Православието като начин на живот 10

• 11 890
  • 260
  •   1
Отговори
# 240
 Честито Рождество Христово! Мир на Всички!

# 241
Благословена Нова 2026 -та година. Innocent Hands Pray
Поздрав с цитат от св. апостол Павел (1 Коринтяни 12:31-13:13)
изпято като песен:
Лирида — «Послание»
Слава на Господа нашего Иисуса Христа!

# 242
Честита нова година! Не знаех, че днес е постен ден, това заради утрешния празник ли е?

# 243
Здравейте, да днес има строг пост без олио. Със сигурност е свързано с утрешния празник Богоявление,но не знам подробности. Аз си гледам календарчето на постите често,за да не пропусна нещо. Утре има Велик водосвет и тази година съм си запазила две стъклени шишета за Богоявленската вода,но имам и малко от миналогодишната.

# 244
И днес имаше водосвет, същия като утрешния.

# 245
Слово за строгия пост на 5 януари
(Навечерие на Богоявление)
Скрит текст:
Възлюбени в Господа братя и сестри,
Днес, 5 януари, Св. Православна Църква ни призовава към строг пост. Това не е тежест, нито крайност, а канонична и мъдра духовна подготовка за великото тайнство на Богоявлението - явяването на Пресветата Троица при Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан.
Какво означава строг пост в този ден?
Строгият пост днес означава постна храна ( в малко количество! ) без употреба и на растителна мазнина -
без олио - елей, зехтин.
Позволена е проста, скромна постна храна, приготвена без мазнина, като израз на въздържание, смирение и послушание към църковния ред.
Църквата винаги подхожда пастирски и с разсъдителност, като отчита възрастта, здравословното състояние и силите на всеки човек.
Защо днес не се употребява мазнина?
Защото днес се събираме вътрешно, смаляваме себе си, за да направим място за Бога.
Отказът от мазнина не е диета, а знак, че:
се отдалечаваме от удоволствието,
търсим простота,
влизаме в тишината на очакването.
Утре (6.01.) водите ще се осветят, Небето ще се отвори, и благодатта ще се излее над цялото творение.
Днес Църквата ни учи да застанем смирено и подготвено пред тази велика светиня.
Как да постим правилно - с дух и сърце?
Истинският строг пост не се изчерпва само с храната. Той включва:
въздържание от гняв, осъждане, ропот и празнословие,
старание за мир с ближните,
тиха молитва, дори и кратка, но искрена,
внимание към съвестта и сърцето.
Постът без любов е празен.
Но постът с любов се превръща в благословение.
Подготовка за приемане на Богоявленската Св. Вода
Богоявленската светена вода е велика светиня - за освещение, изцеление и укрепване.
Тя се приема с вяра, благоговение и вътрешна чистота.
Затова:
днес, 5 януари, постим строго - без мазнина - и се подготвяме духовно,
утре, 6 януари - Богоявление, с радост и благодарност приемаме св. вода.
Пастирско насърчение
Строгият пост не е даден, за да ни уплаши или откаже,
а за да ни събере, очисти и подготви.
Нека тези свети дни ни помогнат:
да забавим крачката,
да укротим сърцето,
да отворим душата си за Божията благодат.
Бог да приеме поста ни,
да благослови усилията ни и чрез богоявленската св. вода
да ни дарува здраве, мир и спасение.
Амин!
протойерей Васил Василев

# 246
Честита православна Коледа на всички православни християни. Днес, Коледа празнува по-голямата част от православния свят - Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Хецеговина, Хърватия, Словения, манастирите в Света Гора и Русия.
Това, че нас в България, ни принудиха да се отделим от останалия православен свят и да празнуваме Коледа заедно с католиците, няма да го коментирам.

# 247
Днес попаднах на чудесен канал за манастири и църкви в България - https://www.youtube.com/@plamenpetkov6821/videos.

# 248
Честита православна Коледа на всички православни християни.
Коледа беше на 25- ти Декември. Не създавайте смут.

# 249
Не е коледа, а Рождество Христово. Прочетете книгата "Суеверия сред днешните християни", за да разберете от къде идва "коледа" и че това е било езическо "божество".

# 250
Коледа идва от думата “коля”. На този ден се е колело прасе в чест на празника. Това е. Няма нищо езическо. Просто тогава не се е ядяло месо всеки ден, отделно постите са се спазвали строго и наистина си е било празник да се хапне месо на този толкова специален ден.

# 251
  • София
Коледа идва от думата “коля”. На този ден се е колело прасе в чест на празника. Това е. Няма нищо езическо. Просто тогава не се е ядяло месо всеки ден, отделно постите са се спазвали строго и наистина си е било празник да се хапне месо на този толкова специален ден.
Коледа е много стара дума и идва от латинската дума calendae (календи) – така в Древен Рим са наричали първия ден на месеца, а най-важни били календи на януари, свързани с новата година.

Рождество Христово е едно и истинските християни не го делят на православна, попска и не знам каква си още. Всъщност и тези които празнуват по Юлиянския календар също празнуват на 25-ти декември, просто не приемат премахването на 13 дни при въвеждането на Григориянския календар и продължават да си отчитат дните по стария календар.

# 252
# 253
Аз съм православна християнка и чествам Коледа по православния ни календар. Да се честити Коледа на 7- ми януари, а не на 25- ти декември, както е по БПЦ, е единствено всяване на смут и опити за провокация с цел влизане в ненужни дебати, които не допринасят с нищо за нашия религиозен живот.

# 254
  • София
Аз съм православна християнка и чествам Коледа по православния ни календар. Да се честити Коледа на 7- ми януари, а не на 25- ти декември, както е по БПЦ, е единствено всяване на смут и опити за провокация с цел влизане в ненужни дебати, които не допринасят с нищо за нашия религиозен живот.
Весели празници тогава и лек ден. Ненужните и безсмислени дебати ги започвате вие. А ако смятате, че празнуването на празниците по определен календар ви прави повече православна от другите ... хайде да не продължавам.

Общи условия

Активация на акаунт