Име за момче.

• 2 822
  • 45
  •   1
Отговори
Здравейте! През октомври очакваме нашето второ дете да се появи, но не можем да изберем име за детето. Имаме син на 2 години, който се казва Марко,тъй като искахме име, което пасва както в България, така и в Сърбия. Макар и да знам, че в България това име не се използва много. Избрах това име тъй като го има и в един от най-хубавите български разкази, образът на Чорбаджи Марко в "Под Игото". Сега въпроса е как да се казва вторият ни син като най-много ни тегли към Дарко, но ми е интересно как вие виждате това име?
Аз имах предложение за име Деян, но татко е против, а той предложи и Далибор, което е хърватски име. Та има ли някой от вас предложение за кратко име, което да го има и в България, и в Сърбия?

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 12:37 от GabsSs

# 1
Дарко и Марко - не Grinning
Далибор въобще не се връзва за България.
Деян е хубаво, ама щом е отпаднало...
Явно сте се насочили към буквата Д, имам колега сърбин Душан, пак не е съвсем като за България, но е по-поносимо от Далибор.

Намерих някакъв списък - https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Serbian_masculine_given_names, от него имена, които се ползват и в двете държави са Драган, Даниел, Давид, Деян, Десимир (това не го харесвам, ама може пък на вас да допадне), Драго/Драгомир/Драголюб/Драгослав - от тези най-добре да си е Драго, така или иначе ще му казват Драго.

# 2
Дарко и Марко - не Grinning
Далибор въобще не се връзва за България.
Деян е хубаво, ама щом е отпаднало...
Явно сте се насочили към буквата Д, имам колега сърбин Душан, пак не е съвсем като за България, но е по-поносимо от Далибор.

Намерих някакъв списък - https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Serbian_masculine_given_names, от него имена, които се ползват и в двете държави са Драган, Даниел, Давид, Деян, Десимир (това не го харесвам, ама може пък на вас да допадне), Драго/Драгомир/Драголюб/Драгослав - от тези най-добре да си е Драго, така или иначе ще му казват Драго.

Ако зависи само от мен ще е Крум или Матей, но наш татко не иска. 😭

# 3
Предлагам Милан, Никола,

# 4
  • Beyond the stars
Милан, Драган, Мирослав

# 5
# 6
А за Боян какво мислите? Мисля, че и в сръбския го има, но с ударение на "о".

# 7
На мен името Марко ми харесва пък, нищо, че не е много често срещано вече.
Ако държите да е с Д - Дамян, Добрин, Добрил, Добри или Дарио - пак ще му викате Дарко на галено.
Други имена, които ми харесват са: Лука, Горан и Мирослав.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 14:08 от DreamingOfSummer

# 8
# 9
На мен Дарко ми хареса.

# 10
Предлагам Лазар. Иначе Дарио ми харесва повече от Дарко.

# 11
# 12
Харесвам Зоран, Радомѝр, Доброслав, Борис, Слава, Бранимир, Никола....всички са подходящи във вашия случай.

# 13
На мен Дарко ми харесва.
Дарко и Марко чудесно ми звучат.

# 14
И аз съм за Дарин, на кратко пак ще е Дарко.

Общи условия

Активация на акаунт