Студенти в Австрия - тема 2

• 42 361
  • 809
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Децата ползват предимно  картата  Револют и плащат с карта, но и за в брой няма проблем. За интернет не мога да кажа-включен е.

# 376
  • Варна
Днес ми попадна курс за подготовка по специалността „Бизнес и икономика“ в WU WU BBE Entrance Exam Preparation е лекционен курс, разработка от екипа на Study in Austria, която цели да подпомогне кандидат-студентите при полагането на реалния изпит за прием за бакалавърската специалност „Business and Economics” в Икономически университет Виена. Курсът ще бъде наличен началото на март месец след актуализация на изискванията от университета.
Може би ще е добре да се добави в първия пост за следващата тема, както и координатите на Мария, пак за подготовка за изпита.

# 377
  • столицата
Моето кара само с картата Револют. Има и австрийска, но я ползва май само да си зарежда Революта. С кеш почти не работи.

Сетих се още нещо. Не помня даи съм го пускала тук - https://impfservice.wien/hpv-humane-papilloma-viren/
Безплатно ваксиниране на лица /мъже и жени/ до 30г. възраст за НРV вирус в Австрия.
Навремето, когато дъщеря ми беше на 12г и се полагаше в Бг по каса тази ваксина много се чудих, четох, четох и накрая не се реших да я ваксинирам. Сега отново темата ми излезе на преден план. Ваксината е 9-валентна, т.е. срещу 9 щама и е най-новата, която се прилага и в Бг -Gardasil 9 . Някой от вас ваксинирал ли се е/или детето си? Имате ли впечатления/наблюдения от ваши близки?
Притесняват ме твърденията за възможно последващо отключване на автоимунни/неврологични заболявания. Те не, че не съществуват като вероятност и при задължителните ваксини, но в случая имунизацията е доброволна.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 16:42 от galimar

# 378
Да, ваксинирах дъщеря си на 16 с тази ваксина, купена в Гърция - покрива повече щамове от предлаганата в България.
Ваксинирах я също доста късно, по същите съображения.
Моят личен лекар ваксинира сина си и гинеколожката ми - внучка си. Увериха ме, че вече е много прилагана в Европа и дори да е имало проблеми, които така или иначе не са доказани, вече са изчистени.
Братовчедите - момчета в Лондон също са ваксинирани. Мъжете са носители и се препоръчва и те да бъдат ваксинирани.
Нямаше никакви оплаквания след слагане на ваксината.
Мисля, че се слагаха три ваксини пред няколко месеца.

# 379
  • София
Имам един въпрос за наемите. Стая с отделна баня, малък кухненски бокс, бюро и легло с включени отопление, Интернет и телевизия за един човек самостоятелно цена да кажем от 650 евро на месец нормална ли е за Виена?

# 380
# 381
  • Бургас
Даже май е евтино. В нашето общежитие е 800+.

# 382
Моето кара само с картата Револют. Има и австрийска, но я ползва май само да си зарежда Революта. С кеш почти не работи.

Сетих се още нещо. Не помня даи съм го пускала тук - https://impfservice.wien/hpv-humane-papilloma-viren/
Безплатно ваксиниране на лица /мъже и жени/ до 30г. възраст за НРV вирус в Австрия.
Навремето, когато дъщеря ми беше на 12г и се полагаше в Бг по каса тази ваксина много се чудих, четох, четох и накрая не се реших да я ваксинирам. Сега отново темата ми излезе на преден план. Ваксината е 9-валентна, т.е. срещу 9 щама и е най-новата, която се прилага и в Бг -Gardasil 9 . Някой от вас ваксинирал ли се е/или детето си? Имате ли впечатления/наблюдения от ваши близки?
Притесняват ме твърденията за възможно последващо отключване на автоимунни/неврологични заболявания. Те не, че не съществуват като вероятност и при задължителните ваксини, но в случая имунизацията е доброволна.

Дъщеря ми има две дози Gardasil 9. През м.Май ще слага трета доза. Бих ваксинирала и себе си при първа възможност.

# 383
  • столицата
Тъй като бях проучвала въпроса преди да попадна на кампанията в Австрия, в болница ВИТА в София имат такава програма със същата ваксина като плащаш само ваксината.

# 384
  • София
Аз тъкмо се озъртам къде да направим тази ваксинация, защото прескочихме възрастта за безплатната кампания. На ваше място бих се възползвала от австрийската оферта.
Ваксината може да се поставя до 45 г. и то при отрицателни изследвания за щамовете на ЧПВ. После не се препоръчва. Гледам, че в Германия до 17 г. е безплатно. Пък ние сме хем най-зле със статистиката по ваксинирани и болни, хем само 2 години се отпускат за ваксинация на тийнейджърите.

# 385
Дребни парички в брой винаги нося. Монети и поне 10 броя по 5 евро

@Aila, 650E за самостоятелна стая е добър наем.

# 386
Здравейте!
Търся Zwischenmiete за целия юли или август във Виена за две момичета 11 клас, които искат посещават езиков курс, но местата с настаняване вече са заети. Едната ще е пълнолетна, другата на 17г.

# 387
  • столицата
Да повдигна темата с един въпрос, който и преди сме обсъждали. Но да потърся по-актуална информация. На девойката изтича преференциалният период към А1 и се чудим дали да го подновяваме договора или да се търси австрийски оператор. Та ако някое дете е преминало изцяло на австрийски оператор с нет и разговори в ЕС и е доволно, моля да споделите. Ориентировъчни финансови параметри също ще са полезни.
Тя също ще си провери, разбира се.

# 388
  • Стара Загора
Моята студентка мина през ноември на такъв план (първият в списъка за 14,90 евро)
https://www.spusu.at/
Казва, че е много доволна. Тукашния и план беше по-скъп с подобни параметри, но в последните месеци плащахме такси за мобилните данни и никак не беше приятно.

# 389
  • София
Аз имам един въпрос - беше ли им трудно на децата първата година с немския език? Въпреки, че имат сертификат за владеене на езика от БГ, знам че започнеш ли да учиш на чужд език е много трудно. Предполагам, че и непознати думи са имали и говоримият НЕ не е лесен в началото. Моята дъщеря се притеснява най-много от това, че няма да разбира всичко. (то има време още докато реши дали ще учи в чужбина, но от сега се е наплашила много)

Общи условия

Активация на акаунт