Име за момче.

• 2 831
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
Няма голяма разлика между имената тук и там, 90% са еднакви, може би с различно ударение. При тях повече са застъпени чисто славянските имена, както и имената на средновековни крале като Урош, Синиша и Неманья (това последното сега е на мода). При тях и при хърватите ако се избере неканонично име, при кръщенето, а понякога и преди това дават второ християнско име по църковния календар.
Ако се спазват сръбските традиции, то кумът избира няколко имена и казва на родителите да си изберат някое от тях (странно, но още го правят).Laughing
Ще напиша, кои имена ми харесват и са популярни в момента:
Александър (галеното на сръбски е Саша или Ацо), Алекса, Андрей, Боян, Бранислав, Богдан, Борис/Борислав, Иван, Йоан/Йован, Игор, Деян, Драгомир, Даниел, Лука, Лазар, Марин, Марио, Милан, Милош, Матия (Маtija), Михаил, Никола, Стефан, Светослав, Светозар и мн. др.

Таткото е Александър и не иска детето да е кръстено на него. А в България името Алекса в България го възприемат като женско. Все единия от нас се хваща за нещо...

# 31
  • Berlin
Марко и Дарко е като Куку и Пипи, твърдо не.
От приетите в Сърбия имена много любимо ми е Лазар.

# 32
Направете списъци с имена и отбележете тези от тях, които и двамата харесвате. Така по-лесно ще изберете вашето.

# 33
  • Най-красивата страна
Дарко не е лошо.
Но повече ми харесват Драгомир,Драган,Милан,Горан.

# 34
Марко и Дарко е като Куку и Пипи, твърдо не.
От приетите в Сърбия имена много любимо ми е Лазар.
За Марко и Дарко аз правя правя асоциация с Милко и Морко. Simple Smile

# 35
Darko за сърбите, хърватите си е ок, но на българите не им ли звучи като умалително име?

# 36
  • Най-красивата страна
Пепина,на мен точно така ми звучи.

# 37
  • SF
Darko за сърбите, хърватите си е ок, но на българите не им ли звучи като умалително име?

За мене по-скоро проблемът е, че другото дете е Марко.
Иначе спокойно могат да си кръстят детето Дарко, след като единият родител е сърбин.

# 38
Бранимир/Бранислав - Аз много го харесвам, с галено Бранко, но според ММ звучало твърде сръбско, заради това отпадна от списъка ни с имена 😅

# 39
Дарко ми харесва...
Марко и Дарко - с почти еднакво звучене са, и може да се объркват децата - кого викате...

Здравко ми харесва -
името бих избрала за свое дете.
Здравко се среща в Сърбия.
И Ясен, Явор...
Милан, Мирослав, Цветан, Добрин, Бойко...
Владислав, Владимир, Велизар...
Добри, Бранко, Милован...

Ето сайт с чудесни славянски имена, много от тях ги има и в книгата "Имената на българите" от Недялка Иванова...
Сръбски е.
И може да си избирате -
http://svevlad.org.rs/imenoslov_files/obrovska_imenoslov.html
Ето още -
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA … D0%B5%D0%BD%D0%B0
Иво, Нестор и Лазар ми харесват...

# 40
  • Sofia
И Марко, и Дарко са ми ок сами по себе си, но не и заедно за братчета. Не харесвам имена в едно семейство, които се римуват. Звучи ми като много евтина "оригиналност", сори.
Имаше хубави предложения в темата. Давид ми допада. На а-то ли би било ударението в Сърбия?

# 41
  • SF
Да. ДАвид.
И на английски е на първата сричка, но тя се произнася като ей - ДЕЙвид.
И на италиански е ДАвиде.

# 42
И Марко, и Дарко са ми ок сами по себе си, но не и заедно за братчета. Не харесвам имена в едно семейство, които се римуват. Звучи ми като много евтина "оригиналност", сори.
Имаше хубави предложения в темата. Давид ми допада. На а-то ли би било ударението в Сърбия?
Честно каза не знам къде би било ударението. Не съм чувала някой в Сърбия да се казва така, но и нашия татко е твърдо против.

# 43
И Марко и Дарко са симпатични имена, но заедно наистина звучат комично и все едно ви е домързяло за ново име и сменяте 1 буква.
Аз бих избрала Стефан.
Дарибор или каквото там беше е непознато за България, ако живеете тук, все ще забравят как се каква детето и ще питат “как”, като го чуят, защото там вероятно е популярно, но аз не съм чувала никога. Ако живеете в Сърбия и ви допада, изберете го, но на галено май пак е Дарко Simple Smile

# 44
Далибор, не Дарибор.

Общи условия

Активация на акаунт