Студенти в Нидерландия - 23

• 56 447
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
Като сте заговорили за здравното осигуряване. .......... Защото по тази вноска текат лихви, а аз реално не мога да направя плащане до отстраняване на проблема.
Аз бих наредила сума, малко по-голяма от дължимата, с която да погася дължимото според тях. Така ще избегна лихви. А те да си оправят проблема. Сумата може да се нареди онлайн с всички възможни позовавания - задължено лице, основание за превода и т.н.

# 151
  • Пловдив
С подобен проблем се сблъсках миналото лято - хем излиза неплатен 1 мес., хем като искам да платя НЕ излиза задължението. И да искаш не можеш да платиш нито онлайн , нито на место в НАП. Помня, че тогава писахме 2-3 писма в НАП, откриха, че е някакъв бъг в системата им. Мислех, че са го поправили, но явно не.

# 152
  • София
Като говорим за институции..
Детето взе удостоверението за записан втори курс с МОКЪР ПЕЧАТ, на връх рождения си ден. Имаше гости от БГ в Нидерландия и ми изпрати документа по тях. Нося го в НОИ, а лелката на гишето ми казва : .... а, копия от мейла не приемаме. ..
Ама какво копие, по-голям оригинал от това не мога да ви донеса... Тя ми сочи датата, която е написана върху печата, казвайки победоносно, че толкова бързо не може да стигне до мен, освен по мейл...
Ей, като се ядосах!!! Добре , че мокрият печат е бил толкова мокър, че беше пропил на задната страна на листа, та тя не съвсем убедено ми прие документа!
Честно, вляза ли някъде в държавна администрация, идва ми да се гръмна... или да гръмна някой!
PS: Обаче в НОИ знаят езици, превод не искат! 😂

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:31 от Слънчевата

# 153
Моят младеж явно е попаднал на някоя добра жена в НАП Пловдив, защото отиде с превод разпечатан от мейл и оригиналното писмо от университета. Обади ми се от там и ми даде мейла на служителката да препратя мейла от преводаческа агенция в който ми изпращат превода, с което приключихме.
За първи път подава, защото до сега работеше.
Първата година беше отишъл да се регистрира в Амстердам без многоезичен акт за раждане само с този на български, изобщо не си беше направил труда да си изкара многоезичния.Не го върнаха, рагистрираха го, но служителката му казала след коледната ваканция да занесе многоезичния.Сигурно е имал много притеснен вид и са го съжалили, аз преди това така го навиках, защото сто пъти му казах за този многоезичен акт.

# 154
  • столицата
Слънчева, къде в НОИ не са ви искали превод? Удостоверенията на се ли подават по поделение на НАП по местоживеене? Не че е голяма сума преводът, но  се дразня, че преписват един и същ текст със смяна на една дата и ни  вземат 15лв.
Иначе при нас във Виена удостоверението е електронно и съответно го разпечатвам, т.е. винаги им нося копие. От НАП със сигурност не могат да проверят от него валидността на електронния подпис, но никога това  не е повдигано изобщо като въпрос. Естествено няма и мокър печат.  Как пък толкова години не уеднаквиха изискванията си?

# 155
Здравейте! Някоя компетентна мама може ли разясни за студентско финансиране, не мога да разбера дали за  Basic grant/Основна субсидия може  да се  кандидтсва само когато живееш повече от 5 години в Нидерландия и имаш разрешение за пребиваване?

# 156
Условието за Basic grant е или/или - или 5 години пребиваване или да се работи.
galimar, Слънчева по спомен подават в НОИ заради наследствена пенсия, а не за здравните.

# 157
Здравейте! Моят син се опитва да подаде заявление за финансиране в DUO. Проблемът е, че системата го препраща към формуляра, върху който може да пише, но след това не му позволява да го изпрати. Въпросът ми е нещо друго ли трябва да направи, напр. да разпечати формуляра, да го подпише и сканиран да им го изпрати или нещо друго? Да уточня, че влиза в системата чрез digid

# 158
  • София
galimar, да, в НОИ  на Стамболийски, подавам за наследствена пенсия. Превод не искат, но искат удостоверение с мокър печат.
В НАП младежът още лятото им го занесе, разпечатено от мейла, но пък задължително с превод. 😆
Изобщо, унифицирани са ни институциите, спор няма!

# 159
Като говорим за институции..
Детето взе удостоверението за записан втори курс с МОКЪР ПЕЧАТ, на връх рождения си ден. Имаше гости от БГ в Нидерландия и ми изпрати документа по тях. Нося го в НОИ, а лелката на гишето ми казва : .... а, копия от мейла не приемаме. ..
Ама какво копие, по-голям оригинал от това не мога да ви донеса... Тя ми сочи датата, която е написана върху печата, казвайки победоносно, че толкова бързо не може да стигне до мен, освен по мейл...
Ей, като се ядосах!!! Добре , че мокрият печат е бил толкова мокър, че беше пропил на задната страна на листа, та тя не съвсем убедено ми прие документа!
Честно, вляза ли някъде в държавна администрация, идва ми да се гръмна... или да гръмна някой!
PS: Обаче в НОИ знаят езици, превод не искат! 😂
Езици не знаят Simple Smile, а прескъпо плащат за преводачески услуги. След мъките с оригинал от първата година, в НОИ правя следното - в Office 1 ми го печатат на жълтеникава хартия и го представям като оригинал. Изобщо не проявявят съмнение Simple Smile,  а от университета им изпращат е-мейла с документа на ной-ския е-мейл. Не зная каква е процедурата им, но на 17.09 подадох и на 17.09 синът ми си получи пенсията.

# 160
Здравейте,ако някой все още търси настаняване в Айндховен,синът ми освобождава стая в Social hub.

# 161
  • София
Здравейте! Моят син се опитва да подаде заявление за финансиране в DUO. Проблемът е, че системата го препраща към формуляра, върху който може да пише, но след това не му позволява да го изпрати. Въпросът ми е нещо друго ли трябва да направи, напр. да разпечати формуляра, да го подпише и сканиран да им го изпрати или нещо друго? Да уточня, че влиза в системата чрез digid
Обикновено първото искане си върви през системата на DUO, стъпка по стъпка. Аз не знам да има отделен формуляр. Всичко е онлайн. DigiD идентифицира човека и няма нужда от физически подпис.
След това и supporting documents се прикачват директно там в платформата.
Duo имат един имейл за документи, но той обикновено е за допълнителни файлове и формуляри. Когато платформата им вече е затворила случая и е отишъл за обработка, може на този имейл да се изпращат още документи. Дъщеря ми пуска такива. Но първоначалното кандидатстване за финансиране си е изцяло през платформата на/сайта на Duo онлайн.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 08:30 от Peruanka

# 162
Обикновено първото искане си върви през системата на DUO, стъпка по стъпка. Аз не знам да има отделен формуляр. Всичко е онлайн. DigiD идентифицира човека и няма нужда от физически подпис.
След това и supporting documents се прикачват директно там в платформата.
Duo имат един имейл за документи, но той обикновено е за допълнителни файлове и формуляри. Когато платформата им вече е затворила случая и е отишъл за обработка, може на този имейл да се изпращат още документи. Дъщеря ми пуска такива. Но първоначалното кандидатстване за финансиране си е изцяло през платформата на/сайта на Duo онлайн.
Здравейте, дъщеря ми ще кандидатства за финансиране за първи път, сега почва работа. За двете субсидии а заедно ли се подават исканията или може по отделно. Изисква ли се копие от трудовия договор да представи в ДУО, справката от НАП за доходите на родителите за 2 календарни години ли трябва да бъде 2022и 2023г или от сега м.09.2024 назад 2 години.

# 163
Проверете всички настройки, сигурно нещо се е "счупило".
Имахме подобен странен проблем със заема за таксата - уж правим всичко по указания, накрая греда, не може да се прати електронно.
Оказа се, че няма връзка между ДУО и студентския номер (не помня как се казваше базата данни за студенти).
Детето пусна хелп, оправи ръчно настройките - и стана.

# 164
  • София
Benimira, отговори в bold. Нещо не ми се получи цитатът.
"Здравейте, дъщеря ми ще кандидатства за финансиране за първи път, сега почва работа. За двете субсидии а заедно ли се подават исканията или може по отделно. (Може отделно, но няма смисъл да е отделно) Изисква ли се копие от трудовия договор да представи в ДУО (да, но не веднага), справката от НАП за доходите на родителите за 2 календарни години ли трябва да бъде 2022и 2023г или от сега м.09.2024 назад 2 години. (За две приключени финансови години назад. 2022 и 2023-та)
"

Общи условия

Активация на акаунт