Перилни препарати и омекотители - 76

• 52 735
  • 724
  •   1
Отговори
# 45
За мастило има специални препарати, аз съм ползвала стик преди години (почистих бял мериносов пуловер без остатък), но сега има и други. Пусни търсачката, ще ти излязат.

# 46
  • Русе
Момичета, имам нужда от съвети как да пера работни дрехи с машинно масло по тях. Отворена съм на всякакви съвети за вида на перилния препарат, програма и всичко останало. Не ми се получава хубаво изпиране и дрехите си имат остатъчна миризма на масло. Петната не ги комнетирам даже, никакъв шанс да се махнат..  Може и да е мисия невъзможна, но все пак да питам ако някой е открил начин за справяне с тези дрехи ☺
Преди амнайсет години мъжът ми имаше такива дрехи. Още тогава колегите му го питаха с какво му пера дрехите, че са като нови. Става въпрос за средата и края на 90-те. По спомен тогава перях с Тема "Без фосфати" (такава реклама и вървеше) или Tix - гръцки прах в едни големи кутии. На него на работа му даваха всеки месец по една малка кутия Ариел ("Стоп!Без накисване" Smiley ) или Персил, но тях си ги пазех за белите дрехи. Първата ми пералня беше Иберна (която ми служи вярно почти 20 години) с ръчно нагласяне на градусите и много дълги програми. Препарати за петна не знам да е имало. И да е имало хабер съм нямала от тях на 22 години. Че и за дозирането - въобще не съм знаела, че водата ни е много твърда и да слагам повече прах. Слагах си колкото пишеше на кутията. Та, неговите дрехи перях на програма памук и завъртах копчето на 70°. Изпираха се идеално.
Съветът ми е - пери ги на най-дългата програма и на по-високи градуси - 60, че дори и 90°. И естествено с качествен прах за пране.

# 47
Мерси, аз на 60 ги пускам с Ариел, ще пробвам на 90 1-2 да видя дали ще има разлика. Благодаря за съвета ☺

# 48
  • оттам, откъдето започва България
На 60 градуса, но колко часа ти е програмата?

# 49
  • Варна
И аз пера гащеризони на ММ, на висок градус, но с Liwada, че друго не трае заради псориазис.
Ако има в семействата ви проблемна кожа, вкл. бебешка, вижте този бранд.
Вкъщи гадния псориазис ни мъчи и двамата, тези препарати с решението за съдове, чистене и пране.

# 50
  • На брега на реката
Гащиризоните на ММ пера с течен препарат за цветно на Миле, програмата е 2 часа, 50 градуса.
Изпират се перфектно. Няма петна и има много лек аромат.
Наскоро ме пита с какво ги пера, че колегите се интересували.
Пералнята също е Миле и винаги включвам интензивно пране.

Смятам, че доброто изпиране и изплакване, е съвкупност от хубави машина и  препарат, подходяща програма и градуси.

# 51
  • Сливен
За петното от мастило намажи с глицерин да построи поне половин час и после стандартното пране,може да се наложи на няколко пъти зависи от петното,но излиза .

# 52
Пера на програма памук, 2.07ч. Като с плюс опцията увеличавам до 2:28. Най-дългата програма ми е на cottons eco, 2:55 като на нея нямам опция да удължавам или намалявам времето, но никога не съм я пускала.

# 53
  • На брега на реката
Еко програмите не ги ползвам въобще.

Чела съм в темата преди години, че за мазни петна, е по-добре да се използрат течни в смисъл, че по-добре се справят.
Ако греша, нека ме поправят.

С предишната пералня, пръсках с Мелио преди пране и след 10 мин ги пусках да се перат.

# 54
Срещу петна използвам един прахообразен препарат в синя кофичка на ДМ.За цветно е,но го слагам и в бялото.До сега чисти петна без грешка, дори и на 30 градуса.

# 55
Дори 🐟
Аз свалям моите гащеризони и ако няма боя, а само мазни петна ги намокрям с топла вода изстисквам и оставям със спрей обезмаслител върху тях. Купувам по 5 л големи туби от магазини които ги предлагат, Метро.
След два часа ги изплаквам. Закисвам със силен прах и оставям да се разствори петното. Ако е боя няма да излезе.
Но иначе доста работни петна излизат.
Един път работих в градината и имах смола, намазах разтворител ли беше и падна.

След това пера на висока температура. Един колега переше все на 90, но не препоръчвам. Ще съсипеш машината.
Друг пък жена му ги пуска след накисване два пъти и уж е ок.
Само не мрънкай на мъжа ти. И на него не му е приятно но работи. Hug
Нямаше ли нещо на спот за петна което ползвахте?
Имай предвид, че след постоянно пране на работни дрехи аз съм виждал в чекмеджето за прах мазни отлагания (като старо олио на топчета) и тогава го вадя и ги чистя ръчно, но пускам един празен цикъл със 60 градуса да се отмият всички мръсотии.

# 56
Много благодаря за съветите! Ще изпробвам всичко до постигане на задоволителен резултат, много полезна информация ми дадохте! ❤

# 57
Момичета, имам нужда от съвети как да пера работни дрехи с машинно масло по тях.

Машинните масла имат тотално различен състав от растителните и животинските мазнини и не се повлияват от ензими, нито се осапунват в алкална среда. Състоят се главно от дълговерижни въглеводороди и естери. Отработените масла съдържат и чстици от сажди, затова са черни. Като цяло се изпират по-трудно от хранителните мазнини, но не е невъзможно.

Предварително третиране с обезмаслител и течен перилен препарат (в този ред), т.е. първо пръскате с обезмаслител и върху него нанасяте течен препарат. Може да се опита и локално, ръчно изпиране с препарат за миене на съдове. Следва изпиране на 60 С на максимално дълга програма (може и с предпране) с прахообразен за бяло, като спазвате дозата за силно замърсени дрехи. Важно е в машината да има достатъчно място. Препоръчително е да не смесвате такива силно замърсени дрехи с други.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 15:11 от TAED

# 58
  • София
Споделям пресен опит от пране на тениска на мъжа ми, иззцапана с машинно масло. Тениската е светлосиня. Напръсках със Спот и веднага натърках със сапун за пране (за петна). Изпрах на ръка в почти хладкаа вода (нямах по-топла) и малко прах за бяло. Оставих малко да престои, но не повече от 10 минути и разтърках добре петното. Всичко се изпра без проблем. Съхна на силно слънце.
Като нова е, а мъжът ми смяташе да я хвърля.

# 59
Тоя лимитирания прах на ДМ много хубаво пере и даже оставя аромат след изсъхване на дрехите. Сполучлив продукт.

Общи условия

Активация на акаунт