На море в Гърция 2024 - V

• 54 606
  • 767
  •   1
Отговори
# 375
  • Sofia
Благодаря, Параходче! Simple Smile

Ние ще сме с колата и най-вероятно всеки ден ще сме на различен плаж. Този на Метони дори не знам дали ще го посетим. Просто мислим да отседнем в селцето.
Иначе, планът ни е да следим прогнозата и буквално да тръгнем ден-два по-късно, за да редуцираме максимално шанса за неприятни метеорологични изненади. В Windfinder също гледам винаги – засега го дават спокойно в този регион на Гърция. По принцип, за мен най-кофти вариантът е да духа и морето да не е спокойно, защото, преди всичко, обичам да правя шнорхелинг и да се забавлявам в самото моренце. От тази гледна точка, температурата на въздуха и на водата не ми е дотам определяща – в смисъл, и да е по-студеничко, не е проблем, стискам зъбки. Simple Smile

Сетих се и друго да питам – Метони и Пилос дали ще са достатъчно "живи" по това време на годината? Имам предвид, ще има поне къде да се храним нормално, нали? Таверни, пекарни, кафенета?
Също, навярно ще трябва да намерим хубава сладкарница, от която да купим торта за рожден ден. Може ли предложения за такава в района на споменатите селца?

# 376
  • София
Сетих се и друго да питам – Метони и Пилос дали ще са достатъчно "живи" по това време на годината? Имам предвид, ще има поне къде да се храним нормално, нали? Таверни, пекарни, кафенета?
Също, навярно ще трябва да намерим хубава сладкарница, от която да купим торта за рожден ден. Може ли предложения за такава в района на споменатите селца?
Метони е миниатюрно градче. Бяхме там на 17 октомври миналата година. Туристите се брояхме на пръсти. Почти всичко беше затворено. Все пак на площадчето имаше някакви работещи заведения.

Пилос си е град. Кипи от живот. Дори ми беше малко в повече оживлението. Съответно има и достатъчно изхранване. Simple Smile

В тази част на полуострова отседнахме на средата - Финикунда. Така ходехме и към Метони, и към Корони, и към Пилос. Simple Smile Но точно по тази причина почти нищо не видяхме от Финикунда. Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 14:54 от Таня67

# 377
  • Sofia
Супер, много ти благодаря за отговора. Simple Smile

# 378
Ние сме били в този район края на май, определено в Пилос беше по-оживено. За тортите не мога да помогна, но помня, че от двете страни на площадчето в Пилос имаше няколко пекарни с витрини със сладкиши.

# 379
По-големите и живи места извън сезона са Пилос и, разбира се, Каламата.
Корони е малко по-голямо и оживено от Метони. Финикунда също е малко и туристическо.

# 380
Видях два сайта за времето в закачения пост отпред, но в тях виждам само текущото време, не архиви за летните месеци...
За първи път ще бъдем в Гърция. Харесахме къща в Паралия Митрофито (не знам дали така се произнася), близо до Кале Чифлик. Помня, че тази година началото на септември ги удави в Гърция (ние бяхме в Турция, наши приятели в Гърция по него време). Към хората, почиващи от дълго време в Гърция - има ли тенденция за обилни валежи началото на септември? Примерно в България вече началото на септември са големи наводнения - няколко години подред си патихме на Южното Черноморие, защото все се надявахме, че е било нещо за нея си година само, но явно е тенденция за обръщане на климата. Чудим се дали от 1-ви септември или от 10-ти. Не искаме август заради пренаселването и големите жеги. Не търся вълшебно кълбо, а информация от хора, които ходят септември няколко подред години. Наистина не намирам архивни конкретни данни, само ''average rainfall". Благодаря!

# 381
Този въпрос не е много грамотно зададен - дори за синоптиците в средносрочен период (от 7 дни нагоре) е непосилно да прогнозират с точност ще има ли потоп или няма да има, къде ще премине като лек дъждец и къде  ще се очертаят границите на тежко засегнатата зона. Нарича се "глобални климатични промени" и оставя отпечатъка си по целия свят, но особено по крайбрежията на морета и океани.

