Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 9

• 5 186
  • 98
  •   1
Отговори
# 15
  • Софиянка в Пазарджик :)
Здравейте. Роднина ми изпрати подарък от Русия. Пратката е изпратена за проверка на митница на 24 януари. Все още не са я прегледали изобщо. Започвам да мисля че е изгубена. Какво бихте ме посъветвали да направя? Звъняла съм вече 2 пъти на БГ пощи казват имайте търпение, явно са натоварени, нямало срокове и т.н стандартни отговори, нищо конкретно.

# 16
Здравейте. Роднина ми изпрати подарък от Русия. Пратката е изпратена за проверка на митница на 24 януари. Все още не са я прегледали изобщо. Започвам да мисля че е изгубена. Какво бихте ме посъветвали да направя? Звъняла съм вече 2 пъти на БГ пощи казват имайте търпение, явно са натоварени, нямало срокове и т.н стандартни отговори, нищо конкретно.
Щом си изпратила необходимите документи, тогава просто чакаш. Не е изгубена.

# 17
Не съм изпращала нищо, все още не са искали никакви документи, те не са стигнали до нея. Това ме притеснява, че "очаква митническа проверка " вече месец.

# 18
Ще продължи да очаква, докато не представите нужните документи за да може да се извърши митническата проверка.

ПОДЛЕЖАЩА НА  МИТНИЧЕСКО ОФОРМЯНЕ ПРАТКА

# 19
Когато трябват допълнителни документи при проследяване на пратката се вижда коментар, че са в очакване на доп. документи или че стойността е с голям размер като на снимката. Моята все още не е стигнала до митническо оформяне . Пнякога не ми изискват никакви доп. документи, и след като стигнат на митница до няколко дни обикновенно е минала митническо оформяне.  [img]//cdn.bg-mamma.com/5aDt/nL2OD.jpg[/img

# 20
каква е стоката?

# 21
Не е стока, подарък от роднина е. Т.к. е подарък не знам какво съдържа.

# 22
В митниците такова понятие като "подарък" не съществува. Предвид от къде идва съдържанието е най-важно.

# 23
В митниците такова понятие като "подарък" не съществува. Предвид от къде идва съдържанието е най-важно.
След колко дни ще я върнат, ако не подам декларация?

# 24
След колко дни ще я върнат, ако не подам декларация?

Не знам.

# 25
Е, вие сте длъжна да декларирате съдържанието. Всеки подарък е стока по смисъла на оформянето.

# 26
Е, вие сте длъжна да декларирате съдържанието. Всеки подарък е стока по смисъла на оформянето.
Подателя го е декларирал. Аз няма как да го декларирам като не знам какво има вътре. И до сега не ми се е налагало, когато е било отбелязано като подарък да ми изискват декларации. За първи път ми се случва да няма никакво движение, затова си мисля че е изгубена.

# 27
  • Sofia
И до сега не ми се е налагало, когато е било отбелязано като подарък да ми изискват декларации.

Ами, не е някаква новост. Ако подаръкът е на стойност до 45 евро, не се дължат ДДС и мито, но трябва да предоставиш един куп документи, удостоверяващи цената и произхода на стоката. Поне така беше допреди няколко години. Въртяха ме супер дълго време в един кучи студ – накрая ми дадоха пратката, без да заплатя нищо допълнително, разбира се.

# 28
И до сега не ми се е налагало, когато е било отбелязано като подарък да ми изискват декларации.

Ами, не е някаква новост. Ако подаръкът е на стойност до 45 евро, не се дължат ДДС и мито, но трябва да предоставиш един куп документи, удостоверяващи цената и произхода на стоката. Поне така беше допреди няколко години. Въртяха ме супер дълго време в един кучи студ – накрая ми дадоха пратката, без да заплатя нищо допълнително, разбира се.
Никакви документи не са ми искали до сега за стойност до 45 евро, просто си я чакам в клона. Вероятно сега е с по-голяма стойност, но тъй като нямам документите за покупка банкови извлечения и т.н. просто ще изчакам да я върнат обратно.

# 29
  • Sofia
Никакви документи не са ми искали до сега за стойност до 45 евро, ...

Това, че на теб не са ти искали и няколко пъти си минала между капките, не означава, че по принцип не изискват. Моята пратка си беше декларирана на ниска стойност (действителната ѝ стойност също беше под 45 евро), но въпреки това, беше спряна на митница за проверка.
След предоставяне от моя страна на необходимите документи, ми я освободиха, без да плащам нищо допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт