Православието като начин на живот 10

• 11 909
  • 260
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря! Леки и спасителни пости!

# 226
Почитани на днешния ден са:

* Преп. Порфирий Кавсокаливит. Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей

Прекрасно видео за Преподобни Порфирий са направили Trisagion Films - https://www.youtube.com/watch?v=q_ifoznlb6M&t=700s

А телевизията на Софийската Света Митрополия днес представя кратко житие на свети пророк Авакум: https://youtu.be/4ghjacHfrbs?si=EVqhCLaexABonST9

Пожелавам ви ползотворен ден!

# 227
Когато видиш, как дявола е хванал за гърлото твоето дете, вместо да се гневиш на своя син, за това, че се е отклонил от правия път, обърни се към Бог. Научете се да се обръщате към Бог с молитва за вашите деца. Вместо да им се карате и да ги ругаете, помолете Бог да се намеси във вашите проблеми с децата.
Порфирий Кавсокаливит

# 228
Някой гледа ли филма Свети Паисий Светогорец, от Фарса до небесата?!

# 229
Сериял е,моя близка все ме подканва да го гледам. Казва,че е много хубав. Аз сравнително скоро гледах "Не затваряй очи", много ми хареса,сигурно пак ще го дават по Пловдивдивска православна телевизия.

# 230
Да, аз го гледам, всяка вечер от 22:00 по БНТ го излъчват . Не знам защо не може да се гледа от интернет .  А има ли го някъде в интернет " Не затваряй очи ". Благодаря .

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 15:19 от sunrise_67

# 231
Сериалът е уникален, много въздействащ. Аз лично плача на всяка серия.

# 232
От 13 е повторението по БНТ.

# 233
Да, аз го гледам, всяка вечер от 22:00 по БНТ го излъчват . Не знам защо не може да се гледа от интернет .  А им Али го някъде Ев интернет " Не затваряй очи ". Благодаря .
Мисля,че не. Ако прочета някъде,че ще го повтарят ще пиша.

# 234
Нямам телевизия. Може би затова не гледам сериала за свети Паисий Светогорец.
В YоuTube намерих нещо като документална поредица за светията. Руснаци са я създали. Не съм гледала и нея, обаче. В канала на Ловчанска Света Митрополия може да се намери. Първа част е това: https://www.youtube.com/watch?v=OTaKaU1sInE

Колкото за "Не затваряй очи", гледах само около половин час, в края на филма. Хареса ми. Надявам се пак да го пуснат и да разбера кога е.

# 235
  • София
Наближава Бъдни вечер и Рождество Христово. Прекрасни, приказни празници на надеждата и бъдещето.

Бих искал да Ви предложа този път да обърнете внимание на самите празници, а не на суетата и комерсиалната вакханалия.

Бог се роди в пещера, а не в дворец. Той никога не е бил в МОЛовете и скъпите ресторанти. Бог е сред човеците … вътре в човеците.

Когато той се е родил, не е имало фанфари, фойерверки, музика, изтерясване, суета, пазаруване до припадък, шум, алкохол, богати трапези и весели компании.

ТОЙ СЕ Е РОДИЛ В ТИХА И СВЯТА НОЩ!

Не се притеснявайте дали на Бъдни вечер ще сложите на масата 3, 7, 9, 11 и т.н. ястия – може и едно да сложите и то е напълно достатъчно. И не забравяйте, че трапезата ни от Бог ни е дадена и в Негова чест е сложена, затова не забравяйте да Му благодарите. Не забравяйте да поканите Бог и Богородица да бъдат с вас на тази празнична вечеря. След това не забравяйте да благодарите на хората до вас, че са до вас.

Ето това е Бъдни вечер! Да, да точно това е - Бог, вие и хората до вас! А не брой ястия, содена ли да е питката, да има ли тиквеник, сърмите наляво ли да са обърнати, чушките червени ли да си и т.н. и т.н. На Бог не му е необходима нашата суета.

Не се вманиачвайте по разните „народни традиции и поверия“, защото повечето от тях, за които ще чуете са измислени от разни знайни и незнайни автори (някои от които и понятие си нямат какво пишат) и нямат абсолютно никакъв смисъл и значение.

Без значение е дали ще ви спре тока по време на празниците, и дали ще ви се стопи бързо свеща в храма и ще се огъне, и дали ще видите гарга, врана, черна котка, зелен кон, син слон и т.н. и т.н.

Суеверията са за тези, които нямат вяра и надежда и търсят знаци във всичко. Затова освободете се от тях и не им обръщайте внимание.

Обърнете внимание на Бог …, на себе си …, на човека до себе си …, на хората до себе си. Мдааа … това е Бъдни вечер и Рождество Христово! Вниманието, човешката топлина и обич! Милостта и любовта на Бог винаги се е изразявала и чрез хората! Едни усмихнати очи, едни топли ръце една целувка и ... АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО!

Питате ме – дядо хаджи никога не съм се молил(а) и понятие си нямам как да го направя, кажи някакъв текст. Молитва по текст няма. Молитвата е усещане. Може да прочете най красивия текст за молитва, но не я ли усетите, повярвайте ми не сте се молили.

Ако не знаете някаква молитва, просто замълчете и се поклонете на Бог – оставете душата Ви да се поклони на създателя си и тя сама ще се помоли ... Няма да я чуете? ... Няма да я разберете? Ами не е нужно …, тя душата си има свой език, с който общува с Бог и ние хората не всякога го разбираме и чуваме.
После се обърнете към човека до вас, подайте му ръка, усмихнете му се, погледнете го в очите, наум му пожелайте нещо и накрая го целунете. Повярвайте за Бога, по-хубав подарък от това не можете и да му направите.

Скъпи приятели,

повярвайте ми - не ви трябва Весела и щастлива Коледа, а мирна и благоденствена, усмихнати очи, и топлината на човека до теб. Затова:

ПОЖЕЛАВАМ ВИ МИРНО И БЛАГОДЕНСТВЕНО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
На Бъдни вечер, Бог да чуе и сбъдне всички ваши добри надежди и пожелания.
Амин!

# 236
Не мога да не ви поздравя с тази песен, която буквално години наред търсех и чак днес намерих:

# 237
"защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ;" Лука 2:11

Честито Рождество Христово!

# 238
Не мога да не ви поздравя с тази песен, която буквално години наред търсех и чак днес намерих:

В саундтрака на Сам вкъщи я има. Ако не се лъжа, оригиналът е украинска народна песен.

# 239
Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лк. 2:14)
 Честито Рождество Христово!

Общи условия

Активация на акаунт