Студенти в Австрия - тема 2

• 42 291
  • 809
  •   1
Отговори
# 510
Дали има някой от вас, чието дете или приятелче учи във Виена или от другите градчета архитектура или психология на английски език бакалавър (или магистър,де,но от 1ви курс, искам да кажа)? Може ли да ми пише, моля, или да пише тук, с впечатления от обучението, интензивно ли е, хубаво,присъствено, има ли практики, стажове

имам частична информация, че в ТУ бакалавърските програми са само на немски
Май в Академи оф Файн Артс има бакалавър архитектура  и с  немски и с аглийски
линк към езиковите изисквания
https://www.akbild.ac.at/en/studies/general-study-information/language-competency

# 511
  • София
Имате ли инфо за обучението във Fachhochschule във Виена/ други градове? Някое детенце да е кандидатствало целенасочено в такова висше училище? Дъщеря ми се интересува от специалността диетология, която се изучава там. Интересното е, че в Австрия и Германия не се изисква да си завършил медицина, за да практикуваш диетология.
За курса - дъщеря ми беше с щерката на Dive миналата година и там се запознаха. Взе ниво B2.2 и сега ще кара С1.1. Не съм сигурна колко е научила там за 3 седмици. Граматиката, която учеха отдавна я бяха взели в училище. Нещо като преговор й дойде с малко допълнителна лексика. Проблемът е най-вече в говоримия НЕ. Но на курсовете само от преподавателя чуваш правилен немски. В междучасията повечето курсисти си говорят на АЕ. Дъщеря ми беше успяла да си намери приятелка, с която да говорят на НЕ. Септемврийските курсове имат и един голям минус. В повечето държави децата започват училище от 1.09. Така се случи, че моята 16-годишна дъщеря беше най-малката курсистка като имаше в групата им и двама дядовци американци на по 79 с бастуни:)). И всякакви “лелки и чичовци”, както ги определи девойката. Това не й допадна изобщо. Сега ще бъде през август (с дъщерята на Dive) и се надява, че ще има повече млади хора. Не е била на общежитие, живееше при роднини.
Дъждец, ти за някакъв сертификат ли я записа твоята в ИЧС? И ще взимате ли допълнителни уроци за изпита ДСД? (ако предпочиташ и на ЛС можеш да споделиш, че съм в голяма чуденка)

# 512
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някой открил ли е магистърска от първи курс, или бакалавърска степен, машинен инженер на английски за целия курс на обучение?
Разногледа станах, търсих, търсих, но не намерих.

# 513
  • София
В Австрия програми на английски език са по - скоро изключение.

# 514
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет! Моля да споделите дали децата с първи НЕ в езикови гимназии се нуждаят от допълнителен курс за ДСД? Лятото ми се струва удачно и за Пловдив съм се насочила към Немски езиков център.

# 515
В Австрия програми на английски език са по - скоро изключение.

абсолютно е така. Те си държат на немския

Привет! Моля да споделите дали децата с първи НЕ в езикови гимназии се нуждаят от допълнителен курс за ДСД? Лятото ми се струва удачно и за Пловдив съм се насочила към Немски езиков център.

Според мен зависи от самото дете и от нивото му. Както и дали е подготвено за формата на изпита.

# 516
  • Стара Загора
Повечето деца в старозагорската езикова гимназия, които са в лайстунг успяват и без допълнителна подготовка. В случая на дъщеря ми подготовката им беше дори почти самостоятелна и според децата успяха да си вземат нивото въпреки, а не заради учителя. Та, много е относителна темата и зависи от всички участници.

# 517
  • София
Лайстунг паралелки има само в София. Учещите в тях взимат немска диплома за завършено средно образование.
Не съм запозната с езиковата гимназия в Стара Загора, но вероятно става въпрос за DSD паралелки, в които подготвят децата за взимане на DSD серификат за владеене на немски език.

# 518
  • СОФИЯ
https://www.fh-wien.ac.at/studium/bachelor/corporate-communication
Дъщеря ми учи това на английски език. Чакаме дата за защита на бакалавърската степен в края на юни месец, още не е определена.
В2 има немски.

# 519
Някой може ли да каже за WU, при условие, че изпита е на 1 юли, кога горе долу излиза резултата и какъв е прозореца за записване( понеже се ходи на място).... Чудя се дали мога да планирам предварително някаква лятна почивка или да сме на stand by  през цялото лято....Sunglasses

# 520
  • Стара Загора
Лайстунг паралелки има само в София. Учещите в тях взимат немска диплома за завършено средно образование.
Не съм запозната с езиковата гимназия в Стара Загора, но вероятно става въпрос за DSD паралелки, в които подготвят децата за взимане на DSD серификат за владеене на немски език.
Тук също ги наричат лайстунг. В такава паралелка се влиза след 9-ти клас, ако детето има над определен успех по немски и издържи входящия изпит за лайстунг. Но да, вземат ДСД сертификат накрая безплатно, с който после могат свободно да кандидатстват в специалности на немски, ако са покрили съответното ниво, искано от университета.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 22:30 от Jade

# 521
Потвърждавам, това са езиковите гимназии.

# 522
  • София
Тук също ги наричат лайстунг. В такава паралелка се влиза след 9-ти клас, ако детето има над определен успех по немски и издържи входящия изпит за лайстунг. Но да, вземат ДСД сертификат накрая безплатно, с който после могат свободно да кандидатстват в специалности на немски, ако са покрили съответното ниво, искано от университета.
Да, и на други места (поне за още 2 града съм го чела/ чувала), наричат ДСД-паралелките "Лайстунг" и "получават немска диплома". Опитах се да обясня разликата между ДСД и немска диплома, но не ми се получи Joy

# 523
Без да бъде лайстунг и без да ходи на школа, само с ЕГ с първи немски, дъщеря ми си взе езиковия сертификат (ОСД ) още юни в 11 клас. Единственото, за което й помогна госпожата й по немски, беше за формата на изпита. Затова казах че зависи от детето. Примерно на дъщеря ми за унито в онези години й трябваше В2. И се оказа че при ОСД  се прави изпит за ниво, а не че се явяваш на изпит и получаваш ниво, което достигаш. Госпожата й в училище я посъветва да се яви именно за В2. И тя така се яви и имаше две точки под максимума. Според госпожата е щяла да вземе С1 със среден резултат. След това същата тази госпожа й предложи да се яви и на С1 за да си повиши нивотона сертификата, но дъщеря ми реши че щом покрива текущите изисквания няма смисъл. Доколкото разбрах следващата година изискванията са се променили и за нейната специалност вече са искали С1.

# 524
  • Стара Загора
На моята и трябваше С1 за нейната специалност, но имайки предвид колко от материала им е на английски се учудвам защо искат толкова високо ниво немски, а английския е само пожелателен.

Колкото до лайстунг, немски дипломи и т.н. не виждам къде е спорът. Въпросът беше дали може без допълнителна подготовка, Ами може, стига мерак да има детето. Другото са ненужни подробности, които нямат кой знае какво значение.

Общи условия

Активация на акаунт