Име за момче.

• 2 836
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ето от чат гпт, слагам по едно емотиконче, на които ки допадат:

1. Милош
2. Никола ☀
3. Марко
4. Иван
5. Драган
6. Александар
7. Живко
8. Петар
9. Владимир
10. Божидар
11. Марин☀
12. Стефан☀
13. Душан
14. Мирослав
15. Желко
16. Ненад
17. Дејан
18. Алекса
19. Драго
20. Владан
21. Бранко☀
22. Горан
23. Миодраг
24. Славко
25. Радослав
26. Лука☀
27. Немања
28. Милан☀
29. Владислав
30. Борислав

# 16
Предлагам ви Горан. На сръбски ударението ще е на на о. Имен ден може да празнува на Цветница. Много хубаво име и не е нито банално, нито странно (каквито са част от тук предложените), нито често срещано.

# 17
Милан, Дамян, Андрей

# 18
Драган, Даниел.

# 19
  • SF
Дарко и Марко не. Ако бяха близнаци, евентуално по-става. А ако имате трето момче, сигурно трябва да е Зарко.

Имайте предвид, че Дарин на сръбски ще е ДАрин, с ударение на А.
като ДрАган, мИлан, зОран, дАниел.
Ама на мене имена като Драган, Милан, Борован, Горан въобще не ми харесват.
Марко е италианско име и няма нужда да се забива в някакви традиционни балкански имена от стари времена.
НИкола си отива с Марко. НИколо.
Заради италианското звучене.
Ако се сетя за някое друго име, ще пиша, но Зоран, Боран, Горан - недейте. Имена на дядовци са това.
Матей, Матео е много хубаво име, но и двете с М...

# 20
Дарко и Марко е ужасна комбинация. Звучи като някакъв скеч.
Далибор не ми се връзва.
Сава, Стефан на мен ми харесват.

# 21
Горан Вишнич хич не е дядо. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 22
Андрей, Антон, Борис, Бранимир, Виктор, Тома, Любомир, Любослав, Станислав, Рафаил, Самуил, Филип...

Името Далибор ми харесва много. Среща се и в Чехия и в други държави. С „Д" може и Давид, Данаил/Даниел, Дамян, Драгомир...

Леко раждане!

# 23
  • SF
Горан Вишнич хич не е дядо. Stuck Out Tongue Winking Eye

В ролята си на Лука от Спешно отделение, не е.
Но от тогава са минали 20 години.
Ти би ли си кръстила детето Горан, та го предлагаш на другите?

# 24
Честно да ви кажа, ако трябва да е Дарко ми звучи някак като анимационни герои Марко и Дарко. Дарио ни е твърде италианско. Силно се надявам да се склони към някое от моите имена, а те са Крум, Матей и Деян.
Да беше момиче вече щяхме да имаме име, тъй като първо ни казаха, че е момиче, а след това момче . 🤣

# 25
  • SF
Крум как звучи на сръбски?
Матей и Деян са супер. На сръбски само ударението ще сменят.

# 26
Крум как звучи на сръбски?
Матей и Деян са супер. На сръбски само ударението ще сменят.

За Деян има ударение на "Е", а за Матей си е така. Имат и едно МатИя.

# 27
  • SF
Ами сега няма да спорим как ще го произнася всеки един сърбин. По правило ударението е на третата сричка отзад напред. Ако няма 3 срички, е на първата възможна.
Дра-го-мир - на А
Ми-ро-длав - на И
НО-вак ДжО-ко-вич, Новак няма три срички, значи на втората отзад напред, Джокович е с 3 срички, значи на третата отзад напред.
На български не сме свикнали, но на сръбски звучат добре така поставените ударения.
Е, може би ще се намерят сърби, които да го произнасят като на български.

# 28
Няма голяма разлика между имената тук и там, 90% са еднакви, може би с различно ударение. При тях повече са застъпени чисто славянските имена, както и имената на средновековни крале като Урош, Синиша и Неманья (това последното сега е на мода). При тях и при хърватите ако се избере неканонично име, при кръщенето, а понякога и преди това дават второ християнско име по църковния календар.
Ако се спазват сръбските традиции, то кумът избира няколко имена и казва на родителите да си изберат някое от тях (странно, но още го правят).Laughing
Ще напиша, кои имена ми харесват и са популярни в момента:
Александър (галеното на сръбски е Саша или Ацо), Алекса, Андрей, Боян, Бранислав, Богдан, Борис/Борислав, Иван, Йоан/Йован, Игор, Деян, Драгомир, Даниел, Лука, Лазар, Марин, Марио, Милан, Милош, Матия (Маtija), Михаил, Никола, Стефан, Светослав, Светозар и мн. др.

# 29
Матия също не е лошо, само дето на български се римува с мастия...
И да, бих си кръстила детето Горан, ако татко му е от страна, в която се използва името. На мен самото име ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт