Студенти в Австрия - тема 2

• 42 200
  • 809
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Имам въпрос за здравното осигуряване. Ясно е, че е с ЕЗОК. Но трябва ли някакво потвърждение от тяхната здравна каса към Университета, както е в Германия или не?

# 706
Не зная каква е процедурата с ЕЗОК.
На дъщеря ми й предстои кандидатстване. Но проверих в SDI  и ми казаха, че здравната застраховка за учебната година ще излезе около 200 лв.
В случай, че я приемат и се премести във Виена, в началото смятам да ползваме и този вариант, за да ми е спокойно.
Предстои да проучил кандидатстването за общежитие , следя темата, но все още не съм съвсем наясно .
Имам въпрос :  на всички сайтове, които предлагат настаняване на общежитие ли може да се кандидатства и кога най - рано е правилно да се направи?

# 707
  • София
Имам въпрос за здравното осигуряване. Ясно е, че е с ЕЗОК. Но трябва ли някакво потвърждение от тяхната здравна каса към Университета, както е в Германия или не?
Не е нужно потвърждение. Картата е нужна и при адресната регистрация. На синът ми не се е налагало да я ползва досега.

# 708
  • На планетата Земя
За настаняването нямате ограничение в изпращането на кандидатури нито по отношение на място, нито по време, колкото по-рано - по-добре. Дъщеря ми дори получи потвърждение от едно общежитие през май месец, когато още много неща не бяха ясни и го отказахме.

# 709
  • София
Нашият договор за общежитие е от началото на юни. Кандидатства на много места в началото на март и от две получи оферти през май.
Вече платихме наема за септември, въпреки че още не е решила окончателно дали Виена или Карлсруе.

# 710
Здравейте,
При подаване на документи за право на ПРЕБИВАВАНЕ към МА35  /трябва да се подадат до 3 месеца/ се изисква - доказателство за достатъчно финансови средства...
Какво представя този документ?

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 11:51 от evelin_Sf

# 711
  • София
Здравейте,
При подаване на документи за право на ПРЕБИВАВАНЕ към МА35  /трябва да се подадат до 3 месеца/ се изисква - доказателство за достатъчно финансови средства...
Миналата година много го мислих, но синът ми каза, че на другите не са искали такова доказателство. На него бяха дали декларация да подпише, че има средства за издръжка и няма да иска социални помощи.

# 712
За частен наемодател преди години представих служебна бележка за доходите си от предходната година и тези до момента на сключване на договора за наем за сина ми с обикновен превод на немски език за Германия.

Сега, за Виена пак мисля да направя същото и да го представям, където го исакт.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 14:32 от bebenka

# 713
  • София
Здравейте,
Миналата година много го мислих, но синът ми каза, че на другите не са искали такова доказателство. На него бяха дали декларация да подпише, че има средства за издръжка и няма да иска социални помощи.

Къде го искат? При подписване на договор за наем или при регистрация в общината?

# 714
В Германия ни го искаха при подписване на договор с частно лице.
В Австрия мисля, че го искат в общината при регистрация.
В Австрия при подписване на договор с общежитие не ни искаха такъв документ.

# 715
  • Добрич
Ние също нищо не сме доказвали. Нито пред хазяина, нито пред общината (за Кремс).

# 716
Здравейте,
При подаване на документи за право на ПРЕБИВАВАНЕ към МА35  /трябва да се подадат до 3 месеца/ се изисква - доказателство за достатъчно финансови средства...

изискванията за граждани на ЕС, пребиваващи в Австрия повече от три месеца
Заявлението се подава в клона MA 35, отговарящ за гражданите на ЕИП.

Ще Ви е необходимо да си уговорите час! Можете да резервирате час за кандидатстване за удостоверение за регистрация на https://www.wien.gv.at/kontakte/ma35/terminvereinbarung-ewr.html.

Формуляри за кандидатстване и списъци с документи можете да намерите на www.einwanderung.wien.at или във формулярите за кандидатстване (bmi.gv.at).

Това е различно от регистрацията в общината.
Подава се след него.

# 717
  • София

Къде го искат? При подписване на договор за наем или при регистрация в общината?
[/quote]

При регистрация в общината. В договора с общежитието нямаше такова изискване.

# 718
Това е изискване на властите. Имиграция и пребиваване. При пребиваване повече от 3-4 месеца. В сайта на Икономическия университет във Виена го пише.
И към документите, които трябва да се подадат,трябва да се приложи и този документ. Има глоба за това.

# 719
Сз не помня. Сякаш подписах някакъв документ.
Мале как се забравя.

Общи условия

Активация на акаунт