Скандинавска литература - тема №2

• 17 600
  • 230
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Права си, Балкай, доста отдавна не съм го чела Blush
Сега мисля да поправя това - вчера си взех "Кралството" с автограф от Несбьо и от Ева Кънева Blush

# 211
  • в сърцето на един мъж...
Миж, завидях ти съвсем не благородно Simple Smile Аз имам да си дочитам още от поредицата за Хари, че последните две-три май не съм ги чела, от страх да не ми го затрие Relaxed

# 212
  • София
Ооо "Кралството" е много хубава. Поне на мен много ми хареса. Бях я позабравила, но вчера започнах "Кръвни връзки" и в началото има кратко припомняне на събитията.

# 213
И аз бях снощи на срещата с любимия Несбьо. Доста кратка ми се стори. Имам си автограф и аз от него.
Започнах “Кръвни връзки”, но нещо не ми спори. Така бях и с Кралството, започнах я, четох две глави и я оставих да отлежава година. Пък като взе, че ми хареса…, нямах търпение за Връзките, и пак застой.

# 214

Преди малко снимах… в една френска книжарница Wink

# 215
  • София
Хубава презентация на Несбьо и героите му:

Всичко това са хора, които писателят е срещал в реалния живот, и са любимите му персонажи. Защото са загубеняци, и то не красиво губещи, а лузъри, които ти е трудно да харесаш. /.../
"Мисля, че се основава на жанра, в който пиша, типа истории, които разказвам. В много отношения те са в жанра на трагедията. В случая с Хари - той е като вампирът в историята. Ако получиш любовта му и предаността му, ако той те приеме, си в беда. Това е най-лошото, което може да ти се случи, и си застрашен", казва, когато стигаме все пак до любимеца на всички - Хари Хуле.

https://webcafe.bg/artcafe/yu-nesbyo-vinagi-ima-opasnost-ako-nes … e-populyarno.html

# 216
  • София
Впрочем, в момента най-сетне подхванах "Ревност" - разказите на Несбьо (бях я купил и все я отлагах - като нямам нищо друго, да си я държа и чета). Минах първите 2, вкл. този, даващ име на книгата. Може и да бъркам, но съм с впечатление, че някой някъде назад в темите ни (може би за Четенето) не беше въодушевен от тази. Едноименният разказ обаче на мен ми допадна доста. Не знам как ще е нататък (общо 7, Ревност-та е най-дългия), но намирам доста психология и - в споменатия - двойно обръщане и двойна развръзка. Полезно ми е да видя и този Несбьо.

# 217
  • София
(Ами, таман ще са едно над друго.)
Разказите на Несбьо: отличавам само първите 2 (Лондон, Ревност). Пълноценни психо-кримки са си. Нататък нещо не ме хвана. Изчетох си ги чинно, не е да ми е било насила. Но някак леко скучни. Поддържам си мнението (от предния пост), че канавата е много психологическа и (от една страна) човек може да мисли с четенето на сюжетите. Но от друго - действието е вяло. Бяха ми интересни самите хрумки на Несбьо за престъпленията (обединени от ревността, наистина). Не са нещо невиждано, но задълбава много обстойно навътре в главите и чувствата им. Ама, ни един от престъпниците не е като Ханибал Лектър, че да си речеш: Леле!...
Общо-взето, давам средна оценка, към добър - но не чак толкова.

# 218
За мен Луиз Пени е прехвалена. Нещо не ми достига при нея. Напъвам се, но не мога да почувствам удоволствие от четенето на нейните книги. Уж всичко си имат, но героите са някак повърхностно развити.

Колко книги сте прочела? тя ги развива постоянно: от първата, та до последната.
Фен съм ѝ.

# 219
Луиз Пени е далеч от Сканди стила Simple Smile И аз бях голям фен на серията с инспектор Гамаш, но последните книги са много тегави и вече досадни с всичките им корупционни и политически скандали. Тотално скапват вайба и уюта в Трите Бора и дори жителите му все по-бегло се споменават.

# 220
  • в сърцето на един мъж...
От кога Луиз Пени е скандинавка? Не й е мястото в тази тема

# 221

Някой има ли отзиви за тази трилогия?

# 222

Някой има ли отзиви за тази трилогия?
Ейй, откога й се каня, заредила съм я в четеца отдавна. Подсетихте ме. Simple Smile

# 223
  • Чукарландия
Аз съм я чела! Бях писала в съседна тема:
Прекрасна семейна сага!
През цялото време се чувствах там, уютно, край напаления огън в огнището, а навън - бури, виелици и фъртуни. Сякаш бях не само свидетел, а и част от историята. Там - сред тайнствените гори на Норвегия...🤗

# 224

Вигдис Йорт е родена през 1959 г. в Норвегия. Пише екзистенциални книги за човешката участ и житейските избори. Има остър поглед върху актуални теми от съвремието. Със "Смяна на гуми", "Говори с мен", "Трийсет дни в Санефюр", "Да живее пощенският рог!" и "Норвежка къща" тя се налага като смел политически автор. През 2011 г. е отличена с наградата "Гюлдендал" за цялостно творчество, а през 2012 г. с отличието на критиката за "Да живее пощенският рог!". Романът е превърнат в пиеса, която се играе с успех в държавния театър. През 2014 г. Вигдис Йорт печели наградата "Амалие Скрам". "Норвежка къща" излиза през есента на 2014 г. и получава блестящи критически отзиви. През 2014 г. й е присъдена почетна награда "Браги". Новият й роман "Земя и завет" получи приза на критиката и е номиниран за литературната награда на Северния съвет.
В "Говори с мен" предпазлива жена на средна възраст заминава за Куба и изненадва сама себе си. Любов ли изживява там? Срещата с Куба, страната на контрастите, красотата, бедността и топлотата в отношенията между хората, променя нейния светоглед. Когато се връща у дома, тя започва да се бори да доведе кубинския си любим в Норвегия. "Говори с мен" е роман за промяната на курса в живота и вземането на смели решения. За връзката на една жена със самата себе си, с миналото й и с властите, към които цял живот е била лоялна. С един любим. И не на последно място - със сина й.
В "Норвежка къща" Алма обича старата си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е заможен, а тя е разведена, с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се издържа, изработва знамена и гоблени, дава под наем част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си като либерална, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната собственост като посегателство върху идентичността и ценностите й. Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране.
"Смяна на гуми" разказва любовната история на Трюлс, автомобилен търговец, и Луисе, професор по литература. Това е интелигентен и изпълнен с хумор разказ за срещата на двама души, които са не просто различни по характер, но идват от напълно противоположни социални среди.

Общи условия

Активация на акаунт