Великобритания - тема 98 Есенна, Хелоуинска, ПредКоледна

• 22 436
  • 480
  •   1
Отговори
# 390
Бу, не за такова доплащане става дума. Някои градини са с по-високи цени. От тяхната ставка приспадат дотираното от държавата и въпреки,че децата са само 30 часа там, пак се доплаща разликата.

И аз много се ядосвах. Синът като почна безплатни часове нямаше изобщо. От заплатата след таксата за градина ми оставаха £100. Въведоха ги като беше на 4г и едва няколко месеца ги ползвах. За малката плащах до 3г пълна такса, но вече бяха въвели tax free и като мина в училище въведоха часовете за по-малките.

# 391
  • До хладилника, който обичам
А, разбрах те. Да, и такива срещнах, като търсех места. Безплатните часове не стигаха доникъде, като се вземе предвид тяхната ставка. Дъщеря ми беше в градина, в която стигаха (15 часа тогава), но само в учебно време - който иска да ходи извън това, плаща, отказваха да ги разхвърлят през годината.

# 392
Да, при нас точно както Бу каза, часовете в яслата са по-скъпи от това, което се прокрива от тези 15 часа, които бпха преди месец, 30 часа сега и доплащаме разликата. Отделно и увеличиха таксите . Така че пак плащаме доста, но е по-добре от преди да въведат тези безплатни часове .  Преди плащахме около 1000 паунда само такси за ясла и то през сметката за Tax free childcare на HMRC:(

Заради тези часове сега има голямо търсене на градини/ детегледачи и чувам че няма места. И аз не бих отлагала да потърся място

# 393
  • UK
Ще търсим тези дни, поне да знаем какво е положението, да говорим с няколко места и да видим как стоят нещата. Кори се занимава с разучаването, докато аз се боря с бебето, той ще се занимава главно с водене/взимане.

Не знам как сте се справяли без тези часове, аз не мога да повярвам на късмета си, че сега ги въведоха.

Предполагам, че всичко ще се нормализира, когато почне градина или детегледачка. Аз си се притеснявам, ама то май си е в реда нещата. Simple Smile

# 394
  • Истински се вижда само със сърцето.
Само да допълня, че в Childcare account  е и  тax free плащането и декларацията за безплатните часове, когато ти ги утвърдят на всеки три месеца трябва да си препотвърждаваш данните за да не ги изгубиш.
Аз също плащах над безплатните часове, но моето ходеше на градина 5 дни в седмицата от 7 сутринта до 17.30 часа за което плащах 500 паунда над безплатните 30 часа.

# 395
Да, аз още си потвърждавам акаунта на всеки 3 месеца, защото много от училищните клубове за закуска/след училище приемат плащане през tax-free account и си го държа активен, ако ми потрябва. Когато малкият тръгна на градина към училището, трябваше да плащам гледането по време на обяда или да го взимам на обяд и да го връщам, и също плащах през tax-free. Училището беше много удивено, че е възможно, защото според тях гледането на обяд не влизало, но им посочих, че са включени в списъка на childcare providers на сайта и говорих с HMRC childcare line и им дадох телефона, ако не ми вярват, да звъннат сами. Изобщо е много удобна възможност, ако и да не спестява кой знае колко много пари.

# 396
Ох, радвам се, че приключихме с етапа детски градини, беше си ужас. И ние плащахме по £200 на месец над “безплатните” 30..
Всяка градина си ги разпределя тези часове различно и накрая както и да го въртиш - плащаш екстра. Лятото за да ходи, пак плащаш, мястото да си запази, дори и да не ходи за известни време, пак плащаш..отвсякъде греда.

# 397
Здравейте момичета, моят син тръгна на ясла на почти 10 месеца, тогава безплатните започнаха от 3г и ни струваше 82£ на ден. Ти за щастие починала само на Коледа и Великден, но беше скъпо. Слава Богу правителството осъзна, че сумите са непосилни и отпуснаха тези часове по-рано.  МГМ ще се справите, не казвам, че е лесно, никак не, но ш това ще мине Heart

# 398
Същата работа. Повече от половината ми заплата отиваше за детегледачка, когато минах обратно на цял ден. Тридесетте часа след 3г ги чаках като топъл хляб. Но не съжалявам, даде ми перспективи в работата, а детегледачката беше чудесна, детето още пита за нея понякога.

# 399
Хайде, не се отпускайте, пишете активно Grinning
Някой планирал ли е нещо интересно преди халф търм?

# 400
  • UK
Не знам дали е халф търм, но ние се приготвяме за пътуване до България точно след един месец. Паспорта на малката е готов, само трябва да отидем да си го вземем от пощата, и да се надяваме и на татко й паспорта да е готов скоро, защото той си смени фамилията и подаде документи за паспорт с новата фамилия, че бяхме тримата с различни. Братовчед ми има момиченце на около две години и ще ни дадат тяхното столче за кола да ползваме, защото те ще си купуват ново защото това й е малко вече, и дори дрехи много няма да й носим, защото ще има останали от тях. Имаме втора количка, подарена от някаква леля, която в момента се кисне във ваната, защото е отвратително мръсна, но не искам да взимаме нашата, защото не се сгъва с една ръка а и не искам да рискувам да я счупят по летищата. Иначе ще пътуваме с майката на Кори, която никога не е пътувала досега, но поне тримата ще се занимаваме с Алис, с един куфар сме, което ще е весело, понеже тя опакова повече багаж като идва тук за два дни, та ще трябва да контролираме нещата. Аз си се събирам в една раница както винаги, ама трябва място все пак за нещата на малката.

Иначе тя най после прояде пюрета, досега много им се мръщеше, изобщо, освен пържени картофи и пролетни ролца от китайския не искаше нищо друго да яде. Вече два дни яде с удоволствие, опитва се да се напъха в купичката с храна цялата, но определено спи по добре, явно е било гладно горкото. Днес успя да стои права без да се държи за нещо поне 15 секунди, може би скоро ще проходи, изобщо не й се стои на едно място. Пътуването до България ще е забавно.

# 401
  • Истински се вижда само със сърцето.
Хайде, не се отпускайте, пишете активно Grinning
Някой планирал ли е нещо интересно преди халф търм?
Не, нито преди, нито по време на ваканцията. У нас още сме ремонтни 🤣

# 402
Какъв half term?!Те вчера почнаха🤣

До тогава имам един милион неща да свърша и на малката РД е тогава...🙈

# 403
О, нямам търпение да дойде есенната ваканция аз. Две от трите деца имат рожден ден тая седмица, и после чакам ваканцията!

# 404
О, нямам търпение да дойде есенната ваканция аз. Две от трите деца имат рожден ден тая седмица, и после чакам ваканцията!
Какво сте планирали за рождените дни?

Общи условия

Активация на акаунт