Студенти в Австрия - тема 2

• 42 359
  • 809
  •   1
Отговори
# 390
  • Стара Загора
Трудно да, но не чак плашещо. Във всяка дисциплина си има терминология, която трябва да се усвои. Имаха лектори, които се изразяват добре и други - не чак толкова, но във втори курс нещата вече са доста по-гладки.

# 391
  • Бургас
Имат, но се справят.Ние го бяхме изпратили едно лято на езикова ваканция, което според мен доста помогна да се очупи.

# 392
  • София
Моя син е доволен от тази тарифа.
https://www.drei.at/de/shop/tarife/handytarife/jugend-sim-only-b/

Относно езика - няма никакви проблеми, но и в техническа специалност може би се говори по - малко, а повече се решават задачи.

# 393
Здравейте!
Търся Zwischenmiete за целия юли или август във Виена за две момичета 11 клас, които искат посещават езиков курс, но местата с настаняване вече са заети. Едната ще е пълнолетна, другата на 17г.

Здравейте, моето дете го записах с настаняване, разпределена е в това общежитие OeAD-Gästehaus, Sechshauser Straße 31, 1150 Wien. Видях, че имат доста сгради във Виена, освен тази. Може да пробвате да ги питате директно.
https://www.oeadstudenthousing.at/en/oead-student-housing/about-us/

Бях питала преди време за отзиви за езиковите курсове, които предлага Виенския университет, ако някой се включи ще бъда благодарна.

# 394
  • Стара Загора
Понеже съживихме темата, и аз да попитам нещо. Как са вашите деца със социалните контакти?
Моята нещо не е съвсем ок в това отношение. Имаше приятелчета българи първи курс, с които им се разминаха пътищата, защото тя не успя да вземе един STEOP изпит и е един семестър назад. Вече се пребори с него и си се движи по план, но ми се струва, че липсата на подходяща среда не и се отразява добре. Има една приятелка, с която се виждат отвреме навреме и колегите, с които работи, но там отношенията явно са чисто професионални. Та ми хрумна да питам как е при вас и ако има други деца с подобни неудобства или желания за нови контакти, да ги подбутнем да се запознаят поне.

# 395
  • София
Бях попитала преди време за отзиви за езиковите курсове, които предлага Виенския университет, ако някой се включи ще бъда благодарна.
Аз се включвам. Миналата година ги посещаваше детето след 9-ти клас през септември (ниво B.2.2). Изпитът за определяне на ниво беше бая труден според нея, а курсът после пък беше по-лесен от изучаваното в училище (от гледна точка на граматиката). Не беше доволна от това, че имаше хора на всякакви възрасти (и такива с бастуни дори), тя беше най-малка, но през септември е обяснимо да е така. В междучасията и свободното време всички говорели на английски, което било разочароващо за нея. Изобщо говоримият НЕ не може да се упражни добре на такива курсове. Иначе преподавателката много мила и добре обяснява, но без много “гърч и зор”. Не спеше на общежитие, а при роднини. Тази година се е записала на общежитие с приятелка от миналата година. Няма да държи изпит за ниво, а продължава в следващото. Надява се да има възможност да поработи при нашите близки (1/2 семейство са чистокръвни австрийци:)), за да упражнява НЕ говоримо.(заради това съчетаване на нещата при нас си заслужава). За юлските и августовските курсове не ми допада, че имат по 3 часа х45 мин. НЕ дневно (приключват в 11:30) и после ще трябва да се шляят по цял ден само. Ама не искаше да бъде през септември със старците отново:). В общи линии курсовете не са УАУ за деца, учещи интензивно НЕ в езикови гимназии, но като се хванеш на хорото искаш да го избуташ докрай. Wink

# 396
  • Добрич
Jade, както бях писала, в Кремс тази година има доста българи ( според ръководството се е сформирала българска общност.)  Дъщеря ми доста си подбира близкото обкръжение, но си допаднаха с още три девойки и периодично се събират, най-вече в петък или в събота вечер. Едното момиче е в нейната група и това ги сближи още, даже пътуваха заедно с колата на щерката до Кремс за втория семестър. За Великден пак мислят да пътуват заедно,  което ме радва, че ми е по-спокойно.

Вчера имаха в университета събитие за стажовете. Присъствали са австрийски фирми. На всяко събитие им раздават подаръци, но този път са били доста повече. Иначе за тяхната специалност почти нямало предлагане, защото учат на английски. Техният стаж ще е четвъртия семестър, значи догодина по това време. Стажът им е цял семестър и е задължителен. Да видим къде ще я отвее вятърът.

# 397
  • столицата
Моето дете също не може да създаде много контакти в университета. Те нямат групи, всеки се записва на който предмет реши. Казва, че в почивките всеки си слага слушалките и няма комуникация между студентите във вида, който е в БГ. Покрай групови задачи се поопозна с някои студенти, но не останаха трайни отношения. Тя си намери компания покрай общежитието и си се чувства много добре. Излизат, организират се и в парти-стаята на сградата. Има и няколко съученика, с които също са по-близки. Като цяло не ходи по бг-партитата във Виена, защото се слушало чалга, а тя не  е любител.
Това, което е минус според мен, е че в общежитието си говорят на английски. Дори австрийците и германците. Така, че вариантът е явно да започне работа.
Тя не е споделяла за особени затруднения с немския първи курс. По-скоро  докато  свикне на австрийския НЕ. Но професорите си говорели на книжовния НЕ и в унито всичко е било наред. Също така, каза, че за месец-два се е справила и с австрийския. /стига да не е тиролски Simple Smile

# 398
Бях попитала преди време за отзиви за езиковите курсове, които предлага Виенския университет, ако някой се включи ще бъда благодарна.
Аз се включвам. Миналата година ги посещаваше детето след 9-ти клас през септември (ниво B.2.2). Изпитът за определяне на ниво беше бая труден според нея, а курсът после пък беше по-лесен от изучаваното в училище (от гледна точка на граматиката). Не беше доволна от това, че имаше хора на всякакви възрасти (и такива с бастуни дори), тя беше най-малка, но през септември е обяснимо да е така. В междучасията и свободното време всички говорели на английски, което било разочароващо за нея. Изобщо говоримият НЕ не може да се упражни добре на такива курсове. Иначе преподавателката много мила и добре обяснява, но без много “гърч и зор”. Не спеше на общежитие, а при роднини. Тази година се е записала на общежитие с приятелка от миналата година. Няма да държи изпит за ниво, а продължава в следващото. Надява се да има възможност да поработи при нашите близки (1/2 семейство са чистокръвни австрийци:)), за да упражнява НЕ говоримо.(заради това съчетаване на нещата при нас си заслужава). За юлските и августовските курсове не ми допада, че имат по 3 часа х45 мин. НЕ дневно (приключват в 11:30) и после ще трябва да се шляят по цял ден само. Ама не искаше да бъде през септември със старците отново:). В общи линии курсовете не са УАУ за деца, учещи интензивно НЕ в езикови гимназии, но като се хванеш на хорото искаш да го избуташ докрай. Wink

Skiorche, много благодаря за споделеното. Моето дете не е от езикова гимназия, изучавала е немски само на курсове и ми е интересно за какво ниво ще се класира Simple Smile. Иначе това с говоренето на английски през по-голямата част от времето е едно от притесненията ми.
Не съм сигурна, че юли и август ще липсват старците, но ще разберем, тя ще е юли.
Тъй като наистина ще има доста свободно време се надявам, че ще може и да поработи.

# 399
За контактите - нашите са голяма Бг група още от Мин. Година 12 българчета. В тазгодишния випуск също има 5-6 мисля. Имат си постоянни групи о работят заедно също по проекти. Определено контактуват повече помежду си. Петък е БГ вечер.
Но тази година синът ми си допадна с новото момче в съседната стая, с което делят баня и кухня. Германец е. Също се сдоби с италиански приятели в общежитието.
НО определено се въртящата всички за всяка възможност в БГ. След зимната ваканция пътувах с него до Виена - 10-12 деца изброих от университета в самолета.

# 400
  • Варна
И моя син не страда от липса на контакти. В началото някак отбягваше българите и искаше контакти с 'чужденци", но тази година чувам все повече събирания и с различни групи от български студенти. Има си и по-близки приятели (двама австрийци и още един българин), с които си правят походи и екскуризии, учат заедно в библиотеката. В общежитието му има много руснаци, но с тях е на здравей-здрасти.

# 401
Здравейте,  някои знае ли за WU Виена дали има значение какъв е успехът от дипломата за средно образование или от значение е само изпитът. Благодаря🙂

# 402
  • столицата
Преди 3г. искаха само да имаш диплома и гледаха техния изпит за немската програма.
Трябва да го пише на сайта. Ако никъде не е посочен успех от диплома,  значи и досега е така.

# 403
Преди 3г. искаха само да имаш диплома и гледаха техния изпит за немската програма.
Трябва да го пише на сайта. Ако никъде не е посочен успех от диплома,  значи и досега е така.
Благодаря, галимар. Аз също не намерих изискване за конкретен успех.

# 404
  • Варна
Преди 2г. така беше и за английската програма. Според сина ми: "Би трябвало да има значение само при равен резултат за последното свободно място"

Общи условия

Активация на акаунт