Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 494
  • 780
  •   1
Отговори
# 555
  • Out of the Mix
Човече, давам примери и от частния, и от държавния сектор. Мога и още, ама няма смисъл.
В много други и досега се увеличават заплатите със задни дати от 01.01. и се изплащат накуп за всичките месеци. Това важи за доста от калинките в държавния сектор, защото Синдикатите си натискат.
Миналата година на учителите 2 пъти им увеличаваха. Януари и после с 12.5% със задна дата септември им изплатиха увеличеното. Сега януари 2025 отново се говори за 14.5%. Нека, заслужават, цял живот бяха най-бедните работещи.

# 556
Там и да увеличават (изключвам учителите) всички поначало са с ниски заплати, според мен вървят паралелно с увеличаването на МРЗ. Не са особен фактор. Учителите вече мисля стигнаха добро заплащане, но не мога да потвърдя дали е така. А при нас не се увеличават с 10% всяка година, да не се разбира погрешно, допреди няколко години индексацията беше с под 5%, в последните години беше повече поради висока инфлация. Но увеличение с темпа на инфлация реално не е увеличение, ние не сме роби в крайна сметка и всеки сам преценява за колко и как да си продава труда. Мен ме ценят и ми плащат добре, затова и не съм сменяла мястото вече 7г.

# 557
И на мен ми стана интересно коя е бедната европейска държава от поста на Хипопотам, където се живее на половина от София. Единстветото за което се сещам е Албания - има море и евтино, беше още по-евтино преди 4-5 години сега малко вдигнаха цените последните 1-2 г.Албания ли е?

Еми Испания, според мнения от форума, си е бедна държава, с висока престъпност, с много цигания... Затова така я определих, а може би статистически действително е такава. Ама мен статистиката не ме интересува, интересува ме моят си частен случай. В София много ми харесваше до към 2012-2014, от тогава всичко за мен тръгна надолу, ама ето на хората си им харесва, развиват се и в това няма нищо лошо. Аз съм за това, човек да живее на място, което му  харесва и да работи, това което му харесва, а не да мрънка, че все някой му е виновен и целият свят му е крив и т.н. Има ли желание, има и начин. Работа се сменя, жилище се сменя, локация се сменя. Иначе последно като пътувах до Албания, ми направиха впечатление доста високите цени на жилищата там. Там съм яла най-вкусната морска храна (по-вкусна от Гърция), но е доста мръсна, но пък инфраструктурно си действат. Магистралите Скопие- Прищина и Прищина- Тирана са в по-добро състояние от Тракия и Хемус. Франция най-много ме е разочаровала като държава Simple Smile)), не искам да чувам за нея, ама както казах, моят случай е частен и най-вероятно статистически грешен.

# 558
Чичко_Тревичко, не вярвам че сте хай ниво финансист.
Сори, но звучите кисело и сякаш Ви е криво от нещо.
Мултинационалите са голяма школа (никой около мен не използва израза "западна фирма"), минала съм през тях, както и почти всички в моя кръг.
Ако сте хай ниво финансист ще сте наясно с трагичното положение на финансите на запада и като цяло на запада в момента. Също и с драмата с индустрията , работните места и нивата на заплатите.
По мои наблюдения пари вече на всякъде се правят само и единствено от унищожаване на предприятия и бизнес и раб места , спекулации и от войни . Нещо като точенето и стъпкването на дъжава и структури по време на нашия "преход към демокрация".  За който помни. Просто силните се оказват не творци, а паразити . Резултата е изсмукани трупове.
Аз така ги виждам нещата. Който както иска да го разбира.

# 559
Много плява и общи приказки, включително и Вие bella-ciao

ето една статия от преди няколко дни
България заема 35-о място в класацията на най-богатите страни през 2023 г.

Revoker даде точни примери за учителското съсловие, вече имат достойно заплащане на труда плюс допълнителни средства за облекло и повече отпуска.

# 560
Ти си знаеш кое е плява. Аз не ги  гледам тези статии. Гледай какво се случва в западните държави в момента. България отдавна се постави в пълна зависимост , затова не смятам че ще я подмине.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 11:52 от bella-ciao

# 561
В случая коментара на бела е много точен и ясен. Просто ти не разбираш за какво иде реч, защото грам не си живяла в западна европа. Какво е било и какво е сега. Европейците обедняват със страшна сила.
Защо говорим в %ти за заплатите. 100% увеличение звучи добре ако заплатата ти е 4+, но ако ти е 1000лв и станеш на 2, пак ще живееш на ръба в София.
Моите впечатления за договорките и условията в трудовия договор са пародия понякога. Дават ти каквото искаш, но в момента, в който не им отърва и променят. Ти решаваш дали си чао или приемаш. Та тези 10% в договор днес ги има утре ги няма.

# 562
Gogo1979 пропусна липсата на синдикати в България и нестабилността на трудовите договори. Т.е. днес си някъде нещо с договор за каквото там суперско ти хрумне, утре вече си друга бира. Според зависи. Dust in the wind
Всичко зависи от каква е гаранцията на този договор , каквo струва самия договор и на какво се базира. Ако е на евтин аутсорсинг - то таргета може да е къде да е в европа и света. Кой ли не ти прави конкуренция.
Нещо като парите в банките без покритие и резерв.

# 563
Ма аре стига с тая Западна Европа...
Колко е тя? 
За мен Европа приключи още преди двайсет години. Европейците сами си го направиха.

# 564
  • София
Хубава работа.
На Ази дали са правилни преценките, наблюденията и решенията се вижда в банковите и сметки, стойността на дълготрайните и материални активи, доходността от въпросните активи и заплатите, които всеки месец отлитат в посока служителите на семейството и, които не са малко. Без да броим заплатите, които плащат хората от нейното обкръжение на служителите си, които също не са малко.

Ази, също така твърди, че не се замогва от заплата, а от финансова култура, дисциплина, добра информираност и адекватни вложения в годините в дълготрайни материални активи. Заплатата е само инструмент в началото, докато си млад, хиперактивен, здрав и амбициозен, с една риза на гърба си, както се казва, но имаш желание, амбиция и упоритост да създадеш финансов фундамент собствен и финансова независимост, която води до всякаква друга независимост. Дали тази независимост ще се превърне в нещо повече е един друг въпрос.

Също така, Ази твърди, че колкото си по-беден и отчаян, толкова по-ниско заплащане приемаш и си склонен да се продадеш за жълти стотинки, както и обратното- колкото си по-уверен, финансово по-независим от заплата, толкова по-висока заплата ще получиш и ще ти я предложат.

Отделно в тези теми от години се говорят откровени глупости от всякакъв характер- като се започне от финанси и икономика, мине се през политика- локална, европейска и световна, с анализи на социологически статистики за раждаемостта, накрая се свърши с констатацията, че животът е един и никой не си е занесъл имотите в гроба, затова да го живеем този живот днес и сега, а за утрешния ден- майната му и айде наздраве сега, пък за утре ще му мислим като дойде.
Признавам, че аргумента за имотите и гроба ми е един от най-надеждните аргументи евър, понеже го чувам често.

Надявам се, че ако някой наистина иска да се информира не ги взима предвид, а си намира наистина надеждни източници на информация, защото в противен случай направо ми жал за тези, които вземат, че повярват и си прекарат живота в обсъждане на % увеличение на заплата от шефа.

# 565
АЛ, често чуваме тук “какво общо има китай, сащ”, но вече да се твърди, че Западна Европа няма значение и “айде стига с нея”, е смешно. България е един третокласен град в Европа. Свързана икономически и политически. Ако тя е приключила, ние къде сме? Или сме толкова велики, че ние ще ги спасяваме. Ходи виж свят, ела пак да приказваме. Как и защо стига с нея? Несериозно е!

Ази по принцип си права. Но за определени периоди, които ти си хванала е така, задруги не е така. Другото е, че не може всички да са предприемачи, инвеститори и капиталисти, защото ако всички са такива, то те няма да има от кой да изкарват пари. Ако всички са като теб и имат по 5 имота, на кой ще ги отдават? Ами на 18 годишния ако му трябват 5г даси купи ергенско жилище, ти на малолетни ли ще отдаваш? То хубаво го промотираш и изтъкваш това, но просто нито има как да стане, нито ще е добре за всички. И все пак, ти имоти на 2-3к кв преди ремонт купуваш ли? Дай да чуем финансовия план за тях, белким се образоваме.

# 566
  • Out of the Mix
Така е, Ази, със заплата не се "замогва", а с бизнес и вложения.
Да, заплатата е първият инструмент за събиране на някакви средства за други неща, но повечето хора живеят от заплата до заплата, покривайки основните разходи. Тези, които имат повече, реално нямат повече, защото по-голямата част живеят с по-широко около врата и си позволяват по-скъпи неща, реално не са по-богати. По-лъскаво и по-луксозно не те прави по-богат от по-бедния, а по-беден, до определен момент. Голяма част си позволяват кредити, които реално не могат да поддържат, но банките ги одобряват, и се стига до порочен кръг.
Ключът е да живееш една идея под стандарта си, винаги да остават пари, и балансът да е на +.
През всичките години така съм съумявал да съм извън задлъжнялост. Кредитите са инструмент, когато имаш реална нужда и възможност в по-краткосрочен план да ги погасиш. И за мен лично са инструмент по-скоро за фирми и бизнеси, не физически лица.
Пример, като 26 годишното момиче по-горе е мега изключение, и тя си знае през какъв стрес е преминала, за да успее. За в бъдеще ще става все по-трудно, не по-лесно и достъпно, и е крайно време. Пукането на балона е едно секундно боцване с карфица. Pushpin
Да не забравяме, и че са малко предприемчивите хора, наистина постигащи всичко с години, труд, акъл и с натрупване. Няма равен старт. Но и много неща можеш да си изковеш сам с годините. Зависиш и от други хора, и доза късмет, не само акъл и предприемчивост.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 12:29 от Revoker

# 567
Добре че не сме всички умни, красиви, богати вложители и бизнесмени, а работещи от заплата до заплата. Че нямаше да има кой да ви проектира жилищата в които влагате, да ги построи, обзаведе, да произведе хладилника от който да си вземете нещо за хапване (произведено от прости и недалновидни хорица). Да ви сервира олинклузива на слънчака, или да ви обтрие с благовонни масла на масажа в спа-то на Велинград.

# 568
Добре че не сме всички умни, красиви, богати вложители и бизнесмени, а работещи от заплата до заплата. Че нямаше да има кой да ви проектира жилищата в които влагате, да ги построи, обзаведе, да произведе хладилника от който да си вземете нещо за хапване (произведено от прости и недалновидни хорица). Да ви сервира олинклузива на слънчака, или да ви обтрие с благовонни масла на масажа в спа-то на Велинград.

Те тези хора малко по малко излизат от играта. Не е далавера да си работник, то затова и няма или по скоро няма качествени. Или бизнесмен или на помощи Wink

# 569
Понеже пак си се кара на принципа “един форум казал”, че София цъфти в сравнение с “циганията и престъпността” на бедната Южна Европа, където БВП е два пъти по-висок от Българския, но поне не е сравнение с Лондон този път. В България има голям растеж на заплатите 2013-2023 и браво, настигнала е някои от изоставащите членки на ЕС. Но дали това не е заради изключително ниското ниво, от което започна веднага след присъединяването в ЕС и неговия естествен ефект? Каква е гаранцията, че след като се е изравнила с останалите, ще продължи с този висок ръст? То това ако се случи, тя ще надмине вероятно Северна Европа по заплати до 2033. Колко е вероятно това? С 1) намаляващо и остаряващо население и 2) поддържайки висок competitiveness и аутсорсинга в Индия, ИИ, липса на производство? Хубаво е да се цитират нараствания на заплати, но защо ги базирате на някакъв кратък исторически тренд, който е малко вероятно да е устойчив?

Общи условия

Активация на акаунт