Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 9

• 6 956
  • 106
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,
Поръчах една част за нуждите на фирма от Китай.  За седмица дойде. Получих мейл от Федекс, че е в митница. Попълних пълномощно, пратих фактурата, удостоверяваща цена, преведох мито и ДДС, пратих им и платежното. Не са писали да им трябва друго.
Сега колко време отнема да си получа пратката?
Възможно ли е да я върнат към подател? - той се свърза тази сутрин с мен да каже, че от 1 септември пратката стои на митница в България,  дали всичко е наред. То и аз не знам 😄
За една седмица дойде до България и една седмица чакам освобождаване, дано всичко е наред 🙏

# 91
Между 5 и 20 работни дни отнема процеса в митницата от момента, в който ви приемат документите.

# 92
Между 5 и 20 дни? Тва е брутално. Стандарта за западна европа е около минута-две след като е подадена митническата декларация.

# 93
Съгласен съм, но какво ще направиш по въпроса? Впрочем аз малко оптимистично подходих със срока, април месец за една стока чаках 25 работни дни, на 22.03 ми приеха документите, на 25.04.2025 отидох да си взема стоката от митница Варна. Но да кажем това е изключение, обикновено е до 20 работни дни.

# 94
Здравейте,продадох моя дреха в ebay,за съжаление купувача бе от Китай и най-тъпото е,че не му пасна и ми я върна и сега трябвало да я освободя митнически.
Това не ми се вижда сложно,преди години съм го правела,но исках да знам дали ще трябва да плащам нещо в случай като моя при доказванее е лична ползвана вещ,която е върната.
И другото ми питане е ЕОРИ номера с каква валидност е?

# 95
  • Sofia
Внимавай да не става въпрос за някакъв тип измама. Подозрително звучи всичко.

# 96
Внимавай да не става въпрос за някакъв тип измама. Подозрително звучи всичко.
Извинявай,към мен ли е насочен отговора ти?

# 97
  • Sofia
Е, към кого да е? Simple Smile Като няма цитат, се подразбира, че се отговаря на последния пост от дискусията.

# 98
Е, към кого да е? Simple Smile Като няма цитат, се подразбира, че се отговаря на последния пост от дискусията.
Не ми се видя логично да е за мен,затова.

# 99
Здравейте,
Дали някой знае колко е времето за следващ ъпдейт по пратка след статус: Sofia LC/AO?
Пратката е от Украйна и е с такъв статус от 18 септември. По телефона на БГ пощи казаха, че не занят, но имало забавяне. Има ли начин да се свържа директно с митницата?.

# 100
Имам драма с една пратка - накратко пратка до Бразилия, по някаква причина беше спряна от бразилските митници и изписа че ще я връщат, изчезна за половин година (очевидно е отлежавала в митнически склад) и на 25 октомври я изпратиха обратно. На 7 ноември "влезе" в България и оттогава е със статус "Приемане БЪЛГАРИЯ, 1900 РСЦ СОФИЯ".

Преди 2-3 седмици в кварталната поща ме предупредиха, че имало забавяне и трябвало да изчакам. Вчера лелката в пощата ми заяви че пратката е върната понеже са минали повече от 30 дни. Върнатите пратки не трябва ли да ги доставят в районната поща?

Званя на 02/ 892 26 66 и 02/ 892 26 00 за справка дали не е спряна и от българските митници, но дава заето или не вдигат. Някакава идея как да процедирам?
Скрит текст:

# 101
Продължаваш да звъниш и питаш къде е пратката и кой е компетентен по ситуацията с нея докато не стигнеш до някой, който може да ти даде насоки как да процедираш.

# 102
Имам драма с една пратка - накратко пратка до Бразилия, по някаква причина беше спряна от бразилските митници и изписа че ще я връщат, изчезна за половин година (очевидно е отлежавала в митнически склад) и на 25 октомври я изпратиха обратно. На 7 ноември "влезе" в България и оттогава е със статус "Приемане БЪЛГАРИЯ, 1900 РСЦ СОФИЯ".

Преди 2-3 седмици в кварталната поща ме предупредиха, че имало забавяне и трябвало да изчакам. Вчера лелката в пощата ми заяви че пратката е върната понеже са минали повече от 30 дни. Върнатите пратки не трябва ли да ги доставят в районната поща?

Званя на 02/ 892 26 66 и 02/ 892 26 00 за справка дали не е спряна и от българските митници, но дава заето или не вдигат. Някакава идея как да процедирам?
Скрит текст:
Защо не звънна на 02/962 50 50 ? След автоматичното меню, избрах 3 и ме свърза веднага с оператор. Пак на този номер имаше възможност да се избере Митница София с бутон 2.

# 103
Защо не звънна на 02/962 50 50 ? След автоматичното меню, избрах 3 и ме свърза веднага с оператор. Пак на този номер имаше възможност да се избере Митница София с бутон 2.

Това помогна - за минута ми направиха справка, че пратката е приета в районната поща още на 10.11 и оттогава си „отлежава“ там. Там ми се накараха защо първо не съм питал тях, защото след такива справки после им правели проблеми, но и напомних на същата служителка, че именно тя ме беше уверила, че пратката не е в клона. Луда работа…

# 104
Това помогна - за минута ми направиха справка, че пратката е приета в районната поща още на 10.11 и оттогава си „отлежава“ там. Там ми се накараха защо първо не съм питал тях, защото след такива справки после им правели проблеми, но и напомних на същата служителка, че именно тя ме беше уверила, че пратката не е в клона. Луда работа…
Тази да я пратят на "санаториум". Ей тайка се създава реномето на пощите, че там работят само изкуфели пенсионерки. После куриерите печелят милиони от простотиите в пощите.

Общи условия

Активация на акаунт