Войната между половете

• 19 095
  • 801
  •   1
Отговори
# 375
Впрочем едно нещо, което ще запомня завинаги от феминистката реторика, е че ако нещо е толкова хубаво (или empowering, както обичат да казват американците), досега всички мъже да се юрнали да го правят.

Ама то било гадно да работиш, изнервящо, напрягащо, пък масово не искат да зависят финансово от жена, докато те мият чиниите. 😀 След като е толкова топ да си домакиня, значи може да си разменим ролите и жените да се преориентираме масово към президентските постове.

Ако някой толкова се притеснява, че другите ще го съдят, че не е достатъчно мъж, може спокойно да поработи върху конформизма си. 😊

# 376
  • София
Рейгън, това значи единствено, че имаме още път да извървим Wink Но сме много по-напред, отколкото сме били преди. Мислещи, млади жени като Персона са доказателство за това.

ПП: Нали все повтаряте, че мъжете не изисквали такива неща Joy Никой ме ги изисква, всъщност, жената ги прави, за да има повече избор и свобода. Това, което трябва да се намали, са очакванията вкъщи, и там също има прогрес.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 22:58 от Лъвица

# 377
  • София
Бъркаш – това не е феминизъм. Феминизмът не изисква жената да е добра майка и съпруга, нито изизсква бившите традиционни отговорности.
И аз това казвам, но не само в България е така. Очакванията на обществото не са се променили особено много откъм традиционните ценности, за сметка на това изискванията са по-високи.
Скрит текст:
Поне такива са моите наблюдения.
Нарциса, не мисля да ти помагам в решаването на дилемата ти 😉
И нарече това феминизъм:
Скрит текст:
Разбира се,.че този модел работи. Просто не е често срещан, най-малкото заради това, че в България масово семействата не могат да се издържат с един доход, а малко хора имат успешен  бизнес.

Има и нещо друго.
Феминизмът като цяло е във вреда на жените, защото наред с традиционните отговорности обществото започва да очаква и изисква много повече. Вече не е достатъчно жената да е добра майка и съпруга, ами трябва да може да изкарва пари, да има кариера и т.н.
Скрит текст:
В противен случай обществото (основно другите жени) ще я смятат за ниска топка. От друга страна част от мъжкия товар да издържа семейството отпада.
Иначе наистина има много професии, които не изискват преумора и безброй работни часове, а са достатъчно развиващи и предизвикателни.
Това не е феминизъм.
Това са някакви очаквания на някого си, не феминизъм.

# 378
Лъвице, ❤️. Вчера ми казаха, че бъдещето на човечеството зависело от мен, днес съм пример... Ама съвсем ще се надуя. ☺️

И както винаги си наблюдателна и помниш добре всичките (ни) словесни диарии, защото наистина преди 10-15 страници като коментирахме обществените очаквания и как били различни към двата пола, мъжете ревнаха, че нямало такова нещо...

# 379
  • София
Какво е готов да върши един мъж, ако остане вкъщи, срещу какво очаква от жената да върши, ако тя остане вкъщи Smile

# 380
Жена ми същото се очаква да прави. Вкъщи и с жена, и без жена - пак аз върша повечето домакинстване. Жената предимно готви и ме замества, ако случайно ми се е паднал работен ден и съм примрял до вечерта.

Тей че, не бойте се дами. Споделям болката ви. И мене ме направиха камериерка Grinning

# 381
  • София
Е значи си се прецакал Smile Дано поне сексът е топ Smile

# 382
Не подскачайте, това съм виждал, това казвам. Какво им внасят или не им внасят не знам. Тези жени сами са казвали, че не искат да си трошат нервите с работа и ги устройва този модел на семейния им живот. А за градинаря, прислугата строена докато семейството вечеря може да излезете от турския сериал, все пак говоря за хора на заплата или някакви дребни бизнеси като моя. Всеки сам си преценЯ, това че вас тук не ви устройва, не значи че никъде става. Дадох и пример с моята, всичко е до човека отсреща.

# 383
  • Бургас
Мине се не мине и току някой ни обясни колко ни вредял феминизмът. После мимоходом спомене и прословутите традиционни ценности - демек - жената да е обслужващ персонал. Мне, това не са традиционни ценности, а модел наложен от мъжете на жените, без някой да ги пита искат ли. И в 21 век продължават много мъже да мислят, че жените по рождение умират от кеф и припадат възнак по тия традиционни ценности.
Аз между домакинстване и работа, избирам работа. Макар че да си домакиня и да въртиш къща, деца и т.н. си е също работа, при това гадна и неблагодарна. А да и неплатена. Така че, благодаря, но не, благодаря! Крайно време е мъжете да разберат, че грижата за дома и семейството е обща, както финансово, така и битово.
Аз лично, не съм съгласна мъжът ми да се убива от работа, за да ни издържа, а аз да се сдухвам от домакинстване, че да може той да носи парите вкъщи. Мен това би ме обезличило и сдухало до краен предел. Накрая ще имаме един изнервен и преуморен от работа и един изнервен и отегчен до смърт от слугинаж - чудна двойка, няма що. Имам достатъчно капацитет, за да изкарвам и аз пари, да се развивам и да се чувствам удовлетворена. Грижата за дома и детето си я разпределяме според времето и възможностите ни, така детето ни има двама присъстващи и пълноценни родители. А иначе какво - само майка, вечно на разположение и тук-там мяркащ се баща, който на практика почти не участва в отглеждането на това дете, освен с пари. Ми не, благодаря!
Добре че съм случила на читав мъж и нямаме разногласия по тия въпроси. И двамата работим, и двамата се грижим за дома си и за детето си, и двамата имаме време за себе си и най-вече  - успяваме да прекарваме качествено време и като двойка, и като родители с детето.

# 384
99,9% от мъжете във форума подмятат с половин уста каква е работата на жената и че те (мъжете) хем вършат повечето домакинска работа вкъщи, хем изкарват огромната част от парите за домакинството. Интересно обаче - нито напускат работата на заплата/хонорар, понеже жената нямало да изкара такива суми, нито оставят жената да свърши нещо съществено в дома, след като и без това я хранят и буквално, и преносно. Доообре Grinning Може ли да послъгват тези мъже за нещо друго, че по тая тема някак не им се получава?
Малко се чудя дали пак да подхващам темата за подценяването на жената - я работата ù била сек(с)ретарска, я без развитие, я  зле платена, обаче като е угодно за наратива, става пречеща на семейството и изцеждаща добре платена кариера. Малко е шизофренично Grinning

# 385
  • Out of the Mix
Според много от коментарите ви излиза, че все си "прецакан" за нещо и "идеята" е все едно влизайки във връзка така да си "натъманиш" нещата, че другият да копа повече.

Преекспонира се много с това "домакинстване" - парцалът, печката, тенджерите и тиганите.
Наясно сме, че на много жени не им се занимава, както и има мъже кулинари по-добри от много жени.
Мисълта ми е, че без значение мъж, жена, ти пак вършиш всичко в домакинството си. Моментът, в който вече не си сам просто нещата се разпределят и взаимозаместват според "наличния" вкъщи в определения момент.

Дори да има доверие във връзката, гаранция няма. Затова всеки трябва да мисли да си се подсигурява в личната банкова сметка, имоти, активи, наследства и т.н.

# 386
  • София
Точно. Може да си позволиш лукса (безотговорността) да бъдеш домакиня, ако имаш резервен вариант. Ако нямаш, е безотговорност, а не лукс.

# 387
Ама то било гадно да работиш, изнервящо, напрягащо, пък масово не искат да зависят финансово от жена, докато те мият чиниите. 😀 След като е толкова топ да си домакиня, значи може да си разменим ролите и жените да се преориентираме масово към президентските постове.
А защо изборът трябва да е или си домакиня или кариеристка, работеща по 12 часа? Има много опции между двете в зависимост от това какво иска жената да прави с живота си. Изцяло ролите трудно ще се сменят, защото има много професии, които жените не ги искат или не са толкова подходящи, за да ги работят. Същото важи и за мъжете - в някои професии вие сте по-добри и това е причината да има разлика в заетостта по тях от гледна точка на половете.
В т.нар. западно общество жените са свободни да се явяват на избори и да гласуват също както мъжете. Оттам нататък е въпрос на избори. Единственото, на което държа, е хората (както на ръководни позиции, така и на всякакви други) да се избират според уменията си, а не да се поставят изкуствени квоти.

Рейгън, това значи единствено, че имаме още път да извървим Wink Но сме много по-напред, отколкото сме били преди. Мислещи, млади жени като Персона са доказателство за това.

ПП: Нали все повтаряте, че мъжете не изисквали такива неща Joy Никой ме ги изисква, всъщност, жената ги прави, за да има повече избор и свобода. Това, което трябва да се намали, са очакванията вкъщи, и там също има прогрес.
За мен лично нашето общество е много по-напреднало от това, което е в Близкия Изток да речем. Или на други места. Част от напредъкът е свързан с ролята на жените, така че съм съгласен, че сме много по-напред. Нямам против, за мен това е нормално. Въпросът е да не се стига до някакви крайности, защото живеем в едно общество и имаме нужда едни от други.

# 388
  • France
На мен аритметиката не ми излиза. Едно домакинство се лишава от една заплата по-лесно, отколкото да наеме помощ за чистенето и готвенето? То тази заплата няма да е била много голяма изначало.

# 389
  • Out of the Mix
Филомена, това с домшаните прислужници, градинари и т.н. не смятам, че е меродавно за 98% от населението в БГ.

Аз в момента не живея в конюшня и нямам нужда от поддръжка на двор и т.н. Роднини, обаче имат, и знам какво е, в различни краища на страната и условия. Единият е избрал да живее в апартамент поради много причини и е оставил майка си в прогимназията, и е някакъв ужас, в смисъл без помощ не може, дори и ти да правиш някои от нещата.
При другият майка му живее в "къщето" с втория си мъж, сравнително млада е и всичко си върши тя, не работи, ясно защо, осигурена от сина си.

Аз лично не обичам чужди хора да ми влизат в къщата, а апартамент се поддържа лесно.
Не мога да си представя някой да ми "шета" из вещите.

Общи условия

Активация на акаунт