Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 752
  • 827
  •   1
Отговори
# 720
И аз мисля като ИИ.
Ремонтът на Драго ще се изплати за около 5г. Печалба - след тези 5г.
Както някой назад беше писал.....имотът ми е за печалба Simple Smile

Ремонта ще се избие, апартамента не се знае за колко е купен.

# 721
  • Бургас
О, drago, аз не споря. Също имам един такъв апартамент, дето ми е бижу и се поизхвърлих с ремонта.
Разбира се, че всичко струва пари и време, дали твое, дали на майстори, все струва.

В четвъртък ще ходя на оглед с човека, който ми движи ремонтите в София. Планирам възможно най-бързо, ама по-рано от наесен не знам дали ще успея да го пусна, знаете как е с майсторите.
Azzy, благодаря! Нямам търпение да се видим в "Клуба на алчните хазяйки" Simple Smile

# 722
Драго,

Явно съм се заблудила. Миля, че някъде прочетох, че бил до Лъвов мост, а той бил до НДК.
Да, друг тип наематели и местоположение.

# 723
Технически въпрос ако позволите: ако ремонта се изплати за 5 г. то обзавеждането не е ли за смяна макар и частично след тези 5 г и отново следва ремонт и ново обзавеждане, на колко години е нормално да се подменя обзавеждане и къде остава амортизацията в калкулациите на възвръщаемостта от инвестицията в имот?

# 724
  • София
НаБабаДетето, в къщи сменяш ли си обзавеждането на 5 г?
Ако нещо се счупи или много развали - за смяна е.
Но да се изрива всичко на 5 г не ми се струва добре.

# 725
Нямах предвид да се изрива, но например меката мебел не е ли за смяна питам просто, с покривала ли се ползва за да не се захаби и изцапа 5 г докато се изплати поръчковата мебел?

# 726
  • Бургас
В тази връзка - по-скъпото обзавеждане предполага по-скъпа подмяна след време, а при мебелите по поръчка често се случва някои неща вече да ги няма или да няма кой да ги изработи.
А и не върви нивото да пада, съответно и поддръжката на такова обзавеждане е по-скъпа.
Мека мебел да се подменя на 5 г. - абсурд.

# 727
  • София
За 5 години евентуално матрак и то ако не е пазен хич, всичко друго би трябвало да е топ при правилна експлоатация.

# 728
Локацията също е важна! Макар че преди седмица приключих ремонт( ново строителство) за 32К и го дадох за 1400 ( Банишора). На Драго апарт е жесток и във времетоще остане такъв, независимо от малките корекции от наематели. Мисля си( без опит за старо строителство и ремонти), че ако нямаш погледа, професионалистите под ръка, както на Драго трудно ще се избие ремонта..
Аз съм като кон с капаци, едно и също си знам и това правя, да е евтино, издръжливо и красиво за наематели.  Професионализъм има при Драго и дори и да имам възможностите, надали ще мога сама да го измисля така.

# 729
  • In the land of Never Never
Утешително е, че не само аз се сблъсквам с психопати в етажната собственост. Grin

Моят опит също е в подкрепа на казаното, апартаментът в Разсадника взе около 10000 със самоучастие, но ремонтът беше доста дълъг, което също е загуба,защото с малко повече пари за майстори, щяхме да получим по-скоро доход. Но той е съсобственост с племеника ми, и той искаше да прави някои неща, затова реших, нека се учи. Ремонтът ще се изплати през март, т.е. за година и половина някъде. Наемът беше 750, сега е 800.
Моите в Лозенец са обзавеждани мнооого отдавна, около 20 години. Не съм сменяла кухни, бани, подови настилки, винаги дървен паркет, включително екзотичен. Баните не може да ги ремонтираш с оглед на актуалната мода в момента, ако всичко е наред. Прекалено скъпо излиза. Претапицирах мебелите в единия, сега ще викна да ги изперат. В другия намерих жена, която уши калъфи, много качествени, лягат като ръкавица, и мебелите се запазиха досега. Преди две години пак я извиках да ушие още едни, бяха се скъсали и отесняли вече от пране. Много пари струваше, с плата, но според мен има смисъл. По принцип, аз съм живяла също доста под наем в чужбина, и винаги си слагах някакво шалте на дивана. По-хигиенично е.
Уредите винаги са маркови, от високия клас. Това хваща окото, особено на жените. И също са по-трайни във времето.
Разбира се, освежаване всеки няколко години.
И така, скъпият ремонт излиза по-траен във времето и привлича по-висок клас наематели, повечето са били чужденци. Районът също има голямо значение. В Разсадника не си струваше да се изхвърляме за скъп ремонт.

