Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 72 777
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 1 455
Благодаря момичета.
Alatea при мен плана беше след 4-та вливка обикновен скенер, за да не пропускам вливка с Пет скенер /не че сега не пропуснах две/, след това след 6-тата Пет скенер, а иначе вливките ще са ми или 8 или 12 може би зависи.
За лъчетерапия и др. все още не сме говорили - не знам какъв е плана все още.

Ужас, аз имам един мъдрец, който е в доста окаяно състояние и трябва да се извади, но аз хайде днес , хайде утре. С кой трябва да се консултирам относно това, мога ли сега като съм на първи прием на Ексдживата да го направя?
И мен не са ме предупреждавали за това. в онкологията.
И аз видях, че трябва да се взима Калций и вит  Д, освен ако не е налице хиперкалциемия. На мен не ми казаха нищо за прием на изброените горе, освен да съм в такова състояние /сега няма да получавам епикризи и ще си видя изследванията чак при следващия прием, но незнам и какво да гледам там - само ниво на Калций ли/.

Gerri, вероятно трабвя да прекратиш майчинството, да  се върнеш на работа и да ползваш болничните за лечение. Ако имаш платен отпуск ползвай  него  след като не можеш да ходиш на работа, ти си събрала по време на майчинството и след това болничен, но хубаво се консултирай и поинтересувай, защото да не се окаже че изчислението на болничния ти е в-у майчинството /80% от дохода 1,5 г. назад ако няма промени разбира се/.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 19:27 от Vitska Elia 772208

# 1 456
  • Варна
Ходи се само на лицево челюстен хирург.Зъболекарите повечето дори не знаят за какво иде реч.С онколозите също може да говориш.При тебе мисля в момента е по важно болеста да се стопира.

# 1 457
Gerri L, както са ти написали, не можеш да вземаш и болнични, и инвалидна пенсия едновременно. Даже като подаваш документи за телк, изрично има изискване болничните ти да са свършили.
За майчинттвото няма проблем, може да се комбинира с пенсията.
Ти си знаеш колко би вземала болничен и ще трябва да го сравниш с телк+майчинство. Но има една такава подробност, че като подадеш документихя, минава време докато минеш на комисия, а през това време няма да вземаш пенсия. Пенсията започва от деня на решението на комисията. А колко ще чакаш за комисия никой не може да каже. По принцип има срок три месеца, но често не го спазват.
Така че слагай в сметката, че ако избереш варианта майчинство+телк, ще проработи след 3 месеца.
Не си ползвай платения отпуск, пази си го за след майчинството.

# 1 458
Момичета, има ли някоя от вас, която е вече на поддържаща хормонална терапия и да има проблеми със зъбите?
Аз съм от 3,5 години на Аримидекс. От няколко месеца ми се поду венеца около един зъб. Направих снимка и се оказа, че имам стопяване на костта в основата на зъба (между двата корена). Зъболекарката казва, че трябва да се извади зъба, защото отока е заради измененията в костта. Чудя се дали този проблем е от Аримидекса?
Това ще е втория зъб, който ще извадя, откакто съм на лечение. Първия направи киста под корена.

# 1 459
Със сигурност влияе както на кости, така и на зъби. Макар че това с пародонтита и стопяването на костта си е възрастово изменение също. При пациенти на бисфосфонати също костта не е в добро състояние за импланти примерно. Просто наблягайте на редовно чистене при зъболекар и хигиена вкъщи. Добавки също за общия калций. Всички сме в кюпа, ще видя аз как ще бъда като почна хормоните при все, че съм зъболекар…. Аз даже вече виждам как имам джоб около зъб след всичкия стрес, терапии и леко занемаряване на грижата за зъбите извън стандартното миене на зъби сутрин и вечер говоря.

# 1 460
Момичета, това ми е заключението от ямр. Нищо не разбирам, но май е по-добре от скенера. Кажете вие какво мислите:

Магнитно-резонансно изследване на абдомена, нативно и с интравенозна апликация на контрастна материя

Пациентка след квдарантектомия и сентинелна биопсия на дясната гърда по повод умеренодиференциран инвазивен дуктален карцином, G2, ER+ PR + HER2-, Ki-67 40%; pT1c pN1mi cM0, перивазална инфилтрация, туморни емболи в лимфни съдове.
Представени предходни КТ изследвания от ДЛЗ от 29.08.2023г., 09.01.2025г.; МРТ на гърди от 03.06.2024г.
Изследването се провежда по повод новопоявила се чернодробна лезия в 5-ти сегмент.

Данни за задебелена кожа и подкожие и едематозни промени на дясната гърда - както при постоперативни промени.
Няма данни за плеврални изливи.
Няма данни за асцит в абдомена.
Черен дроб с неуголемени размери. В Т1WI In и Out phase секвенциите в сегмент 4a/b се установява овална хипоинтенсна зона, която е сравнително изоинтенсна на паренхима в In phase и значително хипоинтенсна в Out phase. Лезията е с размер до 24/17 мм в аксиален план. След аплицирането на контрастна материя зоната остава релативно хипоинтенса спрямо чернодробния паренхим, като промените кореспондират в най-голяма степен на фокална стеатоза.
Няма данни за дилатирани интра- и екстрахепатални жлъчни пътища.
Жлъчен мехур с хомогенно съдържимо и незадебелени стени.
Панкреас с нормални размери и запазена паренхим. Недилатиран главен панкреасен канал. Запазена перипанкреасна мастна тъкан.
Слезка с хомогенна структура и неуголемени размери.
Надбъбреци с нормална форма и размери, без огнищни лезии.
Бъбреци с нормална топика и размери, запазена ширина на паренхима, запазен дренаж.
Няма данни за уголемени парааортални и мезентериални лимфни възли.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Находката в черния дроб е с МРТ характеристиката на фокална стеатоза. Постоперативни промени на дясната гърда.

# 1 461
  • Варна
Opossum,аз както разбирам,не е мета.май трябва да черпиш

# 1 462
Opossum, проверих думичките. Не е мета, според мен също. Нека някое от медицинските лица тук се изкаже по компетенция! 🙂 Ти после сподели какво ще каже онкологът. Но, на черпене си е работата май-май. 😁 За образните съвет: първо четете заключението, после основния текст!

# 1 463
Май май си е за черпене, ех как ги обичам тия моменти ☺☺☺

# 1 464
Опосум, аз също съм със стеатоза. Това е омазняване на черния дроб, което го имат голям процент от хората. Даже и такива с нормално тегло. Много е възможно да се получи и като следствие от агресивното лечение . Всичко минава през горкото дробче 😀
Според мен нямаш поводи за тревоги. Асат, Алат и Фосфатазата как са ти ?

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 15:59 от Mollly

# 1 465
Чудесни резултати!Поздравления!Да,това означава,на разговорен език-омазнен черен дроб,но не е проблем .

# 1 466
Опосум, имаш да черпиш. Помолих се за теб в дена на ЯМР и шестото чувство ми казваше, че е доброкачествено. Не ме е излъгало.
Сега спокойно заминавай за Щатите и иди да запалиш свещ някъде и да благодариш, ако си вярваща, но и да не си, пак запали.
Да, чете се заключението, аз така се поведох и четох, че имам лезии, пък то било старчески изменения. Затова е хубаво като ти дават образното някой рентгенолог да ти го разясни, че нищо не се разбира.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 16:15 от haidi

# 1 467
Опосум, така да се израдвах да знаеш! Въобще, момичета, не съм предполагала колко ще съм емоционална, че след всеки един ваш успех, след всеки един добър резултат, за който споделяте аз се радвам от цялото си сърце. За всяко нещо, което очаквате съм притаена и очакваща и аз!
Нека има добри новини винаги!

# 1 468
Опосумче, и аз те мислех. Отдъхни си!

# 1 469
Асат, Алат и Фосфатазата как са ти ?

Благодаря, момичета, страшно позитивна енергия получавам от всички вас.Heart
Дай Боже винаги само такива хубави новини да има в темата ни. Hands Pray

Общи условия

Активация на акаунт