Меню за бебета на 1 година

• 985
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,всеки ден се чудя какво да приготвя за закуска-обяд-следобедна закуска-вечеря на сина ми,който скоро стана на 1.Моля да споделите вие какво и кога давате.Разгледах и предишните теми от 2013-та година.Интересно ми е сегашните Мами какво дават на малчуганите си.

# 1
  • София
И преди година на най-малкото ми дете (сега е на 2), и преди 25 години на най-голямото, давах сходни неща:

Закуска: попара, кус-кус, грис, мюсли, кисело мляко/скир с плод и бисквити, сухарчета и нарязани зеленчуци, каша със сирене или с плод.
Обяд: домашна супа, обикновено крем-супа - всякакви видове - зеленчукови, с месо, бобови, обикновено застроени с жълтък, а постепенно с цяло яйце, варени зеленчуци на парченца, чушки/домати с ориз и подобни.
Следобедна закуска: банан, кисело мляко, домашни плодови пюрета с бисквити/бишкоти, мляко с ориз (с АМ), различни кремчета и кисели.
Вечеря: само АМ в началото и постепенно почнах да давам готвено, каквото готвя за семейството, но отделях преди да подправя и намачквах, а преди лягане АМ.

# 2
Помислете върху варианта да запишете детенцето на кухня. Останах очарована от държавната кухня, макар предразсъдъците на някои хора и макар че много обичам да готвя. Ако не искате държавна, има и частни разбира се. Иначе преди да я запиша, четях менютата и взимах идеи от там. По принцип логиката ми беше, детето да се храни най вече разнообразно, за да може да добие собствени предпочитания, а не да се налагам. Вече е почти на 2 години и има доста ясно откроени любими храни, като съм щастлива, че са все полезни.
Иначе пробвайте с различни сандвичи за закуска - печени/сурови, с шунка, кашкавал, сиренце, лютеница, сладко и т.н. Кус кус и юфка разбира се са от най-лесните и обичани от децата закуски също. Може да правите и някакви банички, например само с едно яйце/жълтък, зависи дали всичко е въведено.
Иначе манджички всякакви, българската кухня е много разнообразна и сготвена правилно, може да е много полезна. Понякога просто разбърквам яйца със сирене и филе/шунка. Или пък правя паста с най различни неща - домати, маслинки, пиле, царевичка, сирене и т.н. Правила съм също домашна пица - отново много лесно и бързо става. Може да задушите зеленчуци и добавите някакво месо, например броколи с парченца пилешко е чудесен вариант, тъкмо детето може да се храни само.

# 3
  • София
Зависи дали детето е забранено с всичко и кога е почнало захранването.

# 4
На нас определено любима си ни остана попарата. Но редувам и кус-кус. Като пораснаха още давах и филийка с масло и сирене отгоре. Хляба си го правя сама.  Когато захраних минаха на обща храна   
 Ние нямаме детски кухня и аз им приготвят пюрета. Отделях от нашата храна и за тях без подправки хормонално и като пюре, после с късчета и така докато проядоха всичко .
За обяд супа със сухари. За следобедна закуска пюре плодово, кисело мляко с бисквитки бишкоти, кремчета

Общи условия

Активация на акаунт