# 730
За шума си има наредби и закони. Забранено е вдигането на шум над определени децибели между 14 и 16ч и вечер след 22:00. Всичко друго са капризи и прищявки. Като искаш нула шум си купуваш къща , далеч от съседи. Едно домакинство генерира шум, това е положението. Децата са шумни, животните са шумни, животът по дифолт е вече шумен, точка.

# 731
Локацията също е важна! Макар че преди седмица приключих ремонт( ново строителство) за 32К в Банишора. На Драго апарт е жесток и във времетоще остане такъв, независимо от малките корекции от наематели. Мисля си( без опит за старо строителство и ремонти), че ако нямаш погледа, професионалистите под ръка, както на Драго трудно ще се избие ремонта..
Аз съм като кон с капаци, едно и също си знам и това правя, да е евтино, издръжливо и красиво за наематели.  Професионализъм има при Драго и дори и да имам възможностите, надали ще мога сама да го измисля така.

Може ли малко повече подробности за апартамента в Банишора, тристаен ли е? Наемът ми се струва доста добър за района. Понеже ни предстои да пуснем нов двустаен в друг не централен квартал - Манастирски ливади с РЗП 80 кв.м. с около 70 кв.м. тераси непосредствено до ул. Пирин (за мен това е най-добрата локация в западната част на квартала) и разглеждам обяви, ми направи впечатление, че масово са по около 600 до 700 евро. Ремонтът е коренно различен и като стил и като излъчване за лукс от този в центъра, но не е тип мебели от най-евтино ПДЧ.
Мисля, че стойността му е в този диапазон като при Илейн_112 - около 30000 лв. (много пари при нас гълтат терасите).

Azzy прогнозира около 1400 лв без гаража.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 09:24 от drago_2008

# 732
Drago, мой познат наемаше преди ковид подобен, но не чак с толкова голяма тераса за 1200. Там има концентрация на доста IT фирми с добре платени специалисти. След пандемията не знам дали вече много ходят по офисите, но според мен си е желана от наематели локация. Също е удобно до МА, до Телус. Отделно, около България мол подобриха значително инфраструктурата с разширението на Тодор Каблешков. Близо е до Южен парк и с колело. Така че 1400 лева си е реалистично според мен, заради квадратурата на терасата. Предполагам, ще я направите малък оазис, доколкото е възможно.

# 733
HappyHeartbeat, благодаря за информацията, изключително полезно!
Иначе в тази тераса не мисля да инвестираме повече от двойния под, който трябва да се домонтира и гълта доста време и финанси, само маса с пейка и столчета ще сложим и максимум някоя саксия, за да разделим с останалата част.

Мисля, че сме дискутирали преди, но като не помня, да взема да ви попитам.... Купували ли сте кърпи, чаршафи, завивки и възглавници поне по един комплект за наемателите?
Ако наемателят няма, т.е. идва от AirBnB, ще му кажете да:
-ходи да си купи;
-ще му предложите да купите вие срещу Х сума, която да ви възстанови, но на практика ще го улесните или
-ще вземете за ваша сметка, като за мен тези вещи втора употреба не стават да се ползват, т.е. хвърляте 200-250 лв на боклука?

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 09:27 от drago_2008

# 734
Честно казано не ме интересува откъде идва наемателят. Ако аз самата не давам AirBnb, Сам да си купи дребните неща за ежедневието. Даже не бих му предложила, не е на хотел.

Общи условия

Активация на акаунт