Пиша го като човек, който почива в Гърция всеки септември от 20 години (с 1-2 изключения).
В същото време и в момента, средата на октомври, на много места в страната времето е чудесно за море.

# 382
Аз мисля съвсем точно казах, че не искам вълшебно кълбо за прогноза напред, а почивалите в Гърция през септември последните 2-3 години да споделят дали са случили дъждовен период. Не мисля, че това е 'не много грамотно зададен въпрос'. По-скоро използвах повече думи от необходимото.

# 383
  • София
И ние от години сме почти винаги септември, по мои спомени - около 5-6 минават яки циклони, но брутално се разваля времето по линията Корфу - Олимпийската Ривиера, Халкидики и на изток попревалява с бури, но не е толкова драматични, че да замине цялата почивка. Но дали ще е така и догодина, един Господ знае.

# 384
Благодаря Ви, точно това ме интересуваше. Нещо конкретно от предходни години.

# 385
Не, никой не може да ви каже как ще е на 6 септември догодина. Дори и на база предходни години за същия период.

В последните две години дъжд има, като през 2023 г. бяха опустошителни порои, а през 2024 - леки превалявания.
Йонийските циклони са отдавна познато явление, понякога също с разрушителна сила - но пък през септ. м.г., когато Волос бе изцяло под вода, на онзи бряг грееше чудесно слънце.

Като цяло това са бързопреходни явления и два дни по-късно може отново да е пълноценно лято. Дали ще има щети и дългосрочни поражения, които да ви развалят почивката - божа работа.

Лично за мен септември е любимият месец за почивка и не го пропускам, но и рядко ходя в Северна Гърция.

# 386
Тази година бяхме на море в началото на септември и беше страхотно. Миналата година много ни валя. На Халкидики бяхме и двата пъти.

# 387
През 2021 г. от 28.08. до 06.09. бяхме на Ситония и си спомням, че още на 1 септември се усети промяна на времето - не че не ставаше за плаж, но беше все облачно и подухваше, респ. не ми беше комфортно, когато излизах от водата, а единия ден имаше пороен дъжд и следващите дни времето си беше капризно за моя вкус.
През 2022 г. от 27.08. до 06.09. бяхме на Скиатос и времето през августовските дни беше хубаво, но от 1 септември пак стана капризно. 1-2 пъти се изстреляхме от плажа/таверната заради наближаващи гръмотевици, а едната вечер сигнализираха от тяхната система за буря, трябваше по най-бързия начин да се приберем с автобуса от Хората и през нощта имаше порой и прекъсване на тока, като на другия ден също беше дъждовно.
Миналата година около 22 септември ходихме за 3 дни в Неа Каликратия. Времето беше разкошно и денем, и нощем.
Тази година от 6 до 9 септеври бяхме на Тасос и времето беше капризно - имаше и хубаво време, но имаше също дъжд и гръмотевици, заради които програмата ни често търпеше промяна.
Общо взето - досега времето не ни е съсипвало цялата почивка, а само отделни дни от нея, но често ни е карало да си променяме плановете.

# 388
Благодаря Ви, бяхте изключително изчерпателни и ми дадохте представа. Просто си отиваме от 1 септември, пък каквото - такова.

# 389
  • София
Ние сме почивали няколко пъти в първата 10-дневка на септември - 2017, 2019, 2020, 2021 и 2023. 2017 и 2021 беше променливо и с кратки валежи по Йонийско, но като цяло добро за плажна почивка. 2020 бяхме на Самос и Патмос за десетина дни и облак не видяхме, като ли дъжд. 2023 беше най-лошо - 3-4 дъждовни дни, но поне нямаше наводнения около Парга. Общо-взето колкото по на юг, по-добре. За Северна Гърция си е на риск.

Общи условия

Активация на акаунт