Войната между половете

• 19 038
  • 801
  •   1
Отговори
# 630
От същия източник  –
Цитат
Няма "мъжки" и "женски" мозък, според ново изследване
https://nauka.offnews.bg/chovekat/niama-mazhki-i-zhenski-mozak-s … edvane-28734.html
Като гледам изследването е по-мащабно.

Дано не причиня душевен дискомфорт.
И кво ни казва статията, че анатомично са еднакви. За функционирането и връзките между невроните нищо не се споменава. Което по никакъв начин не оборва горната статия

# 631
Ех, РФ и неговите агументи... жена ли е, не може да паркира, камоли да знае какво е кофраж и за какво се използва
По темата за шофирането тук има интересни статистики:
- For every 100 million miles travelled men have a crash rate of 2.1, while women have a crash rate of 1.3. Simply put, men are 61% more likely to get into an accident than women.
- More than three times as many male drivers were involved in fatal car crashes in 2020 compared with female drivers (39,393 motorists vs 13,033 motorists).
- Based on 2017-2020 data, men accounted for 73% of all traffic violations and 75% of speeding offenses.

Както казва човечето от Минута е много: ами сега???

rf22, човешкият мозък е сред най-сложните на света. "Връзки между невроните" е само процент от това, което конституира мозъка.

# 632
  • София
Жените и мъжете се възпитават различно, така че е нормално някои връзки да са по-развити при едните, а други - при другите. Така че не знам това какво би доказало, освен значението на средата.

# 633
  • France
Връзките между невроните зависят от дейността на човека. Например по рождение няма зона за четенето. Това не е нещо, за което сме били проектирани. Двуезичните хора имат различни връзки от едноезичните и хора, които работят с пространството (до скоро мъжки професии) имат по-добро представяне. Което ни връща на разликата в кохортите на егалитарните и патриалхалните общества

Писали едновременно с Лъвица

# 634
Жените и мъжете се възпитават различно, така че е нормално някои връзки да са по-развити при едните, а други - при другите. Така че не знам това какво би доказало, освен значението на средата.
Как мислиш,защо момичетата си играят с кукли, а момчетата с камиончета? Поне болшинството, щото има изключения. Пробвали сме на моите да им дадем кукла от детството на майка им, някъде 3-4 годишни, да не казвам какво и се случи за отрицателно време на куклата. Никой не им е говорил, че трябва да си играят с камиончета, това искаха още от преди да проговорят. Мога още много неща да изпиша по тази тема, понеже съм се интересувал от нея още от преди да имам деца и съм имал възможност да го проверя нагледно чрез тях . Някои неща са закодирани в мозъка и се проявяват без значение от средата. Пак казвам на фона на мощната либерална и ЛГБТ пропаганда това са неудобни, но все пак факти.

# 635
  • София
Точно от дресировката/възпитанието идват разликите, а не от мозъка. От същата статия:

Цитат
Хората масово смятат, че това дали си мъж или жена предпоставя различни способности или избора на професия", коментира Маргарет Макарти (Margaret McCarthy) от Университета на Мериленд в Балтимор, която изучава половите различия в мозъка. "Това изследване се оборва идеята, че това е на базата на биологични различия, за разлика от културни очаквания."

"Винаги има повече разлики в рамките на един пол.

Това са изкуствено наложени от обществото различия.

# 636
  • France
3 годишните момиченца също разфасоват куклите. Но на тях им се казва, че не е редно, че трябва да ги галят и гушкат. После им се показва как да ги плеобличат и как да ги решат. Което развива фината им моторика. А на момчета просто им се усмихва. Нали са момчета.
Когато обаче има равни условия - в ясла, при бавачка и в ДГ -> децата си играят заедно и по еднакъв начин. Лично видяно

# 637
  • София
Аз пък си играех и с кукли, и с войничета, и с колички, и с пистолетчета, и с карти, и с шах... Може би защото мъжете в семейството ми ми отделяха време и внимание. Пък половите ми органи са 100% женски.

Агресията у момчетата се толерира, у момичетата не. Може би това влияе на някои неща, включително как се отнасят към играчките си Wink

# 638
  • France
Никога не съм си играла с кукли, не ми бяха интересни. Особено бебетата ми се виждаха лишени от всякакъв смисъл.
За сметка на това имах пистолет, който гърмеше, колан с кобур и значка на шериф. Бях много горда с тези ми притежания

# 639
  • София
Това налагане на някакви роли (и при мъжете, и при жените го има) е много изкуствено. Изкуствено е, защото зависи от конкретното общество. Не може в едно общество да казват "жените не могат да правят това и онова, защото са жени," а в същото време в друго общество да няма такива ограничения и жените да се справят без никакъв проблем с уж нетипичното за тях.

# 640
  • София
Между другото, майка ми е машинен инженер и от нея съм наследила техническа мисъл, която изобщо не е сила на баща ми. По-добра съм от него в доста типично мъжки дейности, включително шофиране, сглобяване, математически казуси. Та ето и малко за унаследяването. На шах обаче, баща ми ме биеше доста (нетърпелива съм аз за тази игра Joy), на белот бяхме непобедима комбинация, например срещу вуйчо ми и братовчед ми (смесено срещу мъжко дуо). Вуйчо ми веднъж не ме е бил на шах, а бях дете, като играехме Wink

# 641
Вместо да си гледам работата ме карате да се занимавам с вас.
https://chitanka.info/text/7021-zashto-myzhete-ne-chuvat-a-zhenite-ne-mo/104
Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния.

"
Обърнахме се към редица авиокомпании с въпроса „Защо няма повече жени пилоти?“ Отговаряха ни: „Не се записват да учат в този профил“ или „Жените не се интересуват от самолети“. Повечето отговорни служители в авиокомпаниите или само смътно си даваха сметка, или изобщо не отчитаха значението на способността за пространствено ориентиране при полетите"

Предполагам и тази книга вече е оборена от прогресивния либерализъм, но все пак има доста интересни неща в нея

# 642
  • София
Скрит текст:
Вместо да си гледам работата ме карате да се занимавам с вас.
https://chitanka.info/text/7021-zashto-myzhete-ne-chuvat-a-zhenite-ne-mo/104
Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния.
"
Обърнахме се към редица авиокомпании с въпроса „Защо няма повече жени пилоти?“ Отговаряха ни: „Не се записват да учат в този профил“ или „Жените не се интересуват от самолети“.
Скрит текст:
Повечето отговорни служители в авиокомпаниите или само смътно си даваха сметка, или изобщо не отчитаха значението на способността за пространствено ориентиране при полетите"

Предполагам и тази книга вече е оборена от прогресивния либерализъм, но все пак има доста интересни неща в нея
Изкуствената дресировка на обществото, за която написах току-що. Сигурна съм, че "желанието" е много различно в различните общества.

# 643
  • France
Защото от малки им се казва, че не е за тях.
Толкова пъти са ме питали защо точно този професионален път съм избрала. Ама съм щяла да работя до късно с мъже, нямало ли да ме притеснява, това не е било професия за момичета, нямало да може да не работя в сряда, щяло съм да имам овъртайм АМИ ДЕЦАТА?! и други подобни. Първа година един от професорите погледна амфитеатъра и се учуди, че имало толкова момичета. И после каза нещо от рода, че до година-две сме щели да си намерим съпрузи и да се откажем. Мдааааа

# 644
Аз съм си играла само с Барбита, гримове, плюшки, дрешки. Не съм имала майчински фантазии с тях, разигравах любовни драми. 😁

Аз никога не съм имала типично мъжки интереси (ако не броим интелектуалните такива като математика, физика, философия и прочее), никога не съм се интересувала от мачове, коли, военно дело и така нататък. Има обаче много жени, които са запалени по тези неща и в това няма нищо лошо; аз много се радвам на всички хора, които преследват интересите си, без да им пука за предразсъдъците на другите.

Обаче много добре си спомням, че аз лично не исках да участвам в неща, където не виждах други жени. Не знам защо съм имала такава нужда. Баща ми например ме караше да гледам Хари Потър и Властелинът на пръстените, когато бях на 4-5, а аз мислех, че няма женски персонажи в тях и не исках; вече към 10-11 години ги прочетох.

Чувствах се добре приета в света на науката, например, защото родителите ми рано ме ограмотиха коя е Мария Кюри. В моето семейство се ценяха жените с умствен багаж, а не миските. Социализация.

Ако не бях жена, щях ли да обичам дългата си коса, розово, рокли на цветя, да нося високи обувки? Не знам. Може би не.

Ако знаех, че има жени автомонтьори и заварчици, щях ли и аз да проявя интерес? Възможно е. Любимата ми Дисни принцеса все пак беше и още е Мулан. 😀

Може би за едно дете е много важно да има примери, с които да се идентифицира.

rf22, точно преди няколко страници обясних, че жените не са добре приети в традиционно мъжки сфери. Лично съм виждала как учители разубеждават момичета да учат конкретна инженерна специалност, защото била много мъжка. Всичко е навързано.

Philomena, в коя сфера си, ако не е твърде лично? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт