Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 494
  • 780
  •   1
Отговори
# 570

Те тези хора малко по малко излизат от играта. Не е далавера да си работник, то затова и няма или по скоро няма качествени. Или бизнесмен или на помощи Wink

Те тези хора бяха X и Y gen. Z gen  са биткойнаджии, връткаджии, схема нещо да въртят, някоя четириколесна морга да шитнат, или гаражче да купят, наемче да тече ...

# 571
  • Бургас
Добре де, мили хора, а защо се разчита само на "едната заплата"? Голям рев, че и западняците обеднявали, горките. И там, и тук, хората, които са искали да си увеличат стандарта, винаги са работили допълнително. Не всички могат да са бизнесмени, но могат след 17 ч. или в събота и неделя да работят допълнително, нали? Само в София като отвориш обявите - почасова работа бол. Ама сега ще се ревне - ама и аз съм човек, искам да почивам, искам на бар, и т.н.
Винаги съм работила извънредно, а когато бях млада не знаех какво е "почивен ден" с месеци. И входове бях готова да чистя, само пари да имам. От 15-годишна миех чинии в една кръчма на плажа.
Имам приятелка университетски преподавател, която в събота и неделя разнася брошури на "Кауфланд". Не реве, че ще й падне реномето.
Работа има - хора за работа няма. Седят, реват за "големи заплати" и чакат да се "нормализира" пазарът и хората с имоти да фалират внезапно, че да им ги дадат по два за лев.

# 572
  • Out of the Mix
Заплатите се увеличиха не последните 10 г., а последните 3-4, Post-Covid. Както и пенсиите.

Скрит текст:
Офф-топик - Уточнение - не се интересувам от партии и не симпатизирам на никой, аполитичен съм и съм "извън микса", встрани, само наблюдавам; всички са боклуци, гледам фактите.

# 573
Чичко_Тревичко, не вярвам че сте хай ниво финансист.
Сори, но звучите кисело и сякаш Ви е криво от нещо.
Мултинационалите са голяма школа (никой около мен не използва израза "западна фирма"), минала съм през тях, както и почти всички в моя кръг.
Извинявай, бях останал с впечатлението, че обсъждаме какво се случва МАСОВО в момента, а не какво се случва за единици хора в западните фирми (директори, вице президенти, CFO-та и т.н.). Явно не сме се доразбрали или пък сме се доразбрали, обаче някой се опитва да изкриви картинката. Simple Smile

Иначе - като са се увеличили толкова много софийските заплати - дайте една статистика от джобса примерно за позициите, в които е показано заплащането. Аз честно казано повече от 3к нето реално не виждам да има обяви. Дори в ай ти сектора вече няма. Като масово за неквалифицирани служители заплащането е не повече от 2к месечно. Оставам с впечатление, че много хора вадят като факт, че се вдига средната заплата, тя се вдига, но това е пост фактум от изкуственото увеличение на МРЗ, което дърпа средната заплата нагоре.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 13:03 от Чичко_Тревичко

# 574
Заплатите се увеличиха не последните 10 г., а последните 3-4, Post-Covid. Както и пенсиите.
В това има истина, но също и в неща като - ЕС членство означава по-високи гаранции за законност сред западни фирми, за да ги накара да инвестират; евро пари за инфраструктура, от която всички се възползват (включая бизнесите), която не би била построена иначе и т.н. Ефектът от членството няма начин да се прояви веднага, но е по-силен в първите години. Като цяло очакването, според мен, на продължаване на тренд на висок ръст на заплатите, който е повлиян исторически от няколко трансформиращи и еднократни екстерналности, е погрешно.

# 575
  • Out of the Mix
Ефектът от членството го има, но е много изостанал.
За 17 г. вече трябваше да сме много много напред от всякакво естество - жизнен стандарт; инфраструктура отдавна построена навсякъде, поддръжка; модернизация от всякакво естество; благоприятна среда с нарастващи инвестиции и куп други неща. Румъния отдавна вече ни изпревари. Много хора изнесоха бизнесите ти натам.
Спирам дотук, защото много става офф-топик и политическо, а и изобщо не ми се занимава и бистри това, а темите и болежките са безобразно много.

Относно пазара - отдавна трябваше да се въведе регулация, изпити, сертификати, обучения, легитимност на всеки агент, брокер и т.н. Тогава нямаше всеки льльо да се бута за комисиона.
Имам една позната, много неприятна устата личност, нищо не разбира. Намъкна се към някакъв, намери там някакъв и тя не знае как клиент, и брокерът нали за да изкарат все пак парата й направи сделката. И тя биеща се в гърдите голямата агентка профука 6к за 1 седимца в Турция, и от тогава никакви сделки, ни една. Ама иначе се води "брокер" чак с визитката и Фейсбук профила. А не може да върже две професионални изречения, няма и амбиция да се научи поне на бизнес етикет. Просто пример за порочна практика и липса на компетентност. Иначе всеки започва отнякъде, то е ясно, въпросът е да се задържиш и развиеш.
"Предприемчивост". Hands V

# 576
Явно ще гоним "американската мечта" с 16-18ч работен ден. Е вярно с малката разлика,че няма да е за къща с басейн, барбекю и морава, а за апартамент в голям блок и потресаваща инфраструктура. Или ще сме втората Япония с 40+ годишни девственици и специална дума която означава смърт от преумора.

Към момента в супер богата България 22,9% от населението живеят под линията на бедност. Като я вдигнат с 21,3% на годишна база ще ги намалим тези бедни до малко над 20%.

Размерът на средния осигурителен доход за страната за май 2024 г. е 1669,53 лева, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г. е 1535,69 лева.

Ето как синдикатите се грижат за благота на работника: КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв.

И нали знаете ваши са тези пари, които сте похарчили за себе си. Останалите в голяма част ще бъдат изконсумирани от вашите деца, доизхарчени от внуците ви и третото покление ще започне от нула, поне това се случва в масовия случай.

# 577
Прегледах последните страници на темата,/,обмислям покупка на жилище /но нещо заглавието на темата сякаш не отговаря на съдържанието....

# 578
Работа има - хора за работа няма. Седят, реват за "големи заплати" и чакат да се "нормализира" пазарът и хората с имоти да фалират внезапно, че да им ги дадат по два за лев.
Точно така.
Не стигат хора. Няма.

АЛ, често чуваме тук “какво общо има китай, сащ”, но вече да се твърди, че Западна Европа няма значение и “айде стига с нея”, е смешно. България е един третокласен град в Европа. Свързана икономически и политически. Ако тя е приключила, ние къде сме? Или сме толкова велики, че ние ще ги спасяваме. Ходи виж свят, ела пак да приказваме. Как и защо стига с нея? Несериозно е!
Преди двайсет години, след едно посещение на Париж, с приятели се шегувахме че стара Европа умира и ще има обратна емиграция. И това вече се случва. Имаме млади съседи от Франция и Германия, които са решили че тук ще се изучат и тук ще живеят. Спортуваме заедно, говорим си, те са първите - ще дойдат и други като тях.
България никога не е била точно Европа, а част от Балканите

Във Варна и Бургас се заселват турци, руснаци и украинци. Трайно се заселват, купуват жилища, работят, раждат им се деца.

# 579
Колегите съфорумци (макро и микро икономисти) да учат португалски и да търсят португалската бг мама....
Явно "балонът" не е само тук....

# 580
Съгласна съм с долното за заселването. Казвам го, като човек емигрирал края на 20в в столица, в която нямаше почти никакви имигранти по него време. За 25г такава огромна промяна се наблюдава в населението на големите градове, каквато са претърпявали, предполагам Париж и Лондон през средата на 20в. От техните си колонии. Съвсем вероятно е бившите съветски републики да са основните избиращи България, както и мюсюлманите, които вече отдавна си мигрират насам. Колонии не сме имали, но това са еквивалентите им. Спокойно, ще има на кого да се отдава под наем. Това разбира се, ако ИИ, аутсорсингът не се премести в по-евтината Азия и дори Африка и особено ако климатичната и икономически миграции не спрат да тласкат най-изпадналите към достъпните европейски брегове.

Аади, в бг мама има много практични теми, в които някой доброволец или група такива, изваждат най-полезното инфо на първа страница. Но за това трябва време и желание, което никой тук още не е инвестирал в конкретната тема. Можеш и ти да го направиш, ако желаеш. Иначе, хората си пишат - ей го - 83 теми досега.

България никога не е била точно Европа, а част от Балканите.

Във Варна и Бургас се заселват турци, руснаци и украинци. Трайно се заселват, купуват жилища, работят, раждат им се деца.

# 581
Четох интервю с човек работещ из целия свят и на въпроса на репортера защо е купил апартамент точно в България, той казва че София се развива и много прилича на Берлин отпреди двайсет години.
Вижда голям потенциал.

# 582
  • София
Потенциал за 30% увеличение през следващите 5 години и проблемът "тъмни прозорци" е силно преувеличен Blush

https://www.standartnews.com/biznes/promyana-s-zhilishtata-cenit … achat-574659.html

# 583
Да, дългата тема за тъмните прозорци Simple Smile
Моите впечатления са като на цитирания в горния материал - с наематели без регистрация вътре, друг път с роднини, понякога на хора, които са извън страната, но държат имота празен с перспективата един ден да се върнат в него, и т.н.

# 584
Потенциал за 30% увеличение през следващите 5 години и проблемът "тъмни прозорци" е силно преувеличен Blush

https://www.standartnews.com/biznes/promyana-s-zhilishtata-cenit … achat-574659.html
Прочетох статията до тук и рязко загубих интерес : Според прогноза на експерта Цветелин Иванов от компания за недвижими имоти
Държавните институции да не спинкат, а да работят в посока изсветляване на все още сенчестите бизнеси като наеми на апартаменти, строителство и ремонти, автосервизи, бюти и бербер салони и др.

Общи условия

Активация на акаунт