На море в Гърция 2024 - V

• 54 604
  • 767
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Тази година два пъти ходихме с ММ на море в Северна Гърция-средата на юни на Фанари за 3 дни и средата на септември на Миродато за 5 дни(след провалени планове за Босна и Черна гора).През септември морето беше топло,времето приятно топло,много малко хора имаше-останахме доволни,за първи път на море в Гърция,досега ни беше само шопинг дестинация.Миналата година бяхме в Чешме,Турция,след 10 септември и за ден отидохме до о-в Хиос-времето беше много топло,морето също,туристи почти нямаше.

# 391
И аз мисля, че Северна Гърция е риск за началото на септември. Имам чувството, че след 10-ти септември е много по-стабилно времето, но вече не чак толкова топло. Винаги почиваме и в началото на септември. Само миналата година имахме провалена почивка заради Даниел, но обикновено си има дни с превалявания. Тази  година заложихме на Родос за началото на септември и си беше лято в пълния  смисъл на думата. Дори на моменти трудно се понасяше жегата.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 23:19 от Bibibon

# 392
Всяка година ходим от 15-16 септември  за 5 нощувки в Северна Гърция, защото тогава с ММ имаме  годишнина и един вид да си направим подарък. Само тази година валя единия ден. Всяка друга времето е било прекрасно- слънце, топла вода, малко хора, по- ниски цени.

# 393
Сетих се и друго да питам – Метони и Пилос дали ще са достатъчно "живи" по това време на годината? ...
Метони е миниатюрно градче. Бяхме там на 17 октомври миналата година. Туристите се брояхме на пръсти...
Пилос си е град. Кипи от живот...
В тази част на полуострова отседнахме на средата - Финикунда...
Към това хубаво и подробно обяснение само да добавя, че Метони беше доста пусто и в активен сезон. Не мисля, че е подходящо за отсядане през октомври.
Пилос е на баир, има сериозна денивелация и не знам дали няма проблем с паркирането. Ако изберете него за настаняване, проверете предварително за конкретното място. Самото градче ми хареса, има атмосфера и собствен чар, доста е оживено.
Финикунда беше и нашият избор за настаняване. Не знам колко е оживено извън сезон, през сезона беше точно колкото трябва Wink. Работещи заведения ще има със сигурност,  всички са с гледка море, ако това ви е важно, променадата е приятна за разходка.
Може да поогледате градчетата на мапса и ще добиете доста добра представа.

# 394
  • София
Като се завъртя разговора около Пелопонес, от две години го планирам и все избираме друго накрая. Та за 2025 г. мисля да сме там. На ръкава Корони, Метони. Но тъй като всички единодушно хвалят Мани, като най-красив, питам на коя част казвате вътрешно мани - на тази на юг от Гитио и Лимени ли? Изчетох доста от статите теми, касаещи Пелопонес. Моля обаче някой да ми обясни, кое му е специалното, щом Мани не е точно плажна дестинация? Скалите ли, пещерите ли, дивата природа ли, защото тези скали и пещери ги виждахме на занте и кефалония, такова нещо ли визирате? От Йонийските сме били и на 4рите острова и затова сега надграждам с по-далечна дестинация. С две деца съм и много багаж, обичаме да пътуваме около час до различен плаж, но трудно се пренастаняваме от място на място, защото докато събера, натоваря, придвижа и разтоваря, и настаня, и подредя, и денят е загубен. Затова пътуваме и по-далеч, но вечер се връщаме и спим, където сме отседнали. В чуденка съм да съчетавам ли двата пръста, имам 10 нощи в Корони, да търся ли и 5 на Мани или да го оставя за друг път?!
Имам и друго питане април 20.04 на остров Милос? Дали е много рано?

# 395
Има и плажове на Мани, но най-вълнуващото са неговите кули.
Обсъждали сме многократно в темата, през годините много хора го посетиха, а ето и първите ми впечатления от 2014 г.
Лятото е свръхгорещо там заради географското разположение и липсата на зеленина, това може да е известен проблем.

За Милос през април - аз бих отишла, април-май ми е любимо време за Гърция, хем е топло и работят доста неща, хем няма тълпи и високи цени. Но, разбира се, в морето най-много пръстите на краката да си потопите тогава Simple Smile
Островът е от тези, на които не бих се върнала през лятото, в този случай заради прекомерно туристическо развитие.

# 396
  • Там където
И ние все се каним на Пелопонес, но после ни домързява да пътуваме толкова дъло макар и без деца. Септември дали ще е подходящо - в смисъл да не е много топло, а и все пак да работи по някоя таверна и магазин. Не държим на тълпи хора, вечерен живот и променади

# 397
Втората половина на септември е перфектно за там като атмосферно време.

# 398
  • София
И ние все се каним на Пелопонес, но после ни домързява да пътуваме толкова дъло макар и без деца. Септември дали ще е подходящо - в смисъл да не е много топло, а и все пак да работи по някоя таверна и магазин. Не държим на тълпи хора, вечерен живот и променади
Ние даже бяхме през октомври. Беше чудесно! Има много работещи таверни, туристите са малко, а водата беше топла.

На Милос бяхме до преди 2 седмици. Не бих отишла през май. Такава кристална вода и да не можеш да се топнеш... Sad В края на септември все още имаше доста туристи, но тъкмо е малко по-оживено. Защото след това се прехвърлихме на Серифос и там наистина времето беше спряло. Joy Обаче видяхме една бургаска кола. Simple Smile Не сме били единствените българи през октомври. 

На Милос препоръчвам еднодневната обиколка с корабче. Тъй като не мога да ходя до трудно достъпни плажове, така успяхме да видим много от тях. Виждат се и интересни вулканични скални образувания. Имаше и такива шестоъгълни стълбове като в Ирландия, но чисто черни.

Скрит текст:
Като се завъртя разговора около Пелопонес, от две години го планирам и все избираме друго накрая. Та за 2025 г. мисля да сме там. На ръкава Корони, Метони. Но тъй като всички единодушно хвалят Мани, като най-красив, питам на коя част казвате вътрешно мани - на тази на юг от Гитио и Лимени ли? Изчетох доста от статите теми, касаещи Пелопонес. Моля обаче някой да ми обясни, кое му е специалното, щом Мани не е точно плажна дестинация? Скалите ли, пещерите ли, дивата природа ли, защото тези скали и пещери ги виждахме на занте и кефалония, такова нещо ли визирате?
От Йонийските сме били и на 4рите острова и затова сега надграждам с по-далечна дестинация
Скрит текст:
. С две деца съм и много багаж, обичаме да пътуваме около час до различен плаж, но трудно се пренастаняваме от място на място, защото докато събера, натоваря, придвижа и разтоваря, и настаня, и подредя, и денят е загубен. Затова пътуваме и по-далеч, но вечер се връщаме и спим, където сме отседнали. В чуденка съм да съчетавам ли двата пръста, имам 10 нощи в Корони, да търся ли и 5 на Мани или да го оставя за друг път?!
Имам и друго питане април 20.04 на остров Милос? Дали е много рано?
Тъкмо време да отидете на пети Йонийски остров - Китира. Wink Под Пелопонес е.

# 399
Пък те са и седем Stuck Out Tongue (Ептаниса) - освен четирите най-известни и Китира, включват Паксос и Итака. Има и разни други по-малки, Меганиси последно обсъждахме, доколкото помня.

# 400
  • София
Според мен и Итака заслужава внимание. Макар и аз още да не съм била там, но определено бих отишла там преди Корфу.

# 401
Определено на Мани най-впечатляващи бяха кулите - те са навсякъде и са характерни. Не ми е известно на други места в Гърция да има точно такава архитектура. Хареса ни много и Ареополи. Имахме идея за посещение и на Кардамили, но остана за друг път, защото последните дни ежедневното дълго пътуване ни натежа много. На Мани е и нос Тенаро - най-южната точка на континентална Европа, но не отидохме по-далече от Ватия. Има и пещери, но не сме фенове и пропуснахме. Най-впечатляващо за мен на плажовете беше, когато точно до плажа има някоя стара (може би дори древна - не съм проучвала) църква. Изглежда много интересно и придава особен чар. Иначе самите плажове преимуществено са много спокойни, без проблем могат да се намерят празни плажове дори и в сезон (не най-известните, разбира се). На мен най-много ми хареса Лимени, макар че е малко тип хърватски плаж. Там съчетанието между красивото море, типичната архитектура и вероятността без никакво усилие да видиш карета карета са страхотни. Като цяло обаче плажовете са каменисти
Чисто като плажове най-хубаво беше на Елафонисос и на Пунта, като на последния 2 часа дори бяхме напълно сами на този огромен и красив плаж. Имаше някои чудесни плажни попадения и на Арголида (в района около Порто Хели), но този ръкав ви остава много далече.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 09:18 от Divi_86

