Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №7

• 35 572
  • 573
  •   1
Отговори
# 225
  • Майничка
Нямат, разбира се.Освен това, НВО е през юни, преди него има една срочна оценка от първи срок и повече от една текуща от втори. Въпреки че няма нормативно изискване за поставяне на средноаритметична оценка нито за срок, нито за година, все пак следва да се гледат всички оценки, а не една. Освен това, оценкиге през годината (с изключение на входното ниво) следва да са върху материала през годината, а НВО е в/у материал от 8-10 клас.
Не изключвам опция някъде да плашат с това, нито да се взема предвид и представянето на НВО, но ако разминаването в оценките е видимо, то трудно може да бъде обосновано преи евенгуална жалба.

# 226
Нямат, разбира се.Освен това, НВО е през юни, преди него има една срочна оценка от първи срок и повече от една текуща от втори. Въпреки че няма нормативно изискване за поставяне на средноаритметична оценка нито за срок, нито за година, все пак следва да се гледат всички оценки, а не една. Освен това, оценкиге през годината (с изключение на входното ниво) следва да са върху материала през годината, а НВО е в/у материал от 8-10 клас.
Не изключвам опция някъде да плашат с това, нито да се взема предвид и представянето на НВО, но ако разминаването в оценките е видимо, то трудно може да бъде обосновано преи евенгуална жалба.
Първо, бих искала да Ви благодаря, за отделеното време! Лично аз не съм сред най-добрите по този предмет, както и голяма част от съучениците ми, докато в часовете по български език и литература се справяме значително по-добре. В тази връзка съществува вероятност някои от нас да получат слаба оценка на националното външно оценяване (НВО) по математика. Учителят ни няколко пъти заяви, че ще впише тази оценка като годишна, независимо от текущите ни резултати през годината. Когато му възразихме, че според нас той няма право да прави това, той търси да знае дали има конкретен законов текст, който да потвърди нашето твърдение. Той търси да знае дали съществува законов текст, който изрично да регламентира този въпрос. От моята гледна точка не се намира основата на оценката от НВО, която да бъде записана като годишна, освен ако не става въпрос за текуща оценка. Според мен годишният успех трябва да се формира на база знания, които сме демонстрирали през цялата учебна година, а не само от резултатите на едно външно оценяване. Разбира се, учителят има право да използва резултата от НВО като част от текущите оценки, но не съм сигурна, че е напълно или дори допустимо той да бъде вписан като окончателна годишна оценка. Според моето разбиране нормативната уредба не изисква оценката от НВО да бъде автоматично записана като годишна. В Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците , която регулира формирането на оценките, е посочено, че годишната оценка се оформя на базата на текущите оценки през учебната година. Също така, в Закона за предучилищното и училищното образовани няма текст, който да задължава учителя да впише оценката от НВО като годишна. Бих била много благодарна, ако ми дадете малко повече насоки по този въпрос и уточните дали съществува конкретна нормативна разпоредба, която урежда този казус. Освен това възниква и друг въпрос – имат ли право учителите да намаляват оценката въз основа на резултата от НВО? В някои случаи учениците са споделяли, че при по-нисък резултат на външното оценяване, годишната им оценка ще е намалена, въпреки че през годината са имали по-високи текущи резултати. Съществува ли нормативен акт, който урежда това и дава право на учителя да понижи въз основа на годишната оценка на НВО? Благодаря още веднъж!

# 227
  • Майничка
Ако колегата е целял да ви накара да се запознаете с наредбата за оценяване и да си научите правата - евала му. Ако той самият не я познава - в правото незнанието не е аргумент.
Да не говорим, че едно отсъствие по медицински причини в деня на НВО премахва целия казус.😉
П.П. Видях си правописните грешки от предния пост, съжалявам, заради ситната клавиатура са.

# 228
Ако колегата е целял да ви накара да се запознаете с наредбата за оценяване и да си научите правата - евала му. Ако той самият не я познава - в правото незнанието не е аргумент.
Да не говорим, че едно отсъствие по медицински причини в деня на НВО премахва целия казус.😉
П.П. Видях си правописните грешки от предния пост, съжалявам, заради ситната клавиатура са.
Тоест ако отсъствам на НВО няма да е проблем и мога да завърша?

# 229
  • Майничка
Естествено, НВО не е задължително.
Само ДЗИ е.

# 230
Здравейте, знаете ли до кога би трябвало да се преведат парите от помощта за ученици от първи до четвърти клас. За вторият срок миналата година ги преведоха непосредствено след началото му. Много познати казаха, че миналата година вторият срок изобщо не са им превели и за това се чудех дали да чакаме. Детето е трети клас и няма отсъствия.

# 231
  • пустинята Гоби
Миналата година са ги превели на 13.03.2024. Малко ме съмнява, че има много хора, на които не са ги превели. Защо не са си ги потърсили, как така няма да ги преведат? Това не е концерт по желание, парите са предвидени в бюджета и преведени на общините и ако аз не ги получа, бих си ги търсила в районната дирекция СП. И моето дете е трети клас, ако не ги получиш до края на месеца пиши пак тук, да проверя дали са ми ги превели на мен.

# 232
И аз се чудех, сега ми казаха, че след 15-ти март щели да ги изплащат - https://www.dnes.bg/a/59-obrazovanie/598386-ot-15-mart-izplashta … tite-za-uchenitsi

# 233
Благодаря! Говорихме скоро с три майки и на две не са превели миналата година, а третата не помнеше.
Ще изчакаме и ще видим😁

# 234
  • пустинята Гоби
В един район ли живеят майките? Странна работа, може и да е станала грешка, а може и да не помнят. Нали се сещате, че няма начин държавата да не ги е превела на всички общини. Ако някой не получи нещо, да ходи и да си го търси, защото парите са предвидени и изплатени.

# 235
  • София
Каква хубава тема, не знаех за нея. Дъщеря ми е 2 клас, а имам и малък син, който след години също ще е ученик живот и здраве.
И според мен няма как да не са получили парите. Те изобщо подавали ли са документи за помощта? Или да не би децата да са имали повече отсъствия, които да не са били извинени по някаква причина?

# 236
Моето дете е 8кл и също не съм получила парите за втори срок. Няма отсъствия, но по- напред някой пусна статия, че от 15.03 ще започне изплащането. Има време

# 237
  • София
Здравейте, знаете ли до кога би трябвало да се преведат парите от помощта за ученици от първи до четвърти клас. За вторият срок миналата година ги преведоха непосредствено след началото му. Много познати казаха, че миналата година вторият срок изобщо не са им превели и за това се чудех дали да чакаме. Детето е трети клас и няма отсъствия.
Нямам познати, на които да не са превели втората част от помощта - принципно може да не бъде преведена при над 5 неизвинени отсъствия на детето, но в малките класове не би трябвало това да е проблем - все пак родителите знаят кога детето отсъства и представят някаква бележка, за да извинят отсъствията.
Ако семействата не са финансово притеснени, може тая "колосална" сума от 150 лв. изобщо да не са я забелязали по банковите си сметки.

#BGMлоялнапрограма

# 238
  • пустинята Гоби
Дами, вчера са ми превели втората част от сумата, която държавата отпуска за ученици от 1 до 4 клас.

# 239
Здравейте, госпожата ни се е заяла лично с мен, непровокирано от моя страна, поради което е извинила отсъствията на детето по медицински и семейни причини само за половината ден, т.е в предиобедните часове стоят неизвинени, а в следобедните-извинени. Съответно от АСП ми казаха, че няма да ми преведат помощта за ученик за втория срок заради това. Как да процедирам? Вече я помолих учтиво и нямаше никакъв резултат.

Общи условия

Активация на акаунт