Омекотител…

• 1 897
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,

наскоро възникна спор относно омекотителя и неговото използване. Знам, че е странно, но въпреки намерената в интернет информация, спорът продължава.
Да уточня, че става дума за нова, модерна, съвременна пералня, купувана миналата година.
И казусът е кога се слага омекотителя. Аз съм на мнение, че се слага още в началото в съответното отделение и препоръчана доза и това е.
Вече няколко хора ми споделят, че го слагат в пералнята по време на самото пране преди/по време на изплакването.

Моят въпрос е вие как практикувате, аз ли съм в грешка? И ако да, защо? Не разбирам логиката, при положение, че си има посочено точно къде се слага. Живяла съм и в чужбина, там също не съм чувала подобно нещо.
Благодаря на отзовалите се:)

# 1
  • София
Аз имах една нова пералня, която нещо въобще не взимаше омекотителя. Борих се, борих се с тоз изкуствен интелект, пък мирясах и спрях да ползвам омекотител.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 10:55 от Rockstar

# 2
  • Melmak
Как го слагат по време на прането в пералнята? Смисъл в барабана??

Омекотител се слага там, където му е мястото - в “чекмедженцето”, в съседното отделение на това за прах за пране.

Не разбирам защо Ганьо е решил пак, че е по-инженер от инженера, измислил как да работи пералнята.

# 3
Аз съм със стара пералня. Като сложа омекотителя в неговото си чекмедженце в началото на прането - не остава никакъв аромат от него след изпиране. Въобще никакъв, явно пералнята си го взима заедно с праха веднага, вместо да си го вземе когато трябва. Затова си го слагам към средата на цикъла или преди изплакване, за да усещам аромата му след изпиране. Преди бях с нова пералня, която нямаше такъв проблем - слагах си в началото и тя си го взимаше когато трябва - дрехите си имаха аромат и бяха приятни на допир. Тази пералня не го прави, затова се налага да и слагам по време на прането.

# 4
Аз съм със стара пералня. Като сложа омекотителя в неговото си чекмедженце в началото на прането - не остава никакъв аромат от него след изпиране. Въобще никакъв, явно пералнята си го взима заедно с праха веднага, вместо да си го вземе когато трябва. Затова си го слагам към средата на цикъла или преди изплакване, за да усещам аромата му след изпиране.

Никога не съм ползвала и нямам опит, но ми се иска да споделя едно теоретично разсъждение.
Твърдата вода пречи на доброто изпиране и затова според мен е хубаво омекотителят да се слага със самото пране. А това, че после дрехите не миришат силно според мен е понеже омекотителят е добре изплакнат. При силна миризма значи има много останал по дрехите.
Тоест за мен омекотителят подпомага изпирането, а не е ароматизатор. Но може и да не съм права, само си разсъждавам.

# 5
Как го слагат по време на прането в пералнята? Смисъл в барабана??

Омекотител се слага там, където му е мястото - в “чекмедженцето”, в съседното отделение на това за прах за пране.

Не разбирам защо Ганьо е решил пак, че е по-инженер от инженера, измислил как да работи пералнята.

Не, пак в чекмедженцето, но по време на работа в вече на пералнята, когато според тях е подходящо.
Аз дори съм чувала, че е вредно за пералнята, то да се отваря, докато работи пералнята..

# 6
  • София
Това е неадекватно. Пералнята си има програма и взима омекотителя накрая.

# 7
  • Melmak
Аз лично не си представям да дебна програмата до къде е стигнала, за да сипя омекотителя. Просто по едно време чувам, че пищи и е приключила, значи е време за простиране.

Старата ми пералня, която беше модел на 10-15 години, нисък клас също не знамкакво го правеше тоя омекотител,  но и на прах не миришеха. Просто на нищо. Даже не купувах омекотител, защото нямаше никаква разлика с и без.

С новата пералня, която ми е от 2 години слагам омекотителя в началото. И се усеща миризма. Дори да не слагам омекотител, дрехите си миришат на прах. Не знам какво правят новите перални, обаче разликата е огромна.

# 8
Съвременните перални много добре знаят кога да си вземат омекотителя и не е нужна намеса. Абсурдно ми се струва да седя до пералнята и да я чакам да стигне до не знам си кога на прането, че тогава да отварям и да наливам. Ако някой има толкова време за губене си е негова работа, аз нямам.

# 9
  • София
Добавям омекотител в специалното отделение на пералнята преди началото на прането, а не по време на прането. Машината е програмирана да добавя балсам в точното време и да го разпределя равномерно в цялото пране.
Не се препоръчва ръчно добавяне на омекотител по време на пране, защото може да се отмие по време на прането.
правиш всичко както трябва)

# 10
Може да има дефект пералнята, и да взема омекотители по-рано. След това като плакне не остава нищо от него, той трябва да е в най-последното плакне. Виждала съм такава дефектна пералня, не го прави всеки път, само понякога. Ако е така си вземи перли, те се слагат от началото в барабана.
Черна станция, омекотителят омекотява не водата, а уж тъканите. Всъщност нищо не омекотява Grinning само ароматизира.

# 11
Това е неадекватно. Пералнята си има програма и взима омекотителя накрая.

Точно така си е. С последното плакнене обичайно.

На когото му го взема в началото, не му е наред нещо машината.

# 12
То очевидно повечето потребители не знаят защо го слагат омекотителя. Като гледам голяма част го слагат, за да им мирише прането хубаво. Омекотителят се слага, за да се премахне ефекта на "твърди" дрехи след прането. Т.е. когато изсъхнат да стоят леко като втвърдени. Не е нито, за да миришат хубаво, нито за защита от твърда вода (за целта има други препарати).  Има си и химическо обяснение - катионните тензиди се захващат/полепват (не знам как е химическия термин) за негативно заредените частици и воала. Цялата тая работа трябва да се случва при последното изплакване и повечето модерни перални би трябвало да го правят автоматично. При по-стари модели има логика май да се определя от потребителя момента.

# 13
Не знам защо не го наричаме антистатик, а го наричаме омекотител.

# 14
Моята пералня е доста стара. Има си чекмедже за омекотител, който слагам  винаги в началото на прането. накрая мирише свежо. По- приятен ми е аромата на прането омекотителил, а и за вълнени дрехи е абсолютно задължително, иначе се наелектризират ужасно.

Общи условия

Активация на акаунт