Студенти в Нидерландия - 23

• 55 828
  • 730
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте! Hug
Аз съм студентка и за първи път ползвам бг мама, така че ако объркам структурата на темата или направя нещо грешно се извинявам предварително! Disappointed Persevere
В момента съм в дилема и бих се радвала, ако мога да прочета и вашите мнения по въпроса!
Уча в Нидерландия вече втора година и специалността ми е свързана с Мултимедия дизайн. Още преди да кандидатствам се консултирах с Unify и те ме насочиха към приложен университет, който има такава специалност. Тогава не ми се стори като лошо решение, но вече мина доста време от както 'уча' това и не съм особено доволна.

Първата година нямахме никакви лекции, което за тогава беше добре, но сега сме по- горен курс и все още не учим почти нищо. Вече втора година нямаме структуриран график, нямаме лекции и ако си изберем да работим по някой проект и не знаем как се използва нужната компютърна програма, трябва да гледаме клипчета в Youtube, за да се научим сами. Учителите в нашата специалност не знаят какво се случва и винаги в последния момент ни добавят промени и нови критерии за изпити. Също така, скоро трябва да реша дали искам да отида в друг град/страна за третата година (нещо като разменни начела)и отделно стажът ми е задължителен. По този въпрос никой от учителите не може да ми каже как да го направя или какво изобщо трябва да се случва в третата година, за да си взема кредитите. Това, което знам е, че родителите ми плащат над 2000евро за да уча в този университет и третата година ако искам да се преместя ще струва двойно повече. В моят град е и доста трудно да си намеря работа, тъй като повечето места изискват цял работен ден, а тези които са съгласни да работят със студенти, нямат работа за всички. Frowning1
Не бих искала да се откажа от специалността си, но ако идеята им за 'учене' е да гледам клипчета и да плащам пари, спокойно бих могла да правя първото и да си намеря почасова работа и жилище в София.

И тук идва моята дилема. В София не знам как точно стоят нещата с предмети като Мултимедия дизайн или дизайн като цяло. Имам възможността да се върна, но не съм сигурна дали ще мога да науча повече от това, което уча сега сама в Нидерландия. Знам за SoftUni, но не познавам човек, който го е завършил и не знам дали си струва...
Бих се радвала да разбера каквато и да е информация по въпроса за дизайн образованието в София/България и дали си струва да започна наново там.
Благодаря! Relaxed
В много трудна ситуация сте и ще трябва добре да премислите и решите. Пред подобни дилеми са били доста от децата ни, макар че едно е да се съмняваш в специалността, друго е да се съмняваш в качеството и методиката на обучението. Споделете кой е университетът, моля, за да е полезно за потенциални студенти, които да имат предвид Вашите впечатления.

Говорила съм и с доста българи от моята специалност и те също са горе- долу на моето мнение. Универсиета е в Леуварден, казва се Nhl Stenden
За съжаление, впечатленията ми са, че Unify много настоятелно го препоръчват, бих казала - агресивно. Поне така беше преди 4-5 години.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 14:27 от Kepeva

# 481
bibi, напълно потвърждавам написаното от теб. Минахме по същия път - много ровене , четене, мнения и т.н., а и от тук получих също много информация. Наистина е важно изборът да е направен информирано, но никога и нищо не е на всяка цена.

# 482
ann21, нищо не е на всяка цена. Ако си сигурна, че ученето в този университет е грешка, по-добре е да се откажеш.
Давам ти още идеи:
- можеш да се прехвълиш в друго уни - на сайтовете търси и тази възможност, както и нормален прием.
- ако се откажеш, непременно си вземи академична справка (academic record - май е така на английски) - какви изпити си взела, с какви оценки и колко часа е учено. Когато запишеш нов университет, ще поискаш признаване на тези изпити. Ако програмата на новия универистет е близка и разликата е само 2-3 изпита, може направо да те запишат 2-ри курс, а липсващите изпити да ги вземеш паралелно.
- пий вода от извора - говори със студентите (на живо, във форуми). И питай подробно за начина на обучение, за да си сътавиш подробна предварителна картина. В София (България) можеш директно да отидеш в няколко часа, за да видиш на живо как е.
- втория път избирай по-внимателно. Ако трябва дори смени специалността.
Успех!

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 22:47 от biborana

# 483
bibi, подкрепям почти напълно подхода. Подобен беше и нашият, бях изучила всички споменати от теб учебни дестинации, ведно с французките такива, защото моят син завърши Френска гимназия. До Единбургското общежитие бях подредила логистиката Simple Smile Минахме през архитектура, анимация, та до режисура. Портфолиа подготвени, математики, рисуване, английски, френски. Такова четене, писане, проучване, консултации, срещи....до френския консул стигнахме и съдейства, за да е правилно и добре обмислено, и информирано избрано. От над 100 програми в Европа само на две "клъвна" синковеца за приемливи, защото той не е фен на ученето за диплома. Доста е рационален. До последно не беше съгласен да има и план С, но накрая, хайде - прие и кандидатства в три унита. Приеха го и започна втори тур...пак търсене на отзиви, четене, мислене ...това Да, това Не, голям зор. Е, уж информирано, избра. И информирано СГРЕШИХМЕ. Сгрешихме яко със специалността. Още е трябвало да събираме впечатления - директно от учещи/завършили специалността и то пак зависи на кого би попаднал.
Имахме колебания в някакви моменти, писала съм и тук, но вече завършва бакалавърска теза и е на финалната права. Приемаме го позитивно - опит, надмогване, волево израстване и тем подобни, при това без да бъде комформист, което за мен е много важно.
Словоизливам се, за да споделя, че и многото проучване не дава гаранции. Словоизливам се и защото се чувствам виновна, много виновна, че не четох още повече Simple Smile Той също си го отчита за пропуск, но водещо е, че научи много неща и се справи успешно с много трудности, избори, емоции. Всичко друго е поправимо и не е на живот и смърт. Само да е здраве. Право на грешки и/или успехи имат всички, като първите добавят повече стойност, а вторите - повече увереност.
Чакам и аз 19.12 с нетърпение и оттам насетне все ми е Коледа, докато си тръгне.

pali78 ....все едно себе си чета....
Бихте ли споделили коя е специалността и защо я отчитате като грешка? Какви са плановете като завърши бакалавър - магистратура в друга специалност?

# 484
  • Варна
Много пъти съм бъзикала девойката, че щом не са матурите след седми клас, нищо не е на живот и смърт. Grinning
Магистратурата в Лайден си я избра още в началото на следването в СУ. Специалността в университет в Сеул пак е избрана с желание. Дано всичко е наред. Вече си е купила билет за Сеул за февруари. Надява се там на общежитие. Днес се похвали, че от Лайден са ѝ превели стипендията, 4хил.  евро. Все е някаква помощ за Корея.
Баща ѝ веднъж се опита да я провокира защо точно там, защо такава специалност. Непоклатима е. Това иска и това е. Дано да е доволна някога!

# 485
bibi, подкрепям почти напълно подхода. Подобен беше и нашият, бях изучила всички споменати от теб учебни дестинации, ведно с французките такива, защото моят син завърши Френска гимназия. До Единбургското общежитие бях подредила логистиката Simple Smile Минахме през архитектура, анимация, та до режисура. Портфолиа подготвени, математики, рисуване, английски, френски. Такова четене, писане, проучване, консултации, срещи....до френския консул стигнахме и съдейства, за да е правилно и добре обмислено, и информирано избрано. От над 100 програми в Европа само на две "клъвна" синковеца за приемливи, защото той не е фен на ученето за диплома. Доста е рационален. До последно не беше съгласен да има и план С, но накрая, хайде - прие и кандидатства в три унита. Приеха го и започна втори тур...пак търсене на отзиви, четене, мислене ...това Да, това Не, голям зор. Е, уж информирано, избра. И информирано СГРЕШИХМЕ. Сгрешихме яко със специалността. Още е трябвало да събираме впечатления - директно от учещи/завършили специалността и то пак зависи на кого би попаднал.
Имахме колебания в някакви моменти, писала съм и тук, но вече завършва бакалавърска теза и е на финалната права. Приемаме го позитивно - опит, надмогване, волево израстване и тем подобни, при това без да бъде комформист, което за мен е много важно.
Словоизливам се, за да споделя, че и многото проучване не дава гаранции. Словоизливам се и защото се чувствам виновна, много виновна, че не четох още повече Simple Smile Той също си го отчита за пропуск, но водещо е, че научи много неща и се справи успешно с много трудности, избори, емоции. Всичко друго е поправимо и не е на живот и смърт. Само да е здраве. Право на грешки и/или успехи имат всички, като първите добавят повече стойност, а вторите - повече увереност.
Чакам и аз 19.12 с нетърпение и оттам насетне все ми е Коледа, докато си тръгне.

pali78 ....все едно себе си чета....
Бихте ли споделили коя е специалността и защо я отчитате като грешка? Какви са плановете като завърши бакалавър - магистратура в друга специалност?

Специалността се води Communication and Multimedia design. Наистина, самият университет и специалността имат потенциал, но не разбирам... може би понеже е по- нова специалност и още не знаят как да се организират или може би се опитват да вземат колкото се може пари без да вкарват особени усилия..? Frowning1
Аз преди да се запиша в този университет почти не съм се занимавала с дизайн и ми беше добре първата година, защото ни даваха елементарни задачки и не ни оценяваха на крайният продукт, а на процеса на работа. Сега втората година са ни оставали съвсем сами; аз и не мога да се свържа с повечето учители, когато ми трябва помощ, защото често не си отговарят на съобщенията. Мога доста неща да обяснявам, но в крайна сметка моето мнение е, че няма никаква организация и това ми пречи да си направя собствен график.

Един от плюсовете, които мога да изброя е свързан с техниката, която ни е предоставена. Имаме възможността да използваме различни видове камери, 3D принтери, светлини и микрофони. Повечето са доста нови, но отново тук идва един минус- трябва сами да си ги разгадаем. Често и учителите се учат заедно с нас като ги питаме за помощ.
Също така имаме и работа с клиенти, което на теория е добре, но повечето клиенти обикновено очакват твърде много от нас или са там защото от университета са им платили.
Имаме възможност и да направим доста връзки с нови дизайнери , което бих определила като най- големият плюс от всички.

Все пак искам да кажа, че всичко, което споделям е мое наблюдение и мнение, което се е формирало от много разговори с други българи и приятели; може някой друг студент, който е в моята специалност, да не се чувства по същия начин и затова не мога да говоря от името на всички.
Но много благодаря на всички за отговорите и съветите! Ако Ви трябва повече информация за нещо специфично, ще се опитам да помогна колкото мога!

# 486
Имам един въпрос относно здравната застраховка,сключена тук за пътуване в чужбина-за предявяване на претенция пред застраховател какъв точно документ да се вземе от лекар,извършил прегледа в Нидерландия?Изискват първична медицинска документация-това е може би нещо като нашия амбулаторен лист,където са описани оплакванията и евентуална диагноза?

# 487
Здравейте,
Моят син го одобриха от DUO  за 2 гранта и карта за транспорт, но нещо не можем да разберем. Той е звънял но от там нищо не са обяснили. Картата щяла да е активна от 1.12. Защо чак от тогава?
За двата гранта са разпределени по 302,39 и 386,18 евро. Но в плана за изплащане пише, че ще получава по 500 евро и дребни.
Някой имал ли е подобен казус?

Здравейте!
Според сина ми, който завърши миналата година,...сумите са точно така. Разликата отива за картата за пътуване.
Поне при него е било така.
И да, продукта стартира от първо число на месеца, последващ решението на ДУО.
Много благодаря за отговора!

# 488
  • София
Аз не съм убедена, че разликата е в картата за пътуване. Тя е 114.92 евро(за 2024) на месец и тази стойност се връща като заем, ако не се дипломира до 10 години. Тази стойност е в плюс на basic grant и supplmentary grant-a.
Кое точно наричате план за изплащане?

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 20:13 от Peruanka

# 489
Дъщеря ми освобождава стая в Бреда, в края на месеца. Има ли някое дете в града, което си търси квартира?

# 490
С какви подаръци ще зарадвате децата за Коледа?

# 491
  • София
С какви подаръци ще зарадвате децата за Коледа?
Ние работихме по поръчка този път. Simple Smile Е, ще има и малки изненадки - натурална козметика за устни и ръце в унисон с приятното време в Нидерландия и други любими дреболии. Със сестра им прекарахме онзи ден около 3 часа в мола да им избира подаръци 2 в 1 за р.д.и Коледа. Мноооого е внимателна, когато харчи собствени средства - оглежда, пресмята, връща се в този и онзи магазин, и гледа да извлече максимална стойност качество/количество/ цена, както и да няма повече от 2 лв. разлика в подаръците на двете. За сравнение в Страдивариус избра за 10 мин тоалета си за н.г., щото мама плаща. ( то и аз бързах, де, понеже рядко сме на едно мнение Sunglasses)

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 15:35 от bibi

# 492
Сигурно поредния парфюм, книги чете основно на киндъла, дари не знам и какво предпочита, раницата за компютъра му е за смяна, но трябва той да си я избере.

# 493
Здравейте, мамчета!
В квартирата на сина ми се освобождава една стая от общо три без общите помещения. Намира се в Хенгело, на центъра, точно срещу гарата. Ако знаете някой, който търси и проявява интерес, може да се свържи със сина ми на тел. 0899922234, Никола.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 10:29 от Miglena Petrova 767484

# 494
Моят син си поръча подаръка - слушалки за компютъра и пад на мишката, който зарежда самата мишка докато е върху него. Изненада също ще има - малко парички и някаква дрешка.  Има и подарък за къщата му /разбирайте стаята му/ - кафемашина,която работи с мляно кафе, че сега на капсули, а пък те не са много ок.

Общи условия

Активация на акаунт