На море в Гърция 2024 - V

• 54 531
  • 767
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте,

Изминалото лято за първи път бях в Гърция на море (сама с дете на 5 г.) в скромно хотелче на първа линия близо до Катерини. Бюджетът ми беше много граничен, нямах големи изисквания и всичко беше, както си го очаквах. Едниствено ми липсваше малко повече възможност да стоим "на въздух" в най-горещите часове от деня, без това да значи да сме на плажа.
Замислих се дали има нещо такова:
къмпинг с добре оборудвани бунгала на първа линия, със самостоятелно WC и малък бокс; водата да е плитка в началото и плавно да става по-дълбока; да е близо до населено място, в което да има и някакви магазини за хранителни стоки, мед. център; да е макс. 400 км от София. Идеята ми е да може между 12 и 16 часа да си седнем пред бунгалото и да си почиваме, играем, а не задължително да стоим в малката стая и да чакаме жегата да премине. Бюджетът ми пак ще е ограничен.
Моя приятелка много ми похвали къмпинг „Арменистис", но каза, че бунгалата им са големи (оттам и скъпи само за двама души и то от едно домакинство). 

Благодаря предварително на всички, които се включат.
проверете местата за настаняване в Ставрос , близо е и има бунгала в парк в самото градче ,а там си има всичко
Успех

# 541
Sirmaa,
приличните къмпинги в Гърция не са никак евтини, запълват се много бързо (буквално по това време на годината), а според мен битовите условия, които предлагат, съвсем не си струват парите. Все пак можете да погледнете Thalatta до Каламици, ако детето търси компания - много е популярен сред българи и се чува повече българска, отколкото гръцка реч.
Вариант ви е пак да наемете студио за двама в близост до морето, като много от предлаганите къщи имат големи дворове със сянка и зеленина, беседки, детски площадки, общи пространства.
Относно бюджета: в Ставрос и Аспровалта е по-евтино, отколкото на ръкавите; също районът между Неа Каликратия и Неа Мудания в началото на Халкидики; на Олимпийската Ривиера има голям избор, но вие вече сте видели как са плажовете там - големи, открити и сравнително по-мътни, като Черно море. Ако лудницата в Паралия Катерини и Олимпиаки Акти не ви понася, препоръчвам Паралия Пантелеймонас и Паралия Скотинас.
Тасос също има подходящи места.

# 542
  • някъде ... тук ...
Къмпингът на Аспровалта е сравнително евтин. Имат бунгала с и без собствен санитарен възел.общите бани и тоалетни са прилични. Не знам цени на бунгалата. Също има доста българи. Почти срещу входа му има магазини, а и селото е близо.

# 543
Много благодаря за информацията! Ще разгледам всички споменати места. Честно казано, изобщо не държа да има българи наоколо. 😉

# 544
  • София
Е, то е неизбежно в близките до България места. За съжаление Северна Гърция стана твърде популярна сред българите и се побългари в много отношения. Но това е положението, връщане назад няма.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 20:53 от миленка_д

# 545
  • Sofia
И аз ви препоръчвам да се огледате за някое студио. Не знам дали сте били със собствен транспорт или сте разчитали на транспорт от агенция. Паралия Скотинас е много приятно и зелено селце за разходка. Ние бяхме в един къмпинг до Неа Каликратия, хубав е плажът на 10 мин пеша има и друг на 5 мин с кола. Но бяхме в каравана със самостоятелна тоалетна и климатик. Има и мобилни къщи, но караваните са си доста удобни. Нека Каликратия е близо. В самия къмпинг има доста добре зареден магазин. Има и детски кът и много деца. Не е нещо уау, но добре си изкарахме.

# 546
Привет. Simple Smile
Обмисляме догодина септември да отидем на Кефалония за първи път. Blue Heart

Дали селцето Зола е добра локация с оглед да имаме избор между няколко живописни плажа до половин-1 час с кола?
Или друго предложение за добра локация в близост до плаж и ако има типична за острова архитектура и атмосфера, ще е огромен плюс.

Кое е препоръчително да посетим като за пръв път и кое може да си спестим, базирано на вашия опит.
Обмисляме 7-8 нощувки.

# 547
Ние спим в Ликсури, защото не е баиресто селце и е близо до някои от плажовете, които харесаме - Мегас Лакос, Петани и Порто Атерас. До Фтери също сме ходили от Ликсури. Завоите на Зола ми идват в повече и това беше причината да не го изберем. Но ако за Вас не са проблем, може да Ви е по-удобно.

Ликсури не е кой знае какво село, има таверни и доста хора. В самото село само 1 заведение ми е допадало като храна за това вечеряме по малките селца в района. Има ферибот Ликсури -  Аргостоли и може да се отбиете за няколко часа, ако искате и него да разгледате.

После се местим в другата част на острова за да посетим и други плажове, които харесваме.

# 548
  • София
Ние това лято бяхме отседнали тук:
https://www.booking.com/Share-nFrjS9
В селото няма магазин, има едно кафе и една таверна, но на нас ни хареса супер много. В таверната беше супер, много гостоприемни хора, спокойна обстановка, храната прясна, и изобщо не ни пречеше, че всяка вечер сме там.
Обикаляхме острова, като всичко ни беше на не повече от час път от селото.

# 549
Привет. Simple Smile
Обмисляме догодина септември да отидем на Кефалония за първи път. Blue Heart

Дали селцето Зола е добра локация с оглед да имаме избор между няколко живописни плажа до половин-1 час с кола?
Или друго предложение за добра локация в близост до плаж и ако има типична за острова архитектура и атмосфера, ще е огромен плюс.

Кое е препоръчително да посетим като за пръв път и кое може да си спестим, базирано на вашия опит.
Обмисляме 7-8 нощувки.
Здравейте. Зола е много добра локация от гл.т. отправна точка за посещение на различни плажове, като и до Агростоли пътят е до 30 мин. Доста близко и удобно за посещение е на Fteri beach , Vouti beach, Agia Kiriaki. От друга страна, селцето е доста малко и скучно - има един минимаркет и две таверни. По-долу изпращам нашият опит от отзадането в Зола:

-
Скрит текст:
бяхме отседнали в Зола ( Anna studios) - семпло обзавведени, непрептенциозни но много чисти апартаменти, с невероятна гледка към Ag. Kiriaki beach.  Определено Зола е не лош варинт като локация за разглеждане на острова. Недостатък е, че в района липсва магазин дори минимаркет и аптека. Има две таверни за хапване, едната от които я препоръчвам силно (по-долу). Почти всички интересни места за посещение се намират на разстояние около 20-30 мин с кола ( Агростоли, Ликсури, Миртос, Кси и т.н.). Пътят от Zola до Миртос е отворен, минава се по един тракащ мост, но не е проблем.

Плажовете - посетихме едни от най-известните плажове на острова, ще опиша впечетленията си по-долу:
- Agios Kiriaki - по подобие на Миртос, страхотен цвят на водата, прекрасна гледка. Плажа е с малки бели камъчета (което е и причината са страхотният светлосин цвят на водата), има чадъри и шезлонги ( 5 евро сет) има и голяма свободна зона. Има една таверна, с прилична кухня и един бар. Определено не е подходящ за малки деца, защото рязко става много дълбок.

- Vouti beach - определено стана наш фаворит. Страхотен плаж, разположен в заливче. Водата много топла и спокойна. Има няколко скали, окололо които е подходящо за шнорхелинг. Също е с малки камъчета, без пясък. Пътят до плажа е с голям наклон и сериозни серпентини ( но поне е асфалт).

- Fteri beach - достъпен е по два начина - с водно такси от пристанището на Ag Kiriaki или с кола, след което около 40 мин пеш през пресечн терен. Препоръчвам първият варииант -- на пристанището има водни таксита на всеки кръгъл час - цена 15 евро на възрастен в двете посоки. На таксито може да си вземете всичко необходимо - чадъри, плажна чанта и каквото решите, тъй като на плажа няма нищо. Плажа е страхотен, целият залив може да обходи с плуване ( Синята лагуна). Неприятното е, че става явно доста популярен  и има много хора с яхти. Ние уцелихме ден в който в двата края бяха акустирали две огромни яхти и хората от тях цял ден бръмчаха с джетове из залива. Бяха големи и доста шумни компании.

- Xi beach - другият ни фаворит. Червеният пясък е страхотен и доста впечетляващ. Има голяма зона с нагъчкани един в друг чадъри, но има и огромна свободна зона, от която се възползвахме ( започваща пред Grand Blue Beach Residence). Скалите на брега са много интересни, като при допър с вода се разтваря и се получава кал с която част от хората се мажеха. Плажа става постепенно дълбок, като на 5-6 етра навътре нивото е до колената на възрастен. Има безплатен паркинг, няколко таверни за хапване, както и мини маркет.

- Миртос - както повечето хора споделят - страхотно място за снимки, изключително красиво и фотогенично, но не е нищо особено за плажуване. Има голям безплатен паркинг, който се запълни след 10 ч, сллед което колите се редяха по пътя. СТрашно много хора, чадърите и шезлонгите в 10 ч. бяха свършили, добре, че има голяма свободна зона. Плажа също не е подходящ за деца - става дълбоко много бързо.

- Petani beach - много приятен плаж, въпреки че и той е с малки камъчета. Има няколко платени паркинга ( 5 евро на ден), има безплатен в единият край на плажа на който има места до към 10-10.30 ч. На плажа има три таверни с разумни цени за хапване, има и голяма свободна зона. Много подходящ е за шнорхелинг, особено в единият карй, където има и няколко водни пещери.

- Не ни остана време за Antisamos, районите около Скала и Ласи, но трябва да остане нещо и за следващият път.

