Студенти в Нидерландия - 23

• 56 519
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
lilipetrova, при дъщеря ми писмото беше получено през м.юли, а тя вече си беше в България. Срокът за отговор също беше изпуснала, защото още не беше се върнала в Холандия. Обади се на телефона , който е на писмото и й бяха казали да опише всичко (както, че не е била в страната и за това не е подала искане за опрощаване, така и че не работи и иска опрощаване на този данък), но и казаха да плати  около 60 евро по спомен, който не подлежат на корекция. Платихме тези около 60 евро, тя описа всичко и че не работи, а я издържат родителите й. Вчера получи писмо, че искат доп. информация, относно това, че няма други доходи. Около месец време отне този отговор, а резултат дали ще ги опростят ще разберем  Simple Smile

# 241
  • София
Когато подадете иск за опрощаване, срокът за плащане на данъците спира да тече. Нищо не е плащала дъщеря ми предварително - и двата пъти ( за 2023 г. и за 2024 г.)
Пак повтарям - писмата понякога се губят, нека студентите си проверяват задълженията на сайта на съответния район. Ето го за Бреда
https://bwbrabant.nl/

# 242
Може ли да се подаде искане за опростяване на данък след като е платен? Моята дъщеря е получила сметка за данък отпадъци 140 евро и без да ми каже направо го е платила преди няколко дни. Сега може ли да се направи нещо? Не работи и аз я издържам.

# 243
  • София
Може - мисля до 2 мес. след плащането. Но нямам личен опит.
Доколкото помня, bibi с едната девойка имаше същия казус. Но не знам дали получи одобрение.

# 244
Да споделя ние как миналата година подходихме към прибирането по Коледа и Нова година.
Не че излезна по- евтино , де .Simple Smile
Решихме ,че когато започне да става Коледно в Европа ще посещаваме по една Европейска украсена коледно столица .
Миналата година беше Виена .
Ние тръгнахме с колата от БГ , дъщерята летя от Холандия до Виена , а сина и приятелката му дойдоха с влак от Мюнхен .
Поразгледахме за три дни Виена и после всички на колата и обратно към БГ .
Тъй и тъй билетите са скъпи , то за същите пари си направихме коледно пътешествие .
Тази година бяхме замислили да е Будапеща , но ни изненадаха ,че ще се прибират по-рано , та отпадна .

# 245
Синът ми си взе билет през Дортмунт за София  за 100 евро с Wizz  по Коледа , и връщане за Нидерландия  има към 9 януари по- евтино .
Иначе сега през есенната ваканция си взе билети по около 50 евро през Айндховен

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 14:00 от silvana_14

# 246
  • София
До колкото видяхме, в Айндховен ще има изборна секция, явно има достатъчно регистрирани, но не разбрахме къде е секцията. Някой може ли да ми каже къде се прави изборната секция ?

# 247
  • Габрово
До колкото видяхме, в Айндховен ще има изборна секция, явно има достатъчно регистрирани, но не разбрахме къде е секцията. Някой може ли да ми каже къде се прави изборната секция ?

Предишния път беше съвсем в центъра (близо до гарата...) Но предполагам не всеки път е на едно и също място. Би трябвало да публикуват точен адрес по-късно...

# 248
Съвсем скоро ще обявят адресите на секциите. Ще има и в Грьонинген (за който се притесняваше). Адресите обикновено зависят от хората, които организират самата секция - понякога са същите, понякога се сменят.

# 249
Да за съжаление нямаме опит този път, видях, че срокът за подаване на заявление до ЦИК за гласуване в чужбина е бил до 01.10. Вероятно дъщеря ми няма да може да гласува?

# 250
Разбира се, че ще може, нека не се притеснява. Отива в деня в изборната секция, попълва на място декларация, вписват я в списъците и подава своя вот. Изпробвано.

# 251
Разбира се, че ще може, нека не се притеснява. Отива в деня в изборната секция, попълва на място декларация, вписват я в списъците и подава своя вот. Изпробвано.
Супер, много полезна информация

# 252
  • София
Дъщеря ми усилено търси работа, от септември до момента - нищо.
Гледам сега в Uber. Имаше мнения в темата, че някои студенти са работили към тях, но не ги намирам. Може ли малко помощ? Прочетох, че има възможност да се регистрира като доставчик на велосипед и плащането ще е всяка седмица според изпълнените поръчки. Но за часовете - как се отчитат и как може да се докажат пред DUO?
Ред. Виждам, че може вместо сам да се регистрираш на платформата, да пуснеш апликация за работа през Adecco. Така дали е по-лесно откъм набавяне и попълване на документи?

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 19:56 от Sunny bunny

# 253
Здравейте, моите студенти се нанесоха на 01.10 в новото си жилище, което е с одобрение за финансиране. Тъй, като и двамата са на един адрес, някой знае ли какво точно трябва да се попълни в искането за субсидията за жилище? Синът ми е на 24 год. договора е на негово име, носестра му, която е на 19 год., също фигугира в договора. Ще съм много благодарна, ако някой може да помогне. Лек ден на всички

# 254
  • София
Щом са двама, предполагам чистият наем е над 454,47 евро. Това означава, че само младежът има право на надбавка за наем. А другият наемател (сестра му) ще трябва да се разпише после, че е информирана - но не знам как на практика се случва.
Да подава, те ще кажат какво е необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт