сам за себе си, огромен дефицит на доверие, не придобиват собственост заедно, ясно регламентират личната си собственост /това са моите кукли, онова са твоите парцалки/, доходи, бюджет и общите им точки в това отношение не са много.

# 528
Точно така е. Най-близките ми приятелски семейства са всъщност на семейни начала. Имат покрив над главата си, но той е собственост на единия от двамата. Другият партньор драпа, за да си купи нещо свое, успява но с много усилия и компромиси и др. Много тегаво, но новото поколение е такова - гледа много за себе си, малко за общото. И като казвам общото - нямам предвид общественото, а имам предвид семейното. Хем живеят заедно, с по две деца са, и пак не се решават на общо жилище - а всеки свое си. Родителите им, мине се, не мине се - повдигат въпроса, но не могат да променят ситуацията.

# 529
Трудно е с кредит, но кредитите сега са достъпни и лихвите са нормални.

Човек желае ли да има свое жилище е най-добре да действа, личните истории тук го доказват - Mishoka55 е действала и вече е почти изплатила, а другата дама не се е решила и няма нищо.

Нежеланието на млади двойки да влизат в СИО го виждам. Така е по-трудно, двама определено се справят по-добре.

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/135508-predlaganeto-n … iema-v-evrozonata

# 530
За провинцията, много зависи от провинцията. И много зависи човек какво работи и с какво се занимава. След като се преместих в малък град (25000 души) в бедна европейска държава, стандартът на живот ми се вдигна двойно спрямо София и то при положение, че за момента получавам българска заплата. Може и да не е амбициозно, ама достъпът до по-качествена храна, чистият въздух, посещенията на курсове и мероприятия на половин цена спрямо софийските и възможността вместо да пътувам по 2 часа на ден до/от офиса, да ги прекарам на плажа, на басейн или на спа, не го заменям. Иначе на мен ми е по-важно хората предоставящи базови услуги (медицински, образователни и т.н.) да могат да си позволяват жилище, а реално става обратното. Понеже сега има тенденция да записват медицина хора, които изобщо не го искат, ама знаят, че все в някоя болница ще ги вземат. Все тая колко жилища имаш и на какво ниво мениджър си, ако като паднеш на улицата, няма линейка, която да дойде за тебе.

# 531
  • София, Bulgaria
Като живяла и в провинцията, в два различни областни града и вече 13г. в София, твърдо съм убедена, че без значение къде си, ако си оправен,  ако си активен,  търсещ, може да си изградиш прекрасен живот. Дипломи, езици, не са гаранция за нищо. Да, те са само предпоставка, едно стъпало напред. Но дали ще има второ, трето и т.н., зависи от човека.
В София идват амбициозни хора, не мога да кажа, че със сигурност е някаква закономерност, а може би просто моята среда е такава,  но софиянци, родени и израствали в София, като клиенти мога да ги преброя на пръсти.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 13:17 от tomeva

# 532
И в коя бедна европейска държава, притежаването на имот ти позволява да имаш два пъти по-висок стандарт от живота в богата София, че чак и пък на по- ниски цени?
За провинцията, много зависи от провинцията. И много зависи човек какво работи и с какво се занимава. След като се преместих в малък град (25000 души) в бедна европейска държава, стандартът на живот ми се вдигна двойно спрямо София и то при положение, че за момента получавам българска заплата. Може и да не е амбициозно, ама достъпът до по-качествена храна, чистият въздух, посещенията на курсове и мероприятия на половин цена спрямо софийските и възможността вместо да пътувам по 2 часа на ден до/от офиса, да ги прекарам на плажа, на басейн или на спа, не го заменям.
Иначе и на мен гореспоменатите неща са ми важни, и затова ми е интересно, коя държава, особено ако има достатъчно населявани средни и малки градове, летища и развит транспорт и достъпност, прекрасен климат и храна, смислено градоустройство, стабилно законодателство, се считаш за бедна, и особено спрямо Софийските стандарти и по горните показатели.

# 533
Влизам във форума 3-4 пъти годишно.
Отново дървени философи и махленски седянки - за предишните чатове!

Последнтие коментари са полезни. Мислите ли, че наистина собственици чакат избухване от еврозоната? Моето мнение е скептично за това.

# 534
  • София, Bulgaria
Влизам във форума 3-4 пъти годишно.
Отново дървени философи и махленски седянки - за предишните чатове!

Последнтие коментари са полезни. Мислите ли, че наистина собственици чакат избухване от еврозоната? Моето мнение е скептично за това.
По скоро не знаят, какво да очакват. За това са пас, за тези, които ще кешират парите. А тези, които имат конкретен план и нужда от пари сега, излизат на пазара.

# 535
По-скоро съм скептична че чакат нещо си.
Около мен хората купуват жилища за да живеят в тях. С ремонтите бавно им се случват нещата, година и половина - две докато влезнат, материали има, но за добри бригади/майстори се чака много. Всички в моя кръг предпочетоха старо строителство заради инфраструктура и удобства.

Home2U са ми интересни, вървят по радиото реклами че купуват имоти, но никой около мен не е купил от тях нещо. Дали пък само не купуват?

# 536
  • Бургас
Нищо не чакам. Купувам, продавам, отдавам. Гледам да купя изгодно, да продам по-скъпо, отколкото съм купила и така.
Смятам, че след влизането в Еврозоната цените ще се вдигнат, или по-скоро ще се вдигат до този момент, макар и плавно.
Ще се намали и ножицата между кварталите.
Но ще има и имоти, чиито цени ще падат - вече наблюдавам такива. Основно в сгради без асансьор над 2 етаж.

# 537
Не мисля че ще се намали разликата в цената между кварталите. По-скоро мисля че в хубавите квартали, на хубавите жилища ще им се качи цената.

# 538
  • Бургас
В Бургас вече го наблюдавам това изравняване на цената.
За София - щом и в Люлин взеха да продават на 2500 евро на кв. м...

# 539
И на мен ми стана интересно коя е бедната европейска държава от поста на Хипопотам, където се живее на половина от София. Единстветото за което се сещам е Албания - има море и евтино, беше още по-евтино преди 4-5 години сега малко вдигнаха цените последните 1-2 г.Албания ли е?

Общи условия

Активация на акаунт