Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 439
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
Нямам идея, но разговорът е бил директно със собственика. Казал е, че има и друг купувач. Дали е вярно или не - не знам, давам го като пример във връзка с разговор по темата, на мен не ми се е случило лично.

# 706
Всичко е строго индивидуално, според мен.

Ние, когато купувахме в началото на годината, не сме отправяли оферта, а купихме на обявената цена, познавайки инвеститора и строителя.

От своя страна инвеститора се оказа доста гъвкав и успяхме да сменим етажа и гаража няколко дни след подписването на предварителния договор и плащането на исканата сума.

Edit: по време на един от огледите, които правихме преди покупката, брокера сам предложи да си смъкне комисионната на 2.50%, без дори да повдигаме темата.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 17:41 от Анонимен

# 707
Ми да излезе от лудостта и да я закрие "Явлена". Или брокерите нямат никакво отношение към подхранването на тази лудост?
Да купиш имот с пари от продажбата на друг имот... Че това го е имало винаги.
Защо да излиза и закрива. Той нито купува нито продава НИ. Не той определя цената. Той предлага услуга и който има нужда от нея си я заплаща.

Ако наистина убедено твърдиш това, значи никога не си имала вземане-даване с брокери. И купуват, и продават, и те определят цената често въпреки желанията на продавача, и те натискат продавачи и купувачи, и те се възползват от наивността им и ги карат да продават бързо и евтино, за да си гарантират комисионата, и да - определено ръчкат пазара, манипулират и изнудват. И също така извиват ръце с "предлагането" на услуга, от която ти нямаш никаква нужда, но си длъжен да му платиш, само защото ти е отключил един апартамент.
Ако не беше тази "лудост", от която 30 години да изкарват луди пари той и разни други негови "колеги", още щеше ходи по гол г*з...
Ясно е че и брокерите купуват и продават, но едва ли са най-голямата движеща сила на пазара на НИ. Те могат да си натискат, лъжат и изнудват колкото искат, но кой ще им се върже е отделен въпрос. Аз лично никога няма да подпиша нещо което не е в мой интерес. Дори съм натискала брокер да си свали комисионната и той го е правил.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 19:12 от Mama2024

# 708
  • София
Очаквано по-слабо Q3, Очакван ръст на ипотеките:

# 709
  • Бургас
Мама2024, съгласна съм, че не са фактор, но пък това е техният бизнес.
И когато някой ми се прави на щипната госпожица, ахка и охка, ми идва леко лицемерно. Какво, няма да продава в Малинова долина, щото не му харесва? Ще продава, и още как.

# 710
Мама2024, съгласна съм, че не са фактор, но пък това е техният бизнес.
И когато някой ми се прави на щипната госпожица, ахка и охка, ми идва леко лицемерно. Какво, няма да продава в Малинова долина, щото не му харесва? Ще продава, и още как.
Tintina, аз ще съм от последните хора, които ще защитават брокерите. Ясно ми е, че ще продадат всичко и навсякъде, с всякакви приоми и чалъми само и само да си подсигурят комисионната. И ще са най-доволни ако може да е в кеш, в брой или на ръка.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 22:25 от Mama2024

# 711
Зависи от имотът според мен. Ако е хубав, на добро място, аз лично не бих свалила. Сега продавам един в провинцията, на последен етаж, без асансьор, имота има много минуси и искам, не искам, в един момент трябва да сваля, иначе става прекалено разпознаваем на пазара и непродаваем, което също не ме устройва. Но ако имотът е хубав и собственика е сигурен в продажбата му, не виждам причина да се сваля цена.

# 712
  • Out of the Mix
В какъв смисъл "разпознаваем" ?
Искаш да кажеш да "скриеш" дефектите" ?
Нали, като дойда на оглед ще стане патаклама.
Еле пък от друг град човек да се разкара.
Всичко трябва да е чисто и кристално ясно.

# 713
Разпознаваем означава да се задържи прекалено дълго на пазара и в сайтовете за обяви ,малко по -спокойно, моля Simple Smile

# 714
  • Out of the Mix
Така, ок. Wink
Супер спокоен съм, питам само.

# 715
Revoker, това не е детска градина, въздържай се от остри коментари, когато не разбираш нещо.

Ambrosia - Щом си имат купувач и не са склонни да свалят, защо го предлагат? Не ми звучи много като да се има доверие на този брокер...
Много пъти ми се е случвал този момент, като съм бил и от двете страни. Купувачът да иска да смъкне доста, но вече има предложение с много малка отстъпка в цената. Така продавачът има потенциален купувач, но чака да си вземе първоначалната желана сума. Нарича се преговори.

Пп Tintina, в един коментар казваш, че брокерите определят цената, а в следващия, че не са фактор. Голяма бъркотия има в теб. Joy

# 716
  • Out of the Mix
Коментирам, каквото, както преценя, съчетано с правилата на форума, и без нарушения.
Няма "остри" коментари.
С адресирания потребител се разбрахме.
А който е с "чувствителна" душа, или нещо не му харесва, не е мой проблем. Пиша по темата, в темата.
Подминаваш, не ме четеш и апострофираш, като не ти харесва.
Или го прави, както прецениш. Аз също евентуално отговарям, както, ако преценя.

# 717
  • Бургас
Ако вникнеш в дискусията, от която тръгна разговорът относно шефа на "Явлена", ще си подредиш бъркотията. Основен фактор не са. Но че имат влияние и подхранват "лудостта" - да.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 08:44 от Tintina

# 718
Много пъти ми се е случвал този момент, като съм бил и от двете страни. Купувачът да иска да смъкне доста, но вече има предложение с много малка отстъпка в цената. Така продавачът има потенциален купувач, но чака да си вземе първоначалната желана сума. Нарича се преговори.

Така е, абсолютно. Но и преговарящият трябва да си прецени колко иска да стане сделката и ако много я иска  да не натиска само защото е чувал, че се прави така. Иначе може да остане без нищо, което не е проблем само ако не е искал толкова да има сделка.  На мен ми се е случвало да продавам имот и кандидат купувач да ми заяви, че дава 10% по-малко и това му е последната оферта. Ми отсвирих го и след време си намерих друг купувач. Ама онзи разбра и като почна да ми звъни - ама защо не съм му се обадила, той първи бил проявил интерес, ама щял да даде 5% отгоре... Ми жалко, да не е горил мостове, не му се получи блъфът, а явно е искал имота. Няколко дена ми плака, обвинява ме в некоректност (понеже не искам да се отметна от вече направена уговорка с новия, нали) и накрая от мерак да мине тънко остана с празни ръце. Та пак да кажа - най-важно преди преговори е човек да си изясни в каква позиция е. И после да действа според това.

# 719
Брокерът, както всеки търговец, ще иска да си продаде стоката на максимално висока цена, без значение от качеството на стоката. И това си е в реда на нещата. В края на краищата никой не го заплашват с нож да купува, ако му е скъпо. На мен повече биха ми били проблем медицинските услуги и медикаменти, продавани на много високи цени, нискокачествената храна продавана пак на много по-високи цена, защото все ще трябва да се лекуваш и храниш. Без собствено жилище може, цените ги вдигат най-вече купуващите.

Общи условия

Активация на акаунт