Великобритания - тема 98 Есенна, Хелоуинска, ПредКоледна

• 29 472
  • 731
  •   1
Отговори
# 720
  • UK
Всичко пълзи нагоре без да спира, нямам търпение април да почнат да пристигат честитките, че се вдига кансил таксата, тв лиценза, водата, градинския кош, картата ми за градския, членството ми към лежър центъра и всичко, всичко останало. Изненадана съм, че библиотеките са все още безплатни.

# 721
Банд Е сме, не е холидей лет, дългосрочно е. Преди нас пак е имало наематели, а преди това бащата на собственичката е живял там. Къщата е стара, незнам колко години, но бих казала е от 60-70те години. Тръбите на мивките са от 70те и ако искаме да се сложи смесител, трябвало нещо да се изреже и да се сложи. Не можело от тия дето са временни и после се махат, защото незнам си какво. Това ни го каза водопроводчик. Собственичката е категорична, че не дава да се пипа мивката. Това е мивката в банята- с две кранчета.
Иначе се водим в East Devon. Града е супер малък, може да се изходи за 20 мин от край до край. Имаме катедрала, затова не е със статут село.
Местенето беше кошмар, решението го взехме буквално за 2 седмици. Гледахме да е на разстояние, което е поносимо да се ходи на работа и само там имаме и за двете места в училище. Бяхме ходили в тоя град само 2 пъти- веднъж да гледаме училище
И веднъж за къщата. Като цяло много неорганизирано и самата мисъл, че си оставяме нашата къща за да сме под наем,  не се отрази добре на ММ. Като цяло региона е супер, не е и кой знае колко туристически, но си е скъпо. Къщата също не е нещо особено- нормална с 3 спални.

# 722
  • До хладилника, който обичам
Сложи от тези пластмасовите джаджи, които смесват от двете кранчета? Не е идеално решение, но по-добре от отделни. Ние в кухнята имахме нормален смесител, но в банята бяха отделни кранчета и много дълго време ги държахме, защото мислехме, че трябва да се сменят тръби, мивка и инсталация. Накрая се оказа, че нищо подобно не трябва, сменихме ги и ни хвана яд, че по-рано не сме го направили, ама като не сме знаели, че може... ужасно е с две кранчета.

# 723
Оф, тези мивки с две кранчета... Голям сантимент са им. В Лондон дъщеря ми учеше в училище, което временно се помещаваше в общинска сграда, пригодена за целта. Сградата на "оригиналното" училище беше в много лошо състояние и вместо да я ремонтират я събориха и построиха нова сграда. И в това чисто ново училище, което отвори врати и посрещна децата през пролетта на 2016, в умивалните новите мивки бяха с нови лъскави две кранчета.

# 724
  • Bristol
Аз ползвам Borrow book за нашата библиотека, напълно безплатно е. Регистрирах се онлайн, не ме пита за номер на читателската карта, само адрес, име и коя библиотека ползвам. Няма супер голям избор, но достатъчно заглавия за моите нужди. Затова и не съм се вързала към други платформи. Не виждам смисъл да плащам за момента. За популярни заглавия се чака на опашка, както се чака за книга в библиотеката. Трябва да се подновява книгата на всеки 9 дни, ако не греша и само 3 или 4 подновявания максимум, после я губиш. Много добре е направено.

# 725
  • Истински се вижда само със сърцето.
Ронка при банд Е няма как да очакваш ниска кансъл такса. Ние сме С и плащаме, поне за изминалата година 198, което ще е над 200 през новата финансова, разбира се разделено е на 10 вноски.

Здравейте Relaxed Извинявам се, че се натрапвам в темата ви, но имам само един въпрос - случайно някой да знае дали има публична библиотека във Великобритания която ще ми позволи (срещу заплащане разбира се) да си извадя читателска карта? Активен читател съм, но библиотеките в България изостават откъм дигитализация и има много книги които не се превеждат. Идеята ми е да мога да ползвам онлайн ресурсите като електронни книги и аудиокниги. Алтернативно ако някой който има карта от библиотека и не я ползва и би я споделил с мен ще съм много благодарна Hug

Погледни и тази информация и дано е от полза, ще е интересно да споделиш после дали се е получило в случай, че някой друг прояви същият интерес. Иначе проверих нашата библиотека, ние не сме в Лондон, те не предлагат такъв мембършип.

