Любители на котки - Тема 198

• 25 637
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Синя птичка, имай предвид, че мъжките много често се запушват от песъчинки и камъни. Освен генетичната предразположеност, сухата храна много допринася за това. След като преди години си изпатих и запуших 2 котарака без родствена връзка, почти спрях да купувам.  Тогава съвсем бях спряла, а сега по принуда оставям в една купичка, за да могат да си дояждат и тези, на които консервата не е стигнала.

Котарачето е прекрасно! Heart

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 11:48 от Таня67

# 721
  • тук и там
На мен, вет ми каза, че пък течната храна уврежда доста  повече зъбите от гранулите. В тази връзка, чистите ли зъбите на котките си и какво ползвате, дават ли ви да им бъркате в устата?И да попитам, мога ли да давам рибено масло за хора, на котката? Имам на Допел Херц омега 3,на мен много ми се омазнява кожата от всякакви масла и не го пия, та дали мога да и го давам? Меки капсули са, които могат да се режат и да капвам в храната?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 12:20 от Кайсия

# 722
  • Между гори и планини
Аз за това давам и суха храна и паучове. Проблеми със зъбите никой не е имал до сега.
Преди години Кети имаше цистит, въобще не ходеше да пишка. Беше на лечение и храна за уринални проблеми. Според вета може да е станало като е пиела вода от локвите на улицата.
Ние купуваме 3 вида суха храна - уринари, срещу косми и за кастрирани, смесваме ги и всички ядат този микс. Паучове ядат различни и всякакви, без Уискас и откровени соеви боклуци. Като сложим и чувала суха храна за кучето и неговите всекидневно по 1 консерва... И вия с глас пред сметка от над 400 лв...

# 723
У нас диетата също е суха + паучове с малко топла вода. Вечер всички си ги чакат. Гранулите са смес с уринари и за изхвърляне на косми. И бебешки за Ричи плюс бебешки пауч. Бижу... Бижу е на спешъл диета. Пилешки бутчета се нарязват на дребно, замразяват на по две порции, след дни се размразяват и се сервират. Понякога трябва да почукам с пръст в паничката, да й извикам по име, тя отговаря с едно "мръм" и пристига. 😅Тази красота си знае името, Ричи също. Идва този, когото повикам. Жива да не бях. 🤣За нейното месо мислим повече, отколкото за нашата храна.

# 724
  • Между гори и планини
Тази красота прилича на моята Кетушка 🥰
Всички си знаят имената, дори и Клео вече. Но само тя и Чери реагират адекватно. Другите двама се правят на откровено глухи. Чери реагира и само на Ч и всички производни на името му, идва, отговаря, абе умното си е умно. Аз си знам, че Точка е своенравна, а на Памук му казваме калифорнийска блондинка 😂

# 725
Също давам гранули и мокра храна, като втората е един пауч разделен на двете сутрин и вечер. Гранули имат постоянно в купичките, така сме спокойни всички. Доста грацилни котчици са, постоянното наличие на храна не ги кара да ядат неконтролируемо. Фиона е 3,400, а Чубака е 3,600 .
За самопочистване на зъбите им купувам едни неща, които много им харесва да си дъвчат, ветеринарите ги одобриха:

# 726
Mößbauer-Effekt, как се казват тези неща и къде мога да купя?

# 727
И аз искам.
Ние мием на Ушатото, не става всеки път. Joy

# 728
  • София
Мисля, че в Тему има такива неща за дъвчене, ще потърся. Някой ги беше споменавал в предишни теми, но не помня как се казват.
Определено гранулите при кастрираните мъжки котараци допринасят за запушване. Но това е след години и ако ядат предимно суха храна. Моят чак на 18 се запуши
Ето, от сизал са   https://www.temu.com/bg-en/3-pack-natural-sisal--sticks--teeth-c … 749173_7ta3jiwso5   или
https://www.temu.com/bg-en/-linen-5-pack-dental-chew-sticks-for- … hc6sii6&is_back=1

# 729
Да, има ги в тему, Амазон, по сайтовете и магазините с храни за животни. Евтини са.

# 730
  • София
За самопочистване на зъбите им купувам едни неща, които много им харесва да си дъвчат, ветеринарите ги одобриха:

Тези наистина биха свършили работа. "Дъвченето" на гранули не почиства зъбите. Котките не могат да дъвчат, а могат само да трошат, ако е парчето е голямо. Така не се обхващат всички зъби. В повечето случаи гранулите се гълтат цели.

От опит - Мацо почина на 14 години. Като малък при игра с въженце децата му извадиха долен кучешки зъб. После и горния се смъкна и падна. С другите зъби нямаше проблеми. Мъро почина на 17. Имаше 1 изваден кътник. И двамата са хранени само с мека храна. Не е чистен зъбен камък. От сегашните Кирчо е с проблемни зъби и венци, а консерви не обича. Яде ги само ако няма суха храна в купичката.

Мъро и Мацо се запушиха млади след 1 година хранене със суха храна от супермаркети + Роял Канин от зоомагазини. Бяха на 2 и 3 години.

# 731
  • София
Сега се сещам, че дядо Бъго няколко години яде печен или варен свински дроб, много си го тачеше. ММ толкова беше повлиян, че му печеше на скара, аз казах, че не съм чак такава робиня и започнах да варя.
Номерът е да уцелиш хубав дроб, напр. от Кауфланд 2 пъти сме взимали - само ние си го ядохме, той не благоволи. От Фантастико го приемаше.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 16:25 от Cuckoo

# 732
  • Между гори и планини
Така е и дядо Томи който живя 20 години караше на варени таранки ( едни костеливи дребни рибки), с моркови, картофче, ориз. Майка ми му готвеше два пъти седмично само за него, държана тенджерка в хладилника, после яденето претоплено...

# 733
Синя птичка, котето е страхотно! Освен, че е много красиво, изглежда и че се развива много добре, особено и след като вече е на домашни грижи ще става все по-добре.
Винаги много се радвам, като видя как човек дава шанс на външно коте за по-добър живот, а и не само , все пак сте преживели загуба на скоро и това да вземеш коте отново не винаги е лесно. Поздравления и от мен!

# 734
Здравейте, мили дами! Flowers Sunflower  Следя темата отдавна и ето, че дойде момента в който имам нужда да ви задам въпрос с надеждата да получа информация и насоки. В началото на септември осинових коте от улицата и то се оказа болно от гингивостоматит. Нямам опит с тази котешка болест, но помня ,че в темата имаше мами с болни котенца, та искам да попитам - на каква терапия са вашите котки, как им се отразява, какви са прогнозите и като цяло моля да споделите опит. Благодаря ви!

P.S.  представям ви Лили, софийска новодомка

Общи условия

Активация на акаунт