# 402
Ние бяхме тази година на Мани - северозападната част, над Кардамили, в едно селце Тресия, което се наричало, както разбрах след като запазих там, "балконът на Мани". Гледките от селцето към морето са потресаващо красиви и драматични. А какви залези само... Самото селце също е малко, чаровно, като приказка, било е средище на майстори каменари, които са правили каменните къщи в региона някога. Не е много туристическо, че е в планината, а не точно до морето, на 5-6 км. нагоре, но според мен точно това му е чарът, защото се съчетават по прекрасен начин архитекрура, планини, гори и море. А освен това, има две от най-готините кръчми в цяло Мани, с точно домашна кухня.  Аз лично съм много впечатлена, съпругът ми също. Години отлагах Пелопонес, но вече съм сигурна, че ще повторим и потретим. Бяхме и в Монемвасия, и в Напфло (за кратко), и на Елафонисос. Минахме и през Гитео, но зададната част на Мани повече ни допадна. Не стигнахме до западния бряг на Пелопонес, вече нямаше време, но да има и за следащия път. Навъртяхме едни над 3 000 км. Нас не ни интересуват пясъчни плажове, по-точно не държим да са такива. Истински съм впечатлена от Монемвасия - направо ми легна на сърцето завинаги, както и западно Мани. От архитектурата и природата, от цялото усещане на мястото (на местата) въобще. Плажове също има много драматични - като напр. Фонеас бийч, в интернет излиза като един от най-красивите на Пелопонес. Ние на него ходихме редовно, че ни беше на 25 мин., но не само затова. Прекрасен е. Около него има и други чудесни - Делфина, Каламитци и т.н. Има и пясъчни, но се пукаха по шевовете в началото на м.07. - не е за нас! Всички селца покрай брега на западната част са невероятно чаровни - Кардамили, Агиос Николаос, Лимени, Аерополи и други, чиито имена не помня вече. Пещерите Дирос са незабварими също. Както казва Matt Barrett: “I don't think I can say it any more plainly than this: GO TO THE DIROS CAVES!!!”.

Foneas beach:

Старата митница, Кардамили:

Ареополи:

Отплеснах се, но питането за Мани ми събуди толкова спомени...

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 14:08 от Alia1

# 403
Не мога да повярвам, че доживях това. Първата (централна) линия на метрото в Солун ще отвори на 30 ноември.
https://www.ekathimerini.com/news/1251432/thessaloniki-metro-mai … h-on-november-30/

# 404
Пилос със сигурност ще е оживен.  Доста холандци и други чужденци имат жилища в района - но като че ли след средата на октомври се прибират кой откъде е. 

За Метони мога да препоръчам Мутон или нещо от рода се казва - на площадчето вдясно.   За Финикунда - Дионисос и Елена - Елена е с много хубава гледка, Дионисос е на плажа, масите буквално на пясъка.  Всичко това са таверни/ресторанти.  За Метони има едно заведение То Кастро - обаче там миналата година на 5 октомври ми искаха резервация и имаха свободни маси за след 3 дни.   Имаше голям наплив даже през октомври - така че не пробвахме - казват, че е много добър ресторант.

За морето - повечето бийч барове затвориха първата седмица на октомври.  Морето беше топло - на мен не ми се тръгваше - последно се къпах май на 5 октомври тая година.  Обаче сварихме много ветровито време.   Навсякъде беше ветровито - някои дни с бая бурно море.    Сега може и да е поутихнало, както писа Параход.

Blаck Cat,  моля ви пишете като се приберете как е било морето и какво работи от таверните след 15 октомври.

А друго да ви питам -  направи ми впечатление, че тая година цените на таверните в тая част на Гърция са нагоре спрямо миналата година забележимо.   Някой може ли да каже как е в Северна Гърция - напр. районите в/около Кавала - Солун.  Напр. порция калмари 15 евро тая година - миналата все си мисля, че бяха към 9.  Кафето 3 и 50 - що си мисля, че доскоро пиехме кафе за 2-2.5 евро в Гърция.  А, и не говоря за тоя скъпия площад в центъра на Солун - Аристотелис ли беше?

За сладкарници в района на Пилос - на площада на Пилос мернах нещо като сладкарница, ама не е пробвана. 

Благодаря, Параходче! Simple Smile

Сетих се и друго да питам – Метони и Пилос дали ще са достатъчно "живи" по това време на годината? Имам предвид, ще има поне къде да се храним нормално, нали? Таверни, пекарни, кафенета?
Също, навярно ще трябва да намерим хубава сладкарница, от която да купим торта за рожден ден. Може ли предложения за такава в района на споменатите селца?

Общи условия

Активация на акаунт