Православието като начин на живот 10

• 9 486
  • 216
  •   1
Отговори
# 210
А по повод именните дни да попитам за името Яна, кога празнува имен ден? Чудех се дали на Ивановден или на Еньовден? А като гледам календара често е включено в дните, когато са посветени на Света Анна. Явно се гледа на него като производна от Анна на Яна, знам ли? Та според вас, кой ден ще е най-подходящ?

# 211
  • Стара Загора
Аз съм го срещала споменато за Ивановден. Моето също не е много ясно , от къде произлиза. Казвам се Ивелина и съм кръстена на дядо си Иван. От дете  празнувам на Ивановден , но последните години получавам честитки и на Цветница . Но не го чувствам специално Цветница като имен ден.

# 212
  • София
Яна според мен, е най-подходящо да се празнува на Еньовден, или още му казват Яневден. Тогава се чества рождението на св. Йоан Кръстител.

# 213
  • София
А по повод именните дни да попитам за името Яна, кога празнува имен ден? Чудех се дали на Ивановден или на Еньовден? А като гледам календара често е включено в дните, когато са посветени на Света Анна. Явно се гледа на него като производна от Анна на Яна, знам ли? Та според вас, кой ден ще е най-подходящ?
Името Яна идва от името Йоана. Затова трябва да си изберете Ивановден или Еньовден.

# 214
Аз знам, че на Еньовден се празнува.

# 215
Може и на двата.

# 216
Телевизията на Софийската Света Митрополия прави хубави клипове за някой от светците, почитани на дадения ден. Публикувам клипа за днешния:

Общи условия

Активация на акаунт