За хапване на острова - цените в таверните са идентични и по наше мнение не е по-скъпо от останалите места, които сме посещавали в Гърция:
- В района на Зола има няколко таверни - едната уж рибна на самото пристанище на Ag. Kiriaki, категорично не препоръчвам (The Fisherman's Hut)- обслужването под всякаква критика, нямаше никакъв избор, а цените супер високи. Другата таверна в района (Stou Tsagkari) е страхотна, но се предлага само скара и няколко готвени ястия, както  и салати и предястия.

- Ликсури ( има безплатен паркинг на пристанището, където може вечер да си оставите колата)- посетихме две таврни, от които бяхме много доволни . Едната е Avli, задължително трябва резервация в активният сезон, в която кухнята е доста модернистична и различна. Заслужава си да се опита напр. гръцка мусака с месо, а не с кайма, различен тип гръцка салата, риба и т.н. Другата таверна  е Zefki- традиционна гръцка кухня и вусна морска храна.  В градчето има приятен площад с много кафенета и сладкарнички, където вечерно време се събират много хора и е страхотно.

-Agrostoli - Определено си заслужава вечерна разходка в столицата. По крайбрежната има множество ресторанти и таверни ( ние опитахме Калифатес, която не е лоша, ноо не е нещо особено и Ампелаки за която трябва предварителна резервация и храната е много вкусна, макар и една идея по-скъпа, както и Grill house на площада - страхотна храна и оргомни порции). По крайбрежната, в близост до пристанището и надписа I Love Kefalonia, едната вечер видяхме и водна костенурка. Главната търговска улица има много магазинчета, но и страшно много хора вечер. Ако сте с кола и не планирате пазаруване, може да оставите колата на моста в  Drapano и от там разходка по моста и крайбрежната на Агростоли.

- Assos - минахме през градчето на тръгване за Фрискардо - много е красиво, но доста туристическо. Цените ми се сториха доста завишени. Определено трябва да с е види, но макс за час-два. Има приятна алея по която не успяхме да се разходим към полуострова.

# 550
Благодаря за отзивите и предложенията.

salex_n2, сложих си в bookmarks твоя пътепис. Yellow Heart

Сега си мисля дали да не сменим локацията ( или да разделим на две места нощувките) като другата ни опция да е
Агия Ефимия.Thinking

Ние ще сме 2 семейства с 5 девойки 12-19 годишни (Sweat Smile), та да сме само в Зола ще им бъде скучно.

Друго си е да имат вечерно време къде да се разходят, пък и ние. Simple Smile
Поне на снимки ми изглежда като по-привлекателно място за млади хора.

П.П. Това лято почивахме на Сивота, и определено си има значение, когато имаш възможност да избираш да се вечеряш в градината на спокойствие или да се разходиш из градчето за питие или хапване...

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 14:45 от Free Soul

# 551
Агия Ефимия е доста по-добре от Зола от гледна точка на социален живот, заведения, атмосфера, свързаност с други части на острова. Особено за тийнейджъри и дума не може да става за сравнение.
Зола е тихо и забутано селце, удобно най-вече за плажовете на малкия п-ов Пали, ако те са основната цел. Донякъде и за Миртос, Асос. Остава много далеч от южния бряг на Кефалония.
Иначе за таверните потвърждавам абсолютно точно написаното от Салекс: тази горе в селото - добра (работи само вечер по мои спомени), рибарската хижа долу на плажа - отврат. Явно с годините няма промяна Simple Smile

# 552
Много мерси, Параход. Значи решено къде ще сме. Smile

Мярнах някъде преди, като четях за Зола, твоята писанка къде сте почивали на Агия Ефимия, но сега не мога да го открия. Може ли помощ. За студиото с гледка към морето.

# 553
  • София
И аз исках да напиша, че Агия Ефимия ми хареса най-много като място за отсядане на Кефалония.
Ние сме спали в Посейдон - имат гледка море и прилична таверна към тях. Стаите също бяха много хубави и се почистваха ежедневно. Предоставиха ни и закуска компливент. Препоръките ги давам с уговорката, че сме били там през 2016г.
Също така, имайте предвид, че в самата Агия Ефимия няма истински плаж. Миртос обаче е на десетина минути с кола, Антисамос също не е далеч.

# 554
Free Soul,
ние не сме спали в А. Ефимия. Може би имаш предвид Миленка или някой друг от темата. Но често сме пребивавали там вечер, защото сме отсядали в две села над Миртос (и близо до нея) - Диварата и Макриотика.
Иначе на мен най-много ми харесва да съм в района на Аргостоли, където сме били два пъти в един и същи хотел.
Веднъж и на юг, там пък съвсем трета картинка.

За плаж на Агия Ефимия донякъде минава Агия Параскеви, където има доста добре устроено заведение с градина, тревичка и сянка, но самата ивица си е камъняк. Важи написаното в горния пост.

Общи условия

Активация на акаунт