For non-UK residents wanting library access in London, your best options are paid memberships like The London Library's Overseas Membership or exploring if specific borough libraries (like Kensington & Chelsea) accept international proof of address for free cards, though many free public libraries usually require UK residency; some, like the City of London Libraries, offer options for those without fixed addresses or for a fee.
Options for Non-UK Residents
The London Library (Paid): Offers an Overseas Membership for those without a UK address, providing full access and borrowing rights.
Kensington & Chelsea Libraries (Potentially Free/Low Cost): They state you can join with a UK or international address, so it's worth checking if your international ID/address works for their free service.
City of London Libraries (Varies): They accept various ID/address proofs, including for those in hostel accommodation, suggesting flexibility; inquire about non-resident fees if needed.
University Libraries: Some, like the University of East London (UEL), offer external visitor access, potentially for a fee or specific affiliation.
How to Check Other Local Libraries
Identify Libraries: Look for libraries in boroughs you'll be in (e.g., Westminster, Camden, Islington).
Check "Join" Pages: Visit their websites and look for "Join the Library," "How to Join," or "Membership" sections.
Contact Them Directly: Email or call specific branches to ask about non-resident or overseas membership options and required ID.
What You'll Likely Need
Proof of Identity (Passport, Visa).
Proof of Address (even if international, e.g., utility bill, bank statement).
Key Tip: Start with The London Library or Kensington & Chelsea for paid/flexible options, then explore local councils for potential free access with international documentation.

# 726
В нашия град (малко сити и на по-малко от час с влака от лондонското сити) и прилежащите му селца годишни такси над 3К започват от банд F. Има леки варианции между кварталите, но до банд Е вкл. навсякъде е под 3К.

За аудио книги ползваме audible като ММ основно го ползва, аз съвсем спорадично, колкото за пореден път да се убедя, че не е за мен. Че е по-скъпо от останалите варианти, факт, но пък нали спестяваме доста от кансъл такс.Simple Smile Иначе, не си представям вариант за регистрация в тукашна библиотека без доказателство за адрес тук, дори и за книги в е-формат, но знам ли, може да има нещо поне за бритиш експати в чужбина.

# 727
  • До хладилника, който обичам
В местната библиотека се регистрирах последно без доказателство за адрес, за е-книги, за физически трябва да се иде на място и да се вземе картата.
Иначе ползвам libby с регистрация за американски библиотеки, с любезно предоставените от сестра ми и две приятелки карти в техните библиотеки. Даже много добре ми се получава, те като си заемат книга, ми се сваля и на мен и така откривам и чета и нови неща, изчакваме си реда една на друга Grinning

# 728
  • След завоя в дясно
Ронка при банд Е няма как да очакваш ниска кансъл такса. Ние сме С и плащаме, поне за изминалата година 198, което ще е над 200 през новата финансова, разбира се разделено е на 10 вноски.
Можеш да ги разрочиш на 12 вноски ако искаш,  но тогава няма да имаш два месеца почивка- иначе да постоянно се вдига таксата ,  но не  и качеството на услугите.

# 729
  • UK
Ние както не сме плащали каунсъл такса от юни, добре че е по £150 на месец, че им дължим само £1200, ако беше £350 не знам как бихме се оправили.

# 730
  • Истински се вижда само със сърцето.
Можеш да ги разрочиш на 12 вноски ако искаш,  но тогава няма да имаш два месеца почивка- иначе да постоянно се вдига таксата ,  но не  и качеството на услугите.

Мен на 10 вноски ме устройва идеално, особенно защото почивката е февруари и март. Иначе за качеството на услугата е ясно, не ми се коментира изобщо ......

# 731
  • След завоя в дясно
Ние както не сме плащали каунсъл такса от юни, добре че е по £150 на месец, че им дължим само £1200, ако беше £350 не знам как бихме се оправили.
Малката Госпожица Мърморана- моят съвет е да се обадите и да им обясните, че сте в затруднено положение и да ви разяснят ако имате право на  council tax reduction или council tax hardship, ако взимате UC най- вероятно ще Ви намалят сумата. Помолете ги на направите график с плащания (arrangement), които може да си позволите било то и малка сума, по този начин ще си спестите по нататъшни главоболия, защото след като Ви изпратят first reminder letter for outstanding payment следващата стъпка е summons и вече ще трябва да плащате и таксата към съда, която автоматично  се добавя към сумата. Сега Април месец ще излезе новата сметка и не плащайки ще Ви се натрупат много задължения.

Общи условия

Активация на акаунт