Скандинавска литература - тема №2

• 17 969
  • 234
  •   1
Отговори
# 225
  • Чукарландия
Diziler, от къде си взе книгите на Вигдис Йорт?

# 226
Не съм, снимката я взех от ФБ страница “Какво четеш”. Това издателство не ми е известно изобщо. Потърсих в нета, май е някакво бургаско. В сайта на Хеликон ги няма тези книги, но в Озон ги има.

# 227
  • Чукарландия
Точно в Озон ги търсих аз, нищо няма в сайта от Вигдис Йорт.
Весело посрещане на Новата Година! Честита, светла и мирна да е! 🎉🎉🎉

# 228
# 229
Точно в Озон ги търсих аз, нищо няма в сайта от Вигдис Йорт.
https://www.ozone.bg/product/norvezhka-kashta/
Воала̀. Но явно е изчерпана.

И на сайта на издателството има нейни книги, може би става с поръчка:
https://www.avianabg.com/bg/авторите

Ето публикацията в "Какво четеш", питайте човека откъде я е взел, написал е и коментар за книгата
https://www.facebook.com/photo/?fbid=806908772390794&set=gm.2539 … y=663250447089389

В същия сайт на издателството има и Рой Якобсен - норвежки автор
https://www.avianabg.com/bg/автори/рой-якобсен

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 22:44 от diziler

# 230
  • София
ЧНГ! на всички любители на сканди-четивата, северния студ и злодеите-откачалки, които понякога водят с малко пред гонещите ги детективи.
И да си пожелаем хубав сериал за Хари Хуле!

# 231
Ане Рил - Часовникът

Скрит текст:
„Часовникът“ - нов роман от Ане Рил, авторката на „Смола“
Времето на Алма изтича. Тя го знае и тази мисъл не я плаши. Всяка вечер навива старинен часовник, напълно убедена, че така ще има още един ден живот. И тя наистина продължава да живее – в мъглата от забрава и разпадащи се спомени. Понякога изплуват неща, които възрастната жена не е сигурна, че иска да види - скръб, радост и детски крачета, играещи в топлия пясък на плажа.
Неочаквана среща с малко момче избистря съзнанието ѝ и събужда образа на нейния съпруг Ото. Какво се е случило с него? Само Алма знае цялата истина, но... невинаги я помни.
Произведенията на Ане Рил са издадени на над 30 езика по света и са удостоени с най-престижните скандинавски литературни награди. В „Часовникът“ датската писателка въвлича читателя в реалистично, но и въображаемо преживяване на старостта, в пространството на изтичащото време и откъслечните спомени.  

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 19:32 от Roo Roo

# 232
  • София
Като подръжка на тукашната ни сканди-тема (вместо в "четящата"):
След запознанството "ни" с "Пепеляшките", сега ми попадна "Маргаритки" на Кристиана Улсон. Старичка е (2016), но е продължение и ми допада. Остават ми 30-тина стр. и едва от няколко получавам (уж) подсказки кой може да е злодеят. Ама може и да не е - понеже разследванията са в 2 паралелни линии около 2 фабулни нишки.

# 233
  • София
И аз да се включа в скандинавската тема с мнението си за една сравнително нова книга на изд. ЕМАС, начало на поредица , а именно "Писъкът" на тандема Ян-Ерик Фиел и Йорн Лиер Хорщ

Ян-Ерик Фиел и Йорн Лиер Хорщ са непознати за българските любители на скандинавските трилъри автори. „Писъкът” е първата книга, която изд.ЕМАС издават у нас и първа от поредицата на норвежкия тандем за Маркюс Хедер –бивш военен, бивш полицай и настоящ  водещ на популярен в интернет криминален подкаст.

Разбира се, както се очаква от типичен скандинавски трилър, авторите ни запознават и с бекграунда на особняка Маркюс. Научаваме не само детайли за неговото детство и травматични събития от неговото минало, но и подробности за настоящия му живот. Наскоро загубил майка си, той се занимава с ремонта на апартамента ѝ, когато с него се свързва журналистка от малко градче, където преди 15 години е изчезнало малко момиче, което никога не бива открито – нито живо, нито мъртво. Предполагаемият убиец е открит набързо, осъден и издъхнал в затвора. Повод за обаждането на напористата журналистка е стар епизод от подкаста на Маркюс, посветен на мистериозно изчезналото момиче и твърденията ѝ, че има някакви идеи по случая. Маркюс я отсвирва набързо, защото не му се занимава с нея и със стари случаи, по които едва ли ще има някакво развитие.
Точно тогава обаче се случва нещо непредвидено – младата журналистка също изчезва...

От една страна книгата ми хареса и ще дам шанс на следващите от поредицата, но от друга стилът ми се стори малко спънат, действието вървеше малко мудно. Нямаше онзи силен заряд, не усетих точно „трилър” елемента, който те удря като с чук и те кара да изтръпваш и да четеш на един дъх, елемент, така добре познат ни от другите топ-скандинавци - от един Несбьо, да кажем Simple Smile

Общо взето е приятен трилър, който ще се хареса на любителите на разследвания, тип „студени досиета”.
Крайната ми оценка е 3 *

# 234
  • София
Благодаря, Миж! Всяка нова сканди-"откачалка" е добре дошла за пробно запознанство.

Общи условия

Активация на акаунт