Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 40 013
  • 827
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Грам не съм на загуба. Наемът се плаща от съседката точно и навреме, след първото ми предупреждение. След месец го увеличавам и ги уведомих. Ако решат, да се изнасят. И да ме разнася - дреме ми. Не живея там, пък и да живея, пак не ми дреме.

Дадох пример просто, че някои млади хора са ужасно безотговорни. Не че искам да се хваля, но моята дъщеря си плаща наема в София сама и никога до момента не е имала забавяния. В старата квартира правиха ремонт за своя сметка, уреди монтираха и т.н. На една и съща възраст са.

# 196
Дъщерята ми е много по-добра от дъщерята ти Simple Smile

Въпреки че сте на 100% прави (Tintina и Aisha),  снизходителното и с насмешка отношение към младите наематели ми идва прекалено. Все пак тези хора плащат наем. Кой когото ще да разнася - мен ме интересува живота на наемателите до толкова, доколкото плащат навреме и не създават проблеми.

# 197
  • София
Щом мама така ги е свикнала - да си плаща.
Все пак с  наема си купува спокойствие - младите не са и в дома. Надявам се не прескача детски играчки и не мисли как да храни и дондури и родителите на внуците. Bowtie

# 198
  • Бургас
Хепи, другата ми наемателка също е на тяхната възраст. Тя пък плаща пет минути след като получи от мен сметките. Години наред. Никога не съм имала снизходително отношение към нея, а и като цяло към наемателите си. Държа се с тях така, както бих искала с мен да се държат.
Явно пак опира до хора - едни могат да предвидят, че имат константна сума всеки месец да дават и да планират разходите си, други - не.
Тук така тръгна от самото начало - мама търси квартира, мама я намери и преговаря, тя плати депозита и първите наеми. Явно така ще е и занапред. То няма кога да се научиш на самостоятелност Simple Smile

# 199
  • София
Интересна за мен тема сте подхванали. Бихте ли отдали под наем на 18 г. ученичка, която работи почасово? Дъщеря ми има желание да се изнесе да живее на квартира, а аз смятам, че трудно ще намери наемодател, който да й отдаде под наем. Не възнамерявам да търся, уговарям или преговарям за жилището, след като иска да е самостоятелна, това ще е неин ангажимент, единствено мисля да видя накрая жилището, което е намерила, наемодателя и договора за наем.

# 200
  • София
А ученичката с какви пари ще плаща наем и режийни?
Колко трябва да изкарва за да покрие всички разходи?
Дали ще занемари ученето е само неин и родителски  проблем.
Според мене би трябвало да се насочи към нает от нейни познати 2 -3 стаен и да обитава 1 от стаите срещу част от наема.
Не знам дали бих отдала, ще го реша на място според впечатлението.

# 201
Аз не бих.
Има всякакви изключения и може момичето да е много отговорно и да успее да се справи, но общия случай няма да е такъв. А аз предпочитам да действам превантивно и да минимизирам всички рискове.

# 202
  • София
Айша, ученичката работеше лятото и спести някакви пари, също възнамерява да работи паралелно с ученето. Това е най-голямото ни притеснение като родители - да не занемари ученето покрай работата, ние всъщност имаме малък апартамент, който я чака да стане студентка и да заживее в него, ако остане в БГ, без наем, разбира се, просто искаме това да стане, когато завърши училище на 19 г., а тя бърза за 18 годишнината си.
Писала съм и друг път - ние имаме 2 по-малки апартамента, които в момента даваме под наем, и живеем в един по-голям под наем. Идеята винаги е била като порасне, да направим хубави ремонти на двата по-малки /нужно е след всички наематели/ и да се върнем поотделно родители и дете в тях.
Искала сама да се справи, самостоятелна да бъде, сама да си изкарва парите и да плаща наем. Grinning
Мисля, че още хвърчи на младежките криле и не осъзнава трудността на това решение, но понеже забраните предизвикват още повече бунт, смятам да я оставя поне да потърси апартамент и да видя какво ще се случи, ако въобще го осъществи и не са празни приказки.
Но ми беше интересно колко хора са съгласни да отдадат под наем на такъв наемател.

# 203
  • Бургас
Аз също мисля като Аиша. По-добре да пробва първо със съквартиранти.
В София дори едностаен трудно ще си позволи сама в началото. Това са минимум 1000 лв. за наем и сметки. Откъде ще ги извади с почасова работа?
Ако пък е много евтин - съмнително. Една позната търсеше квартира за дъщеря си студентка в Пловдив, та налетяха на един, дето даваше за 10 лв. на вечер и директно си поискал сещайте се какво.

Аз също бих минимизирала риска и на ученичка не бих отдала. Още повече с родители в същия град. Ако е от друг град и идва да учи, е друго.

# 204
Познато дете, студент, работеше и си плащаше наема и сметките успешно.

# 205
  • Варна
Ако толкова иска да се доказва ученичката, да се докаже като разумен човек и да приеме, че последна година в гимназията не е добър момент за доказване.

Компромисен вариант - да се нанесе във вашия празен апартамент, който я чака, и да плаща наем на вас, както и сама да си плаща комуналните сметки.

Аз също не бих отдала на ученичка. Най-малкото търся дългосрочни наематели, а това дете след няколко месеца не се знае къде ще го приемат да учи и ще иска да се измести. Колкото и сериозна да е…

# 206
  • София
Студент е едно, ученик съвсем друго.

И моята 17-годишна ме плаши с изнасяне, ама засега хич не ѝ се получава.

Аз май не бих отдала на ученик. То и за студенти си имам задръжки. Но предполагам, че много наемодатели нямат такива.

Моята тийнка доста я разколебахме, като започнахме да ѝ изреждаме подводните камъни при наемане на жилище. То, милото, си мислеше, че плаща един наем и се приключва. Дори не беше помислила жилището да е близо до ГТ и магазини, че има допълнителни режийни и тн. То и ние сме виновни, донякъде са ни саксийни децата. И точно понеже гледам от своята камбанария и съдя по своето дете, не бих била склонна да отдавам на ученик. Ми те са си деца, нямат грам житейски опит. Примерно, ще види теч и вместо да съобщи, ще реши, че е нейна вината и ще се мъчи да оправя сама или ще замаже, ще протака и ще стане по-зле. Няма да оставя вратата на пералнята за проветрение, ще забрави да чисти климатиците и сифоните. И кой знае още какво... Не защото е лоша, а защото не знае, не умее, не се сеща...

# 207
Имам такава позната, започна на 18 и малко със споделена квартира. Имаше проблеми с родителите си. За самостоятелно жилище и аз не знам дали ще устиска. Ами ако й поискат три наема депозит, подобно на кредитните карти? Нямаш кредитна история, плащаш депозит или по-висока лихва. Сега, колкото и да е работила лятото - повече от 5к изобщо не вярвам да има заделени. Другият вариант е родителите да не й осигуряват на готово всичко скъпо. Моят работи преди две лета, и си купи лаптоп и слушалки за малко над 3000 лв. Искаше от нас да му купим, ама Simple Smile)) не позна. Сега пак работи, събира пари за шофьорски курс. По този начин я натоварете да показва отговорност, като си плаща сама по-крупните разходи. А като стане студентка, няма проблем да й покажете вратата.

# 208
Леле, стоя и мисля какви деца има. Ходят на училище, работят и плановете им са да живеят самостоятелно. Обяснете ми го по-просто как се организира посещение в училище, работа и подготовка за уч.часове. Ами при мен на всичкото ми свободно време вчера ми спряха тока, щото съм забравили да платя. Е, платих си глобата да ми го пуснат бързо. А това дете с куп занимавки от всякакъв характер ума ми не го побира как ще се справи. Та от  моя гледна точка не бих отдала жилище на ученик.

# 209
  • Бургас
Наистина има организирани деца.
И аз учех и работех, ама през ваканциите. Опитах се да се изнеса като ученичка, получи ми се. За три месеца Simple Smile
Като студентка също учех и работех, издържах се сама, но живеех на общежитие.

Общи условия

Активация